15 april 2020
Met miljarden gebruikers bevindt jouw doelgroep zich sowieso ook op YouTube. Het is dan ook een ideaal marketingplatform om je naamsbekendheid te vergroten of leads binnen te halen. Maar: hoe werkt adverteren op YouTube? Ik leg je in 3 minuten alles uit over doelgroepen, soorten advertenties, de kosten, de voordelen en geef je natuurlijk de nodige tips. Let’s go!
In de basis werkt adverteren op YouTube vrijwel hetzelfde als adverteren in Google. De campagnes worden bijvoorbeeld beide ingericht via Google Ads, maar er zijn een aantal verschillen:
De video’s die je wilt adverteren, moet je namelijk uploaden op je kanaal. Wil je niet dat de abonnees van jouw kanaal deze video’s te zien krijgen, geen zorgen. Verberg de video’s dan gewoon. Na het aanmaken van een YouTube-kanaal, als je die nog niet had, volgen nog een aantal stappen voordat jouw advertenties worden uitgeleverd. Simpel gezegd:
Lees ook: 5 tips voor een goed bekeken YouTube-kanaal!
Mocht je nog twijfelen, of misschien al wel overtuigd zijn, om te starten met YouTube marketing: adverteren op YouTube kent vele voordelen. Check:
Top natuurlijk, die voordelen. Maar als bedrijf of ondernemer ben je vast ook benieuwd naar de feiten en cijfertjes van YouTube als platform. Here you go:
Lees ook: alles over YouTube Stories
Key is natuurlijk de strategie achter jouw YouTube-campagne. Zet YouTube niet zomaar in omdat het platform een groot bereik heeft, maar denk eerst goed na over de relevantie voor jouw bedrijf en zie het als een onderdeel van jouw campagnestrategie dat toegevoegde waarde biedt. Denk dus na over vragen als:
En zo zijn er nog veel meer vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag gaat. Effectieve campagnes zijn onderdeel van een goed uitgedachte strategie. Daarnaast is het essentieel om doelstellingen te zetten zodat je hier naartoe kan werken en achteraf kan reflecteren. Als je daar hulp bij kunt gebruiken: mail me dan even of bekijk onze pagina over videomarketing!
Ook een onderdeel van jouw strategie: het soort advertentie dat je inzet. YouTube kent verschillende soorten advertenties, elk geschikt voor een ander doel.
Zo zijn er de InStream-advertenties. Deze advertenties zijn geschikt voor meerdere doeleinden en worden voor, tijdens of na andere video’s weergeven. Er zijn twee varianten: degene die je na 5 seconden kan overslaan en InStream-advertenties die je moet uitkijken.
Daarnaast zijn er Bumper-advertenties. Deze advertenties duren maximaal 6 seconden, kunnen niet worden overgeslagen en zijn zeer geschikt als je veel kijkers wilt bereiken met een korte, krachtige en makkelijk te herinneren boodschap.
Last but not least: de Discovery-advertenties. Deze advertenties bestaan uit een thumbnail en korte tekst. Ze worden weergeven in de zoekresultaten op YouTube, naast gerelateerde YouTube-video’s & op de mobiele homepage van YouTube. Anders dan de InStream- en Bumper-advertenties is dat de gebruiker op de advertentie moet klikken om de video achter de advertentie te bekijken.
Lees ook: zo optimaliseer je jouw organische YouTube-video’s
Deze verschillende soorten advertenties kunnen los worden ingezet, maar het kan ook heel effectief zijn om ze te combineren. Bijvoorbeeld: als eerste zet je een InStream-advertentie in om jouw merkverhaal toe te lichten, waarna je een (retargeting) Bumper-advertentie in kan zetten om jouw merk nogmaals onder de aandacht te brengen. Of juist andersom.
Gemiddeld zijn de kosten voor een YouTube-advertentie per view tussen de €0,10 en €0,25. Deze kosten hoef je pas te betalen wanneer jouw video advertentie helemaal wordt bekeken of voor minimaal 30 seconden. In de meeste gevallen worden de kosten berekend op basis van vertoningen, maar ze kunnen ook berekend worden op basis van klikken of andere interactie.
Het is belangrijk om te weten dat de kosten van veel factoren afhankelijk zijn. Onder andere de doelstelling van jouw campagne, de targeting en jouw video hebben invloed op de kosten.
Campagnestrategie, budgetten, doelgroep en video’s: check? Dan hebben we nog een aantal tips voor je:
Zo, na deze tips ben je klaar om aan de slag te gaan met YouTube-advertenties. Wil jij YouTube ook onderdeel maken van je online campagnestrategie en kan je wel wat creatieve helpende handjes gebruiken? Neem contact op via onderstaand formulier, ik denk graag met je mee!