Share

Schrijven op B1-niveau: zo maak je een begrijpelijke tekst!

13 maart 2023

Een tekst schrijven die voor iedereen te begrijpen is? Goed idee! Begrijpelijk schrijven (of B1 schrijven) is heel belangrijk als je voor een breed publiek schrijft. Zo zorg je dat iedereen in je doelgroep je boodschap snapt – én dat je je doelen sneller behaalt. Benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? Ik leg het je uit!

Rob van de Wetering
rob@goldfizh.nl

Wat is B1-niveau?

Een tekst op B1-niveau is een tekst in eenvoudig Nederlands. Het grootste deel van de mensen begrijpt teksten op B1-niveau. Het is dus een goed uitgangspunt als je een begrijpelijke tekst wil schrijven!

Taalniveaus, hoe zit dat precies?

Maar eerst even terug naar het begin. De Nederlandse taal heeft zes taalniveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Hierbij is A1 het laagste niveau en C2 het hoogste. Bedrijven en overheden schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Enne, dat is niet altijd even handig: ongeveer 60 procent van de mensen begrijpt deze teksten niet!

Waarom begrijpelijk schrijven zo belangrijk is

Heel simpel: wie iets niet begrijpt, haakt al snel af. Dus snappen klanten de tekst op je landingspagina niet? Dan gaan ze door naar de concurrent. En begrijpen lezers je e-mails niet? Dan gaan ze op zoek naar de klantenservice. Het scheelt je dus tijd én geld als je boodschap meteen begrepen wordt.

Een taalniveau gebruiken dat bij je doelgroep past, is daarnaast een belangrijk onderdeel van inclusief schrijven. Zo zorg je dat je tekst iedereen in je doelgroep aanspreekt!

De voordelen van schrijven op B1-niveau

  • je content is begrijpelijk voor een grote groep mensen
  • lezers blijven langer doorlezen…
  • …én ze komen sneller in actie!

Hoe kan ik begrijpelijk schrijven?

Een begrijpelijke tekst bestaat uit twee onderdelen: de structuur en je woordgebruik. Een B1-tekst moet een overzichtelijke structuur hebben, met korte alinea’s en duidelijke tussenkoppen. Zo leid je de lezer soepel door de tekst heen en breng je makkelijk je boodschap over.

Daarnaast zijn de woorden die je gebruikt heel belangrijk. B1-woorden zijn makkelijke woorden die iedereen kent. En dat is soms nog best lastig! We helpen je op weg met begrijpelijke alternatieven voor moeilijke woorden.

Niet B1 ❌

Echter

Wijzigen

betreffende

relevant

creëren

Wél B1! ✅

maar

veranderen

over

belangrijk

maken

Actief schrijven

Een actieve schrijfstijl maakt een tekst een stuk makkelijker te begrijpen. Schrijf je zinnen dus actief in plaats van passief, en schrap al die onnodige hulpwerkwoorden! Een paar voorbeelden:

‘Al deze teksten zijn door mij geschreven.’ ​​➡️ ‘Ik heb al deze teksten geschreven.’

‘Er moet nog een planning gemaakt worden.’ ➡️ ‘We moeten nog een planning maken.’

‘Ik zal je morgen terugmailen.’ ➡️ ‘Ik mail je morgen terug.’

Leest een stuk beter, toch? Yesss, schrijf je teksten dus actief!

Hulpmiddelen: zo schrijf je B1!

Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen om je te helpen een begrijpelijke tekst te schrijven. De websites ishetb1.nl of zoekeenvoudigewoorden.nl laten snel zien of een woord B1 is. Is het niet B1? Dan krijg je alternatieven te zien die dat wél zijn. Handig!

En er wordt ondertussen ook een app ontwikkeld die met AR lastige teksten – zoals brieven van de overheid – voor je vertaalt naar B1.

Checklist B1 schrijven

✓ duidelijke titel en tussenkoppen

✓ actief taalgebruik

✓ voorbeelden

✓ eenvoudige woorden, geen jargon

✓ korte zinnen

Meer weten over B1 schrijven en hoe je je communicatie hierop aanpast? We helpen je er graag mee verder! Vul het formulier hieronder in, dan gaan we samen aan de slag.

Meer weten over deze story?

Rob vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar rob@goldfizh.nl
Rob van de Wetering
Digital copywriter