Share

Prompting: wat is het en hoe werkt generative AI?

4 april 2023

De mogelijkheden van AI-tools zijn eindeloos. En de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Dat kan soms best overweldigend zijn! Hoe zorg je dat je er je voordeel mee doet? Eén factor helpt in ieder geval: prompting! Zo weet je zeker dat je het beste uit de AI-tools haalt. Zit je er klaar voor? We nemen je in deze blog mee in de wondere wereld van prompting!Benieuwd naar de toekomst rond Generative AI?

Maud Haagsma
maud@goldfizh.nl

Betekenis van prompting

Prompting is het invoeren van opdrachten en commando’s in een (generative) AI-tool, zodat deze de informatie geeft waar jij naar op zoek bent. Deze instructies moeten zo nauwkeurig en begrijpelijk mogelijk zijn. Simpel gezegd: het is de input die je aan tools zoals ChatGPT geeft om een antwoord te krijgen.

Toch is het nog best een kunst om ervoor te zorgen dat die input ook daadwerkelijk écht waardevol is. Hoe je daar wel voor zorgt? Dat leggen we in dit blog aan je uit.

Hoe formuleer je een goede prompt?

Er zijn een aantal manieren om te zorgen dat de chat waardevolle informatie geeft. Houd deze tips in je achterhoofd bij het schrijven van prompts:

1. Gebruik synoniemen

Krijg je niet de juiste output? Probeer dan eens een andere verwoording. Soms is de AI-tool bekend met meerdere betekenissen voor een woord. In veel gevallen geeft een ander woord, of andere zin, wél de informatie waar je naar op zoek bent.

“Geef de betekenis van prompting”

“Geef de betekenis van prompting met betrekking tot AI-tools”

2. Let op werkwoorden

Als je er zeker van wilt zijn dat de AI-tool je volledig begrijpt, zorg dan dat je prompt een werkwoord bevat dat je intentie duidelijk maakt. Als je wilt dat de AI-chattool een tekst herschrijft, benoem dit dan ook duidelijk. Zo weet de chat wat ’ie moet doen.

“Verkort dit”

“Herschrijf dit om het korter te maken” of nog beter: “Herschrijf bovenstaande tekst naar maximaal 80 woorden”

3. Wees concreet

Lange zinnen die moeilijk te begrijpen zijn, maken het voor een AI-tool lastig om in te schatten wat de intentie is. Wees daarom concreet in wat voor informatie je van de chat wil krijgen.

“Het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmen in de gezondheidszorg leiden tot verbeterde diagnosemethoden en behandelingen, maar er zijn ook zorgen over de bescherming van persoonlijke gegevens en de ethische implicaties van het toepassen van deze technologieën. Zet 6 voorbeelden uiteen van welke zorgen dit kunnen zijn.”

“Zet 6 zorgen van bescherming van persoonlijke gegevens en ethische implicaties van het toepassen van deze technologieën uiteen met betrekking tot kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmen.”

4. Vraag de chat een rol aan te nemen

Vraag de chat een rol aan te nemen. Hiervoor is “laten we een spel spelen” een goede prompt om mee te beginnen. Geef vervolgens aan welke rol je wil dat de chat aanneemt, bijvoorbeeld die van recruiter, techneut of gids. Alles is mogelijk! Daarna fungeert de chat als expert op dat gebied. Kijk maar:

5. Maak het specifiek

Door zo specifiek mogelijke input te geven, haal jij het meeste uit de antwoorden van een AI-tool. Geef aan hoeveel voorbeelden of tekens je wil dat het antwoord bevat.

“Schrijf een intro voor een blog over prompting.”

“Schrijf een intro voor een blog over prompting in maximaal 200 tekens.”

“Geef een paar goede prompts om meer te weten te komen over het nut van AI-tools.”

“Geef 8 voorbeelden van goede prompts om meer te weten te komen over het nut van AI-tools.”

Maar het kan nóg specifieker! Heb je bijvoorbeeld bepaalde gegevens die je in een tabel wilt zetten? Ook dat kan ChatGPT voor je doen. Let wel op hoe je dit vraagt: door enkel te vragen om de gegevens in een tabel te zetten, schrijft ChatGPT automatisch de betekenis in de rechterkolom. Leuk, maar hier ben je niet naar op zoek. Zo fix je dat:

“Zet deze gegevens in een tabel: [gegevens]”

“Zet deze gegevens in een tabel met aan de linkerkant de nummering en aan de rechterkant deze gegevens:[gegevens]”

Via welke AI-tools gebruik je prompting?

ChatGPT

We hebben ‘m al vaker genoemd, maar ChatGPT is dé grote speler op het gebied van AI-chattools. In december 2022 opende deze chatbot de deur naar een nieuw tijdperk van automatische taalgeneratie. Door middel van machine learning (Natural Language Processing om precies te zijn) is deze chat getraind om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Hierdoor kan ‘ie complexe vragen beantwoorden, teksten (her)schrijven en gesprekken voeren. De opties zijn eindeloos!

? Tip: inmiddels zijn er extensies ontwikkeld voor ChatGPT, bijvoorbeeld AIPRM waarin templates zijn geïntegreerd met verschillende prompts voor SEO. Zo zijn er prompts gecreëerd voor het schrijven van een YouTube script, het maken van een keywordstrategie of het genereren van een Instagramcarousel. Super handig!

Benieuwd naar hoe dit soort tooling werkt? Lees dan ons blog over AI-copywriting.

Midjourney

Sinds de zomer van 2022 maken AI-tools als Midjourney en DALL-E het mogelijk om afbeeldingen te genereren aan de hand van prompts. Echt alles is mogelijk: van ‘helpful chatbot being helpful’ tot een kat die gitaar speelt in de wolken. Er is hiervoor wel wat geduld vereist, de AI reageert niet zo snel als dat je gewend bent van een chattool.

Lees hier meer over hoe je effectief en mooie afbeeldingen genereert met tools als Midjouney.

D-ID, Synthesia en Runway Gen-2

Naast tekst en afbeelding generators, zijn er ook AI-tools waarmee je video’s genereert. Voorbeelden van zulke tools zijn D-ID en Synthesia. Deze video generators zijn erin gespecialiseerd tekst naar spraak om te zetten en een AI-gegenereerd persoon deze uit te laten spreken. Naast D-ID en Synthesia, bestaat er ook Runway Gen-2. Deze AI-videotool maakt het mogelijk om van alleen tekst (de prompt) een video te maken, zonder andere input. Benieuwd hoe? Deze video legt het uit:

Alle AI-tools op een rij? Hier hebben we een overzicht geplaatst met alle nuttige AI-tools.

Voorbeelden van goede prompts

1. Het maken van een reisplanning

Bali, Mexico of toch Lissabon? ChatGPT maakt voor elke bestemming een reisplanning! Hoe je één krijgt waar je echt wat aan hebt? Gebruik de tip om de chat een rol aan te laten nemen. Dus vraag niet “Welke steden moet ik bezoeken in Mexico?”, maar vertel ChatGPT een rol aan te nemen en kijk wat er gebeurt:

2. Het creëren van een contentplanning

Ideeën nodig voor een contentplanning? Laat ChatGPT het werk voor je doen! Stel je bent de contentmanager van een kookmerk, vraag de chat dan simpelweg: “Creëer een jaarlijkse contentplanning in een schema voor een kookmerk met voor elke maand 4 contentideeën voor blogposts, 10 instagramposts en 2 nieuwsbrieven.” en let the magic happen! Met andere woorden: maak een briefing zoals je dat ook bij het inhuren van een freelancer of agency zou doen!

Oja, neem de output niet klakkeloos over, maar gebruik het als onderdeel van je brainstormsessie!

3. Het schrijven van NLP-vriendelijke content

NLP staat voor Natural Language Processing. Dit zorgt ervoor dat een tekst beter begrepen wordt door kunstmatige intelligentie. SEO-wise werkt deze content ook beter, omdat Google ook draait op kunstmatige intelligentie. Gebruik hiervoor een prompt als deze: “Herschrijf deze tekst op een NLP-vriendelijke manier” en plak de tekst waar het om gaat eronder.

Klaar om te prompten?

Zo, we hebben heel wat informatie op je afgevuurd! ? Kon je het een beetje bijhouden? In een workshop over prompting leggen we alles tot in detail voor je uit en beantwoorden we al je vragen. Zo ga jij binnenkort als promptexpert aan de slag. En haal je het beste uit AI-tools! Meld je hieronder aan.

Meer weten over deze story?

Maud vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar maud@goldfizh.nl
Maud Haagsma
Contentmarketeer