

Marike
2021-12-15
Leestijd 3 min
Redirects & SEO: zo werken 301- en 302-redirects
Ben je bezig met de bouw van een nieuwe site? Of ga je een aantal pagina’s schrappen van je site? Dan wil je natuurlijk wel dat je de SEO-waarde van je site behoudt. Met redirects zorg je ervoor dat je gebruikers geen errors tegenkomen en dat Google je site net zo goed indexeert als voorheen. Ik leg het je uit.
Wat is een redirect?
Een redirects is een commando waarmee je aangeeft dat een url niet meer bestaat. Hierbij geef je gelijk aan naar welke url de bezoeker moet worden doorgestuurd. De gebruiker merkt hier (bijna) niks van; je ziet alleen de url in je browser veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld een woordje aanpast in je url of je de opbouw van je site aanpast, is een redirect een perfecte oplossing.
Waarom redirects?
Er zijn meerdere redenen om een redirect in te stellen:
- Het zorgt ervoor dat je bezoekers geen 404-errors op je site tegenkomen (en je site vervolgens verlaten);
- Het zorgt ervoor dat als iemand klikt op de oude url, deze gelijk wordt doorgestuurd naar de nieuwe, correcte pagina;
- Je behoudt de SEO-waarde van je oude pagina, omdat het onderwerp van de pagina’s gelijk zijn aan elkaar;
- Wanneer je websites samenvoegt of een nieuw webdomein krijgt, moet je alle url’s die verdwijnen doorsturen naar je nieuwe locatie.
Deze soorten redirects heb je
- 301-redirect: de 301-redirect geeft aan dat een pagina permanent is verhuisd. Deze redirect wordt het meest gebruikt. Hiermee stuur je gebruikers en zoekmachines altijd door naar een nieuwe url, en behoud je dus het meeste van de SEO-waarde van de pagina.
- 302-redirect: met de 302-redirect stuur je gebruikers ook door naar een nieuwe url, maar je geeft aan zoekmachines aan dat dit maar tijdelijk is. Hiermee geef je geen SEO-waarde door aan de nieuwe url. Deze redirect wordt niet vaak gebruikt.
Er bestaan ook nog 303-, 307- en 308-redirects, maar deze worden zelden gebruikt.
Hoe stel je een redirect in?
Het instellen van een redirect verschilt per cms. We hebben hier de meeste gangbare methodes voor je op een rijtje gezet:
Redirect met een plugin (bijv. in WordPress)
Als je een plugin zoals Yoast SEO gebruikt in WordPress, is het erg gemakkelijk om redirects in te stellen. Hierin moet je aangeven welk type redirect je wilt (301 of 302), wat de oude url is en wat de nieuwe url wordt. Zo simpel is het!
Redirects met .HTACCESS
Je kunt je redirects ook instellen via je webserver. Dit doe je aan de hand van een .HTACCES-bestand. Hierin geef je aan de hand van een formule aan welke redirect je allemaal wilt instellen op je site. Ook in deze formule staan de drie onderdelen die je nodig hebt voor een redirect: het type redirect (301 of 302), de oude url en de nieuwe url.
Voorbeeldformule: Redirect 301 /over-ons/ https://www.sitenaam.nl/contact/
Let wel op! In je .HTACCESS-bestand staan ook de belangrijkste gegevens van je site. Wijzig je iets verkeerd, dan kan zo je hele website eruit liggen.
Let hierop bij het aanmaken van redirects
- De nieuwe pagina waar je de gebruiker naartoe stuurt moet gelijk zijn of ongeveer dezelfde informatie bevatten als de oude pagina. Vervalt bijvoorbeeld een productpagina? Stel dan een redirect in naar een product dat erop lijkt of de overzichtspagina van de producten (in die categorie).
- Maak geen dubbele redirects aan! Bekijk goed of een pagina niet al een redirect heeft. Zo ja: dan moet je de pagina redirecten vanaf de originele pagina. Bijvoorbeeld: de url /over-ons wordt al doorgestuurd naar /contact. Wil je /contact doorsturen naar /contacten? Dan wordt dit je redirect: /over-ons naar /contacten.
- Als je een hele website gaat verhuizen, zijn er veel url’s die een redirect nodig hebben. Maak hiervoor een spreadsheet aan zodat je developers de redirects in bulk kunnen instellen. Maak het zo simpel mogelijk met 2 kolommen: oude url en nieuwe url.
- Kijk goed of je wel álle onderdelen van een url meeneemt in je redirects. Valkuilen zijn: http met https verwarren of de schuine streep (/) aan het eind van de url over het hoofd zien.
Zo. Nu weet je alles over SEO en redirects, ga er dus zelf mee aan de slag! Kom je er nog niet helemaal uit of heb je vragen? Vul dan hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op. Of lees hier meer over tech!
Ook veel gelezen: