Share

EAA: voldoen jouw digitale middelen aan de nieuwe toegankelijkheidswet?

30 april 2025

De WCAG-richtlijnen zijn niets nieuws. De verplichting om vanaf 28 juni 2025 aan het AA-conformiteitsniveau te voldoen, is wél onder de radar gebleven. De zogeheten EAA-wetgeving. De kans dat boetes volgen voor partijen die hier niet aan voldoen is er zeker. En dat kan flink in de papieren lopen. Hoe weet je of jouw digitale omgeving voldoet aan de richtlijnen? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Martijn Hendriks
martijn@goldfizh.nl

Korte recap: wat is WCAG? 

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn opgesteld om websites en hun digitale inhoud toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. De richtlijnen zijn verdeeld in 3 niveaus van toegankelijkheid: 

WCAG-richtlijnen in het kort

  1. A: Dit is het laagste conformiteitsniveau. Denk aan alternatieve tekst voor afbeeldingen, een duidelijke en begrijpelijke structuur van je website en de website moet bedienbaar zijn met alleen het toetsenbord.
  2. AA: Dit is de verplichting vanaf juni 2025. Denk aan ondertiteling voor video’s, contrastverhoudingen voor tekst en achtergrond en het vermijden van inhoud die een risico vormt voor mensen met epilepsie. 
  3. AAA: Dit is het hoogste conformiteitsniveau, met de hoogste mate van toegankelijkheid. Denk aan uitgebreide audiobeschrijvingen, een gebarentolk bij video’s en het gebruik van paragraafkoppen om content te structureren. 

Wat is de EAA precies?

Met de invoering van de European Accessibility Act (EAA), moeten bedrijven en organisaties die digitale middelen gebruiken, zorgen dat hun websites en apps voldoen aan de nieuwe eisen. Hiermee worden digitale producten en diensten toegankelijk voor mensen met een beperking. 

De EAA heeft als doel digitale barrières, die mensen met een beperking ervaren, weg te nemen en een inclusieve digitale wereld te creëren. En dat is hard nodig, want 1 op 4 volwassenen in de EU heeft een beperking. Daarnaast groeit de adoptiekloof door de toenemende vergrijzing. Investeren in digitale toegankelijkheid wordt dus steeds belangrijker. 

Wat verandert er met de EAA?

De EAA brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee. Niet alleen overheden, maar ook commerciële partijen moeten voldoen aan de regels. Ondernemingen met minder dan 10 werknemers en een jaaromzet onder de €2 miljoen zijn vrijgesteld van deze verplichtingen. Toch worden ook deze kleinere bedrijven gestimuleerd om aan het AA-niveau van de WCAG te voldoen. 

Met de invoering van deze wet erkent de Europese Commissie dat online diensten voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Door deze regels op internationaal niveau vast te leggen, verandert er veel en verbeteren bedrijven hun digitale toegankelijkheid. Dat is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een ethische keuze die bijdraagt aan een inclusieve samenleving. 

Wat betekent EAA voor organisaties?

Heb jij een commerciële website of levert jouw organisatie digitale diensten aan klanten? Dan móet je voldoen aan de nieuwe Europese toegankelijkheidswetgeving. Boetes voor bedrijven die niet voldoen aan de wetgeving zijn in de toekomst niet ondenkbaar. Deze regels gelden voor alle commerciële online omgevingen - of je nu producten verkoopt, diensten aanbiedt of informatie deelt. 

Wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?

Voldoen aan de EAA geeft je niet alleen wettelijke zekerheid. Naast dat je voldoet aan de regelgeving en het risico op boetes verkleint, brengt het ook andere voordelen met zich mee. Door nu te investeren, loop je straks voorop.

  • Groter bereik: je spreekt een betere doelgroep aan
  • Betere gebruikservaring: je diensten zijn makkelijker te gebruiken door iedereen
  • Reputatievoordeel: je laat zien dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent

Waar zie je dit straks terug?

De nieuwe wetgeving geldt voor:

  • e-books en e-readers
  • geldautomaten en pinautomaten
  • websites en webwinkels
  • informatie bij het afsluiten van een telefoonabonnement of internetabonnement
  • computers en software voor op de computer
  • geldautomaten en pinautomaten
  • kaartjesautomaten voor de koop van (openbaar) vervoertickets
  • online bankieren en het afsluiten van leningen en hypotheken
  • (mobiele) telefoons
  • websites en apps om films te kijken

Op 3 manieren voldoen aan de EAA-richtlijnen

Als je zelf een webshop, digitaal product of website hebt die je commercieel of dienstverlenend inzet, is de kans is groot dat ook jouw digitale middelen nog niet voldoen aan de wetgeving. Probeer voor een eerste check onze geautomatiseerde WCAG-audit. 

Voldoe je nog niet aan de wetgeving? Naast het analyseren van je huidige website, voeren we op basis van de resultaten de nodige verbeteringen uit. En wist je dat ons eigen accessibility panel alle verbeteringen aan jouw website, test met auditieve, visuele of motorische beperkingen? Zo weet je zeker dat je webcontent écht toegankelijk is. Niet alleen volgens de richtlijnen, maar ook in de praktijk!

Stappenplan: verbeteren digitale toegankelijkheid

  1. Audit uitvoeren: start met een geautomatiseerde WCAG-audit.
  2. Resultaten analyseren: bekijk waar jouw digitale omgeving nog niet voldoet aan AA-conformiteitsniveau
  3. Plan maken: bepaal welke verbeteringen nodig zijn
  4. Implementeren: pas de benodigde aanpassingen toe
  5. Testen: laat je nieuwe digitale omgeving testen door echte gebruikers met een beperking via ons accessibility panel
  6. Continu verbeteren: houd de digitale toegankelijkheid van je digitale omgeving op peil

We helpen je hier graag bij. Lees alles over hoe we te werk gaan om digitale toegankelijkheid te verzorgen. 

Meer weten over deze story?

Martijn vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar martijn@goldfizh.nl
Martijn Hendriks
Tech lead