

Mareijn
2021-01-26
Leestijd 10 min
Goede online ervaring nodig? Maak een virtuele tour of digitale rondleiding
Hoe zet je jouw organisatie het best neer in een virtuele tour? Ook als mensen niet fysiek aanwezig kunnen zijn, wil je wel dat ze de sfeer voelen, de geur ruiken en het idee hebben dat ze er écht zijn geweest. En niet verdwalen natuurlijk ? In deze blog geef ik je verschillende mogelijkheden om virtueel een rondleiding van jouw organisatie te geven. Dus zet je beste beentje voor, want we gaan digitale stappen zetten!
In deze virtuele tour-guide:
- Wat is een virtuele tour?
- Welke mogelijkheden voor virtuele tours zijn er?
- Waarom een virtuele tour?
- Virtuele rondleiding maken: stappenplan
- Virtuele tour laten maken
- Voorbeelden van virtuele tours
Wat is een virtuele tour?
Een virtuele tour is een rondleiding door jouw organisatie. In de breedste zin van het woord. Dat kunnen video’s zijn waarbij iemand door het pand loopt en een rondleiding geeft, maar bijvoorbeeld ook een klikbare virtuele omgeving waarin iemand zelfstandig een kijkje neemt. Ook een digitaal festival is een vorm van een virtuele tour. Zo zien mensen waar jullie als bedrijf voor staan. Het is daardoor dé manier om jouw bezoekers een perfecte online experience te bieden!
Welke mogelijkheden voor virtuele tours heb je?
Een virtuele tour kan zoveel meer zijn dan een simpel filmpje waarbij iemand je een rondleiding geeft. Denk naast video bijvoorbeeld ook aan animatie, 360 graden fotografie, VR, AR, livestream, interactief of wat dacht je van fysieke toevoegingen zoals een cadeaubox die wordt thuisgestuurd? De mogelijkheden zijn eindeloos! Verdwaal er niet in hè ;).
Waarom een virtuele tour?
Belangrijk om te beseffen: wanneer wil je een virtuele tour? En wanneer absoluut niet? Een aantal voorbeelden:
Wél een virtuele rondleiding:
- Als je nieuwe medewerkers welkom wilt heten in je organisatie;
- Als je (buitenlandse) studenten of leerlingen de kans wilt geven jouw basis-of middelbare school, College, Hogeschool of Universiteit te bekijken;
- Als je klantrelaties een rondleiding wilt geven door een nieuw pand;
- Als je personeel door een nieuwe (digitale) omgeving wilt leiden.
Geen virtuele rondleiding:
- Als je awareness wilt voor een (nieuw) product;
- Als je een complexe boodschap wilt overbrengen;
- Als je een recap wilt van je (digitale) evenement.
Wel op zoek naar awareness, een manier om complexe informatie over te brengen of een aftermovie? Bekijk hier alle soorten van videomarketing die wij aanbieden.
Virtuele rondleiding maken: stappenplan
Oké, je hebt helder dat je die virtuele tour wilt én je weet nu ook dat het past bij jouw doel. Maar hoe maak je een virtuele tour? Dit stappenplan helpt je op weg!
- Bepaal wie je doelgroep is en waar je doelgroep zich bevindt. Waar wil je uiteindelijk de virtuele tour verspreiden? Of waar moet jouw doelgroep het tegenkomen? Voor basisschoolleerlingen is dat misschien wel Snapchat of TikTok, terwijl zorgmedewerkers misschien liever via het intranet of de website bij jouw rondleiding terechtkomen;
- Bepaal welk middel geschikt is. Kies je bijvoorbeeld voor Snapchat? Dan zijn video’s of visuals in portretformaat het meest logisch, terwijl je bij je website misschien voor een interactieve video in landscape-formaat kiest;
- Maak een plan voor de verspreiding. Je kan het wel op Snapchat gooien, maar je wilt wel dat het écht bij jouw doelgroep terechtkomt. Dus: schrijf een campagneplan met daarin een planning, budgettering en de specifieke groepen die je wilt targeten en hoe je dat gaat doen;
- Storytelling en concepting. Het moeten geen losse video’s of visuals worden, zorg dat je een rode draad hebt. Kortom: wat is je boodschap, welk verhaal wil je vertellen en hoe vertaal je dat door in de virtuele rondleiding? Denk een concept uit!
- Voorbereiding! Maak een storyboard/shotlist, regel mensen die in de virtuele tour te zien zijn, teken voor een interactieve video alle verhaallijnen uit, zorg dat de locaties beschikbaar zijn etc. Er komt écht veel meer bij kijken dan je misschien wel denkt;
- Actie! Draai die beelden, schiet die foto’s of ontwerp die visuals of animaties; ???
- Finetunen en verspreiden. Zet de tour in elkaar, check of de boodschap overkomt (leg het eventueel al een keer voor aan je doelgroep) en zet de laatste puntjes op de ‘i’. Vervolgens verspreiden maar! Denk hierbij goed aan de social content;
- Analytics – eventueel bijstellen. De virtuele rondleiding staat online, maar dat betekent niet dat je klaar bent. Kijk of je je doelgroep daadwerkelijk bereikt en pas eventueel de content of de campagne iets aan. Blijf monitoren dus, daar leer je alleen maar van!
Virtuele tour laten maken
Wil jij aan de slag met het maken van een virtuele tour, digitale rondleiding of een online festival? Let me know! Mail gewoon even naar tanja@goldfizh.nl. We hebben veel toffe digitale rondleidingen gemaakt, waaronder interactieve virtuele tours. Klop bij ons aan en we denken graag met je mee aan een creatief concept wat bij jouw organisatie past. Een paar voorbeelden:
Voorbeelden van virtuele tours
Vathorst college: interactieve video
Voor het Vathorst college maakten we een interactief inkijkje. Het Vathorst College is een school waarbij vormgeven aan eigen leren centraal staat. Hoe toepasselijk dus dat je ook je digitale rondleiding zelf kunt vormgeven! Zowel ouders als leerlingen kunnen een eigen route kiezen en zien zo alleen de informatie die voor hen interessant is. Bekijk de tour op de homepage van het Vathorst via de afbeelding hieronder.
a.s.r. Vitality: digitaal festival
Wil je het écht groots aanpakken? Ga dan voor een digitaal festival. Heel vet! En zeker niet alleen voor de standaard muziekfestivals. Heb jij een speciale gelegenheid die je digitaal feestelijk wilt vieren? Of kunnen jouw medewerkers wel een positief dagje vol inspiratie en/of beweging gebruiken? Dan is een digitaal festival iets voor jou! Voor a.s.r. Vitality organiseerden we een digitaal festival met webinars van inspirerende sprekers, een digitale kookworkshop, q&a’s, quizjes en lekkere workouts!