Share

Video AI: 5 manieren waarop AI jouw videoproductie verandert.

31 maart 2023

ChatGPT-4, Runway, Synthesia en Midjourney: ook de videowereld wordt bestormd door AI! AI is een opkomende technologie die grote impact heeft op bijna alle aspecten van ons leven en werk. Maar wat is video AI precies en waarom moeten videoproducers het serieus nemen? Ik leg het je in deze blog uit.

Lisa de Boer
lisa.deboer@goldfizh.nl

Wat is video AI?

Video AI gaat over het automatiseren en genereren van videoproducties. Dat kan gaan over via prompts hele nieuwe video’s of animaties genereren, maar ook over het analyseren van de inhoud van video’s om zo de opbouw en ondertiteling automatisch toe te voegen. En zelfs over het automatisch detecteren van voorwerpen in bewegende beelden om deze snel te bewerken.

Met andere woorden: video AI brengt het editen en maken van video’s in een heel nieuw tijdperk. Om een indruk te geven: bekijk hieronder de trailer van Runway over hun nieuwe Gen-2 software. Met een enkele prompt creëer je hele nieuwe video’s of bewerk je ze.

Dit is het promofilmpje van Runway voor hun ‘Gen-2’ software. Hiermee kan je van tekst naar video.

Wat voor gevolgen heeft AI voor videoproducties?

AI zet bijna elke sector op z’n kop. Ook de videowereld! Het verandert bijvoorbeeld de manier waarop video’s gedistribueerd en geproduceerd worden. Zo zorgt video AI voor:

  1. Verbeterde personalisatie: AI-technologie kan helpen om videomateriaal te personaliseren en af te stemmen op de voorkeuren van individuele kijkers. Met behulp van machine learning en gegevensanalyses kan AI content aanbevelen die past bij de kijkgeschiedenis van een gebruiker. Hierdoor wordt de kijkervaring verbeterd en ontstaat er meer betrokkenheid.
  2. Verhoogde efficiëntie: AI kan je helpen om het productieproces van video’s te automatiseren en te versnellen. Zo kan er met behulp van automatische spraakherkenningstechnologie ondertiteling snel en nauwkeurig gegenereerd worden of kan videobeeld omgezet worden naar een transcript. Ook kunnen ideeën snel omgezet worden in visuele storyboards door middel van automatisch gegenereerde afbeeldingen op basis van tekstuele input.
  3. Betere kwaliteit: AI-technologieën zoals machine learning zorgen ervoor dat je de inhoud van video’s kan analyseren en verbeteren. Hierdoor kunnen videomakers de kwaliteit van hun video’s verbeteren door bijvoorbeeld automatische stabilisatie en kleurcorrectie toe te passen. Daarnaast kan een tool als ChatGPT helpen bij het schrijven van scripts doordat het toegang heeft tot enorme hoeveelheden kennisbronnen. Op deze manier kan het relevante achtergrondinformatie verzamelen die nodig is voor het schrijven van een goed verhaal.
  4. Nieuwe creatieve mogelijkheden: Met AI kunnen videomakers nieuwe creatieve mogelijkheden ontdekken en ermee experimenteren. Zo kan je met behulp van deepfake-technologie acteurs in historische films vervangen door hedendaagse acteurs, of kan een AI-gegenereerde presentator jouw explainer vertellen: een man met Braziliaans uiterlijk die je uitlegt hoe je op vijf verschillende manieren het beste leert hardlopen met ondersteunende animaties? AI maakt het voor je!
  5. Betere distributie: AI kan je daarnaast helpen bij het verbeteren van de distributie van video’s door ze efficiënter te verspreiden via verschillende platforms en kanalen. Met behulp van voorspellende analyses kan AI bepalen welke video’s het meest succesvol zijn op bepaalde platforms en kunnen video’s worden geoptimaliseerd voor verschillende apparaten, kanalen en formaten.

Waarom inspelen op AI? 3 redenen

AI gaat heel wat veranderen in de videowereld. Het is belangrijk dat wij meeliften op deze ontwikkelingen en hierop inspelen. Dit creëert namelijk:

  • Concurrentievoordeel: Bedrijven die AI in combinatie met video effectief inzetten, hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die dat niet doen. Dit komt doordat AI en video helpen bij het verbeteren van de communicatie, het verlagen van de kosten en het verhogen van de efficiëntie.
  • Klantbetrokkenheid: Video is een krachtige manier om klantbetrokkenheid te creëren. AI kan helpen bij het personaliseren van die betrokkenheid. Bedrijven die AI inzetten om hun video’s te personaliseren op basis van klantvoorkeuren, interesses en gedrag, kunnen de klantbetrokkenheid vergroten en betere resultaten behalen.
  • Nieuwe mogelijkheden: AI en video zorgen voor nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om te communiceren met klanten en medewerkers. Zo kan je video gebruiken voor trainingen en opleidingen van medewerkers, terwijl AI kan helpen bij het verbeteren van klantenservice door middel van chatbots en spraakherkenning.

Ook komt er nieuwe, dure AI-tooling op de markt zoals Synthesia en D-ID waar je gemakkelijk e-learnings mee opneemt. En ondanks dat de voorbeeldvideo zoals hieronder alles doet lijken of je er geen omkijken meer naar hebt, weten we uit ervaring: dat is er wél! Wel zijn het fijne programma’s om snel de basis neer te zetten.

Video AI verandert veel, maar menselijke intuïtie blijft essentieel!

AI heeft zeker impact op de manier waarop we werken met video. Maar, hoewel AI technologie heel veel processen kan versnellen en automatiseren, blijft het onwaarschijnlijk dat AI alle menselijke taken overneemt. Sommige taken zijn te complex of vereisen te veel menselijke empathie en creativiteit om zomaar door  AI vervangen te worden. Denk bijvoorbeeld aan creatief werk, zoals het ontwikkelen van een huisstijl of het bedenken van nieuwe, onderscheidende videoconcepten. Dit zijn taken waarvoor de menselijke intuïtie en creativiteit essentieel zijn. ?

Wat kunnen wij voor jou doen?

Brand video, explainer met animatie of een knallende testimonial nodig? Wij helpen je graag om jouw merkverhaal te vertalen naar goede videoproducties. Vul het formulier hieronder in, of neem een kijkje in onze studio!

Meer weten over deze story?

Lisa vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar lisa.deboer@goldfizh.nl
Lisa de Boer
Videoproducer