

Annebel
2022-01-12
Leestijd 5 min
SEO voor dummies: zo schrijf je SEO-teksten
SEO. De term die je waarschijnlijk een aantal seconden geleden in Google hebt ingetikt en zo op deze pagina bent beland. Als dat zo is, dan hebben wij ons werk goed gedaan! Je wilt vast weten wat SEO is, wat je hiermee kan en hoe je goede SEO-teksten schrijft. Lees snel verder en krijg antwoord op al deze vragen!
Op deze pagina:
- SEO in het kort
- Hoe gaat Google te werk?
- 6 waardevolle tips om te starten met een goede SEO-tekst
- Ook je online vindbaarheid vergroten?
SEO in het kort
De afkorting SEO betekent Search Engine Optimization. Ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Het doel van SEO is om je webpagina’s zo hoog mogelijk in Google te laten verschijnen met behulp van relevante keywords ( zoekwoorden). Zo vergroot je de kans dat je op de eerste pagina van de zoekresultaten komt te staan en meer mensen op je website terechtkomen. Want laten we eerlijk zijn: ga jij weleens naar de tweede, derde of vierde pagina van Google?
En ook fijn: SEO is geheel gratis! Je hoeft je betalingsgegevens niet aan Google te geven. Wel moet je tijd in je SEO-strategie steken als je goede resultaten wilt behalen. Onthoud dat Google je sneller op de eerste pagina zet als je alles goed doet op het gebied van SEO. Natuurlijk helpen wij je graag hiermee. Dus lees snel verder!
Hoe gaat Google te werk?
Elke dag worden er nieuwe websites online gezet en komen er nieuwe webpagina’s bij. We creëren zoveel content dat Google wel even bezig is om te bepalen welke pagina’s nu echt relevant zijn en een plekje verdienen op de eerste pagina. Google scant namelijk 24/7 alle webpagina’s die online staan en baseert de ranking onder andere op:
- de opbouw;
- de relevantie;
- de betrouwbaarheid;
- de relevante zoekwoorden;
- de unieke content;
- de techniek van de site;
- gebruiksvriendelijkheid;
- interne linkstructuur.
Speel je hierop in? Dan stijgt je positie op Google en trek je binnen de kortste keren talloze nieuwe bezoekers naar je website!
6 waardevolle tips voor het schrijven van een goede SEO-tekst
Sta je in de startblokken om je eerste webpagina te schrijven of te optimaliseren? Dan zijn er een aantal acties die je moet uitvoeren om de beste resultaten te krijgen.
Tip 1: kies één onderwerp waarover je wilt schrijven
Voor Google is het belangrijk dat je een tekst schrijft die gefocust is op één onderwerp dat je vervolgens uitlicht. Je wilt je lezer goed informeren en natuurlijk iets schrijven waar die echt iets aan heeft. Daarom is het goed om een specifiek onderwerp te kiezen waarover je gaat schrijven en alle relevante informatie over dit onderwerp te benoemen.
Ga je voor een blog over een recept? Dan schrijf je bijvoorbeeld waar het recept vandaan komt, de ingrediënten die erin moeten en de bereidingswijze. Wil je instructies geven over hoe je een fotolijstje ophangt? Dan kan je bijvoorbeeld erin zetten welk gereedschap je nodig hebt, welke soort fotolijst de beste is en hoe je vervolgens te werk moet gaan.
Tip 2: start met je zoekwoorden
Nadat je hebt besloten waarover je wilt schrijven en waarop je gevonden wilt worden, kies je zoekwoorden uit waar mensen daadwerkelijk mee zoeken. Begin zelf zoekwoorden in Google in te tikken en check of de informatie die je vindt gelijk is aan de tekst die jij wilt gaan schrijven. Is die hetzelfde? Top!
Nu ga je tools gebruiken, zoals de zoekwoordplanner van Google Ads, Ubersuggest of SearchVolume, waarin je verschillende woorden of korte woordenreeksen invult. Je krijgt dan een lijst met het zoekvolume waardoor je weet hoe vaak er in Nederland per maand op wordt gegoogeld. Vervolgens bepaal je welke woorden je meeneemt in je tekst. Een goede tactiek is om zowel woorden met een hoog, middelhoog en laag zoekvolume te gebruiken.
Schrijf je bijvoorbeeld een tekst over de aanleg van een moestuin? Dan is 1.000 een hoog zoekvolume, 500 een middelhoog zoekvolume en 70 een laag zoekvolume.
Maar schrijf je een blog over zwarte sneakers voor dames? Dan is 22.000 een hoog zoekvolume, 5.000 middelhoog en 600 laag.
Hoe specifieker het onderwerp van je tekst is, hoe lager de zoekvolumes zijn. Ga je alleen voor de woorden met een heel hoog zoekvolume? Dan is de kans klein dat je webpagina wordt gevonden, omdat de concurrentie te hoog is.
Bonustip: heb je al een tekst geschreven? Ga dan aan de slag met zoekmachineoptimalisatie en check of je woorden in de tekst hebt gezet die goede zoekvolumes hebben.
Tip 3: zorg voor een duidelijke opbouw
Nu je je zoekwoorden hebt gevonden en een idee hebt over wat je wilt schrijven, is het tijd voor een goede tekststructuur. Tegenwoordig scannen we een tekst vaker, dan dat we daadwerkelijk alles lezen wat er staat. We scrollen door naar interessante stukjes die overzichtelijk zijn geplaatst, omdat we snel de juiste informatie willen.
Zo bouw je een sterke SEO-tekst op:
- maak gebruik van koppen: H1, H2, H3;
- zet het meest relevante kopje zo hoog mogelijk in de tekst;
- schrijf korte alinea’s van 50 tot 70 woorden;
- schrijf bondige en duidelijke zinnen;
- verwerk bulletpoints en afbeeldingen in de tekst.
Tip 4: meta-informatie
Zoals al eerder vermeld, scant Google alle webpagina’s om te bepalen of er relevante informatie op de pagina’s staat. Om deze zoekmachine een handje te helpen, vullen we de meta-informatie in. Deze informatie zie je als gebruiker in de zoekresultaten van Google.
Op het plaatje hierboven zie je een paarse metatitel en daaronder een meta-omschrijving. De meeste mensen klikken er alleen op als die goed en aantrekkelijk is geschreven. Daarom moet je rekening houden met:
- een uitnodigende titel (max. 65 tekens) en omschrijving (max. 155 tekens);
- het hoofdzoekwoord erin te verwerken.
De meta-informatie regel je via de achterkant van je website, ook wel het cms genaamd. Heb jij je website bijvoorbeeld met WordPress gemaakt? Dan is Yoast SEO een handige plug-in waarin je de metatitels en meta-omschrijvingen invult.
Tip 5: zet linkjes naar andere pagina’s in je teksten
Klikken, daar houden wij en Google ook van! Schrijf je een tekst en verwijs je daarin naar een andere webpagina van je website? Maak dan een linkje aan in je tekst, zodat bezoekers hierop kunnen klikken om op die pagina terecht te komen.
Je leidt hierdoor meer verkeer naar je andere webpagina’s, je geeft mensen meer relevante informatie en maakt het Google makkelijker je website te scannen.
Bonustip: maak het linkje van woorden die iets zeggen over de pagina waar je naartoe linkt. Een voorbeeld:
Wil je ook al een tijdje nieuwsbrieven sturen naar je klanten? Goed idee! Er zijn drie voordelen van nieuwsbrieven die je moet weten. En geen zorgen! Wij helpen je altijd.
Plaats een link dus vooral niet op het woord ‘hier’.
Tip 6: maak elke webpagina uniek
Je wilt natuurlijk niet dat sommige pagina’s met elkaar concurreren om het beste plekje in Google te krijgen. Daarom is het belangrijk dat je duplicate content voorkomt. Ga geen teksten kopiëren en plakken van andere websites, maar bedenk zelf goed wat je er wilt neerzetten en creëer het zelf!
Daarnaast moet je ook erop letten dat de teksten op je eigen website van elkaar verschillen. Houd je hier geen rekening mee? Dan concurreer je met je eigen webpagina’s.
Dus: schrijf pagina’s met ieder een ander onderwerp en een unieke insteek. Wil je bijvoorbeeld meerdere blogs over hardlopen schrijven? Zorg er dan voor dat elke blog steeds een andere invalshoek heeft. Dan komt het helemaal goed!
Ook je online vindbaarheid vergroten?
De wereld van SEO is heel groot en uitgebreid. Nu je de basis van een goede SEO-tekst in de smiezen hebt, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Uiteraard helpen wij je hier graag bij. Heb je vragen of zoek je een team dat ijzersterke SEO-teksten schrijft? Laat dan hieronder je gegevens achter en dan nemen onze SEO-copywriters contact met je op!
Anderen lazen ook: