Share

Podcasts: duik in de wereld van SEO-videopodcasts & de 360-graden camera.

6 april 2023

Je kunt er niet meer omheen: de podcast. Voor ieder wat wils en geen onderwerp is te gek. Denk aan misdaad, sport, politiek, komedie, persoonlijke ontwikkeling en trends in jouw vakgebied. Het opnemen en beluisteren van podcasts heeft dan ook een enorme boost in populariteit gekregen. Uit onderzoek blijkt dat 49% van de Nederlanders boven de 28 jaar weleens naar een podcast luistert. Dat zijn dus bijna 7 miljoen luisteraars! Maar, hoe zorg je er voor dat jouw podcast opvalt binnen deze gigantische doelgroep én het perfect aansluit bij wat zij willen horen? In deze blog vertel ik je alles over de podcast. Lees je mee?‍

Mareijn de Wit
mareijn@goldfizh.nl

Podcasts: wat is er nieuw?

Podcasts bestaan al minstens een decennium lang, maar deze audioverhalen worden steeds populairder. Een onderzoek van Markteffect toont aan dat de populariteit van podcasts in Nederland met bijna 6.9 miljoen luisteraars in 2022, alsmaar blijft stijgen.

? Wist je dat je tegenwoordig niet alleen naar podcasts kunt luisteren, maar ook naar kunt kijken? Dit noemen we ook wel ‘videopodcasts’. Hier komen audio en beeld samen. Onder andere Spotify faciliteert tegenwoordig zowel audio- als videopodcasts.  

Doordat je als luisteraar tegenwoordig ook kunt kijken naar de podcast sprekers, creëer je bij de luisteraars/kijkers een gevoel van interactie. Dit maakt podcasts dus nóg aantrekkelijker!

Van podcast naar videopodcast

Wat de toegevoegde waarde is van videopodcasts? We leggen het graag aan je uit. In een videopodcast wordt de setting vastgelegd met meerdere camera’s. Zo zien kijkers, naast het stemgeluid, ook de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van de sprekers. Op deze manier kan een bedrijf makkelijk snippets van de podcast verspreiden via sociale media om naamsbekendheid te creëren en men nieuwsgierig te maken naar de podcast. En zo wordt de podcast weer vaker bekeken, top! Benieuwd hoe dat eruitziet? Bij Goldfizh hebben wij dit voor Yacht gedaan!

Er is meer! 360-graden videopodcasts

Blijft het bij ‘alleen’ kijken naar podcasts? Nope, er is meer! Inmiddels zijn videopodcasts nóg interactiever geworden. Bij Goldfizh zijn we recentelijk begonnen met het maken van 360-graden videopodcasts. Hierbij plaatsen we een 360-graden camera in het midden van een podcast setting, waardoor de gehele setting in één beeld wordt vastgelegd. Zo voelt het voor de sprekers niet alsof er drie camera’s tegelijk op hun gezicht gericht zijn en kan de kijker zélf kiezen vanuit welk perspectief hij/zij naar het gesprek kijkt. Doordat de camera tussen de sprekers in staat, kijken de sprekers de camera continu aan. Hierdoor voelt het als kijker net alsof je bij de sprekers aan tafel zit! Wil je graag zien hoe wij dit doen? Kijk dan even naar onze podcastreeks van Yacht: Werkgevers van de Toekomst!

SEO-gedreven videopodcasts

Het is belangrijk om te zorgen dat jouw podcast de juiste doelgroep bereikt. Een manier om meer luisteraars te krijgen, is bijvoorbeeld door snippets te delen op sociale media, denk aan Instagram, TikTok, YouTube en YouTube-shorts. Zo krijgen kijkers een klein deel van de podcast te zien. Zorg dus dat deze snippet aandacht trekt, triggerend is en smaakt naar meer! De kans is dan groot dat zij de hele podcast gaan luisteren. Ook is het handig om in je podcast minimaal twee vragen te beantwoorden waar een hoog zoekvolume op zit.

Benieuwd hoe je meer bereik genereert voor jouw (video-)podcast? Hieronder vertel ik je in zes stappen precies wat je moet doen!

Stap 1: Voer een gedetailleerd zoekwoorden onderzoek uit gericht op het onderwerp van je podcast. Wil je bijvoorbeeld een podcast maken over mindfulness? Kijk dan eerst op welke zoekwoorden binnen mindfulness maandelijks veel wordt gezocht.

Stap 2: Stel aan de hand van het onderzoek drie belangrijke SEO-vragen. Gebruik deze vragen vervolgens als centraal onderwerp van je podcast

Stap 3: Gebruik tijdens de podcast opname een 360-graden camera en zet deze in het midden van de setting

Stap 4: Stel de SEO-vragen aan de sprekers en zorg dat je een duidelijk antwoord ontvangt

Stap 5: Publiceer je podcast zowel in audio- als videovorm op je eigen kanaal

Stap 6: Haal uit je podcast het uitgebreide antwoord op de SEO-vragen en verwerk dit tot aantrekkelijke content voor op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan snippets om te produceren op YouTube en publiceer deze op je eigen website om het bereik van je website te verhogen

Benieuwd welke mogelijkheden van geoptimaliseerde videopodcasts er voor jouw bedrijf zijn? Neem dan contact op met Mareijn! Hij kijkt graag mee hoe jouw bedrijf op de juiste wijze gebruik kan maken van SEO-gespecialiseerde videopodcasts!

Meer weten over deze story?

Mareijn vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar mareijn@goldfizh.nl
Mareijn de Wit
Studio lead