

Stan
2023-02-17
Leestijd 5 min
Low-code: dé development-trend van de komende jaren
Zelf websites ontwikkelen of apps bouwen? Met low-code development wordt dit een stuk makkelijker! En steeds meer bedrijven bouwen in low-code. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt zelfs dat in 2025 70% van de apps gebouwd wordt in low-code of no-code. Benieuwd wat low-code development precies is en waarom het ook wat voor jou is? Je leest het in deze blog!
Ontdek alles over low-code:
- Wat is low-code?
- Wat is het verschil tussen low-code en no-code?
- De voordelen van low-code
- Zo bouw je zelf websites en apps in low-code
- Low-code developer nodig?
Wat is low-code?
Low-code is een technologie die bedrijven in staat stelt om websites en apps te ontwikkelen zonder al te veel code te schrijven. Low-code, ook wel eens no-code genoemd, maakt gebruik van visuele blokken en items en vertaalt deze automatisch naar code. Handig, want waarom zou je het wiel bij iedere website of app opnieuw uitvinden? De basis, zoals contactformulieren, blokken en componenten, zit standaard in een low-code platform. Daarnaast kan je het ook integreren met je e-mailplatform en analytics.
Wat is het verschil tussen low-code en no-code?
Met zowel low-code als no-code kun je zonder al te veel handmatige code een website of app bouwen. Zoals de termen doen vermoeden zit het grootste verschil erin dat je bij no-code geen code hoeft te gebruiken, en bij low-code een beetje. Beide technologieën maken daarnaast gebruik van een visuele interface. Doordat je bij low-code nog wel zelf code kan toevoegen, biedt dat meer mogelijkheden voor personalisatie dan no-code.
De voordelen van low-code
- Snelheid: Het grote voordeel van low-code: de veel kortere tijd om een project te ontwikkelen. Je kunt je voorstellen dat het automatisch genereren van code veel sneller gaat dan het allemaal zelf te schrijven.
- Kosten: Minder tijd nodig om te bouwen, dus minder kosten! Waardoor je weer meer tijd overhoudt voor andere dingen, zoals je UX.
- Schaalbaar: Low-code platformen kunnen zo groot en klein zijn als je wilt. Simpele website met alleen content? No problem. Grote website met veel integraties? Easy! Alles mogelijkheden zijn in het platform verweven, jij kiest waar je gebruik van maakt.
- Beveiliging: Ingebouwde securitycomponenten zijn al in de software ontwikkeld. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor handmatig gebouwde onderdelen.
Zo bouw je zelf websites en apps in low-code: tips
- Kies je low-code platform. Bekende voorbeelden zijn Mendix, Outsystems, Microsoft Power Platform of Salesforce Lightning.
- Vertaal het design naar componenten in je low-code platform.
- Gebruik de interface om workflows en microflows te maken. Dus bijvoorbeeld: stel in dat het menu automatisch opent als je op het knopje van het menu klikt.
- Voeg je data-integraties toe uit externe bronnen, zoals bijvoorbeeld je database met klanten of je e-mailplatform.
- Test en publiceer!

Low-code developer nodig?
Ben je na het lezen van deze blog helemaal om? Of wil je meer weten hoe wij jouw website of app bouwen in low-code? Neem vrijblijvend contact op met Martijn.
Anderen lazen ook: