Share

AI video editing: zó werkt automatisch transcriberen in Premiere Pro!

24 mei 2023

Adobe Premiere Pro bevat sinds de laatste update (mei 2023) een nieuwe tool: text-based editing. Deze ai video editing tool maakt het mogelijk om door middel van aI je materiaal om te zetten in een transcript. En dat zorgt voor heel wat nieuwe edit-mogelijkheden! Benieuwd wat text-based editing precies is, hoe het werkt én waarom je hiermee wilt werken als creative? We vertellen het in dit blog!

Wout Koot
wout@goldfizh.nl

Wat is text-based editing?

Text-based editing is een nieuwe AI video editing tool van Adobe Premiere Pro, waarmee je dus gesproken tekst automatisch laat transcriberen. Zelfs in het Nederlands! Vervolgens hoef je niet ellenlang te spotten in de geschoten beelden, maar kun je gebruikmaken van het transcript om te starten met je edit. Dit bespaart veel tijd tijdens de post-productiefase. En zo ontstaan er dankzij deze nieuwe manier van editten nieuwe toepassingen en mogelijkheden!

Hoe werkt text-based editing?

Voorheen begon je een edit meestal met het spotten van je materiaal. Soms loopt dit op tot uren aan beeld wat je door moet spitten. Text-based editing werkt heel eenvoudig. Je kunt je gehele tijdlijn automatisch laten transcriberen. Vervolgens kun je met dit transcript starten aan de edit van je video. De tekst verschijnt in een nieuw venster. Als je een goed antwoord ziet kun je deze selecteren en direct in je tijdlijn zetten. Ook kun je snel zoeken op keywords. Dit scheelt enorm veel tijd met het uitzoeken van materiaal. Als je de gekozen tekst in de juiste volgorde hebt toegevoegd aan je tijdlijn, is de eerste versie van je video al bijna klaar!

De mogelijkheden van AI video editing

Met een nieuwe manier van editten, komt ook een nieuwe manier van aanvliegen. Ik vind zelf het spotten van beelden één van de minst leuke processen van de montage. Door text-based editing is dit verleden tijd. Denk bijvoorbeeld aan een interview van een uur: door middel van deze nieuwe tool kan het materiaal in no time geknipt worden tot een versie met alleen de bruikbare antwoorden. Zo begin je vervolgens sneller aan het maken en vormen van het verhaal, wat in mijn ogen een veel leuker deel van het proces is.

Als tweede punt wil ik graag aanstippen dat het ook mogelijkheden geeft voor niet-editors om op een toegankelijke manier bij te dragen aan de montage. Je hoeft de software namelijk niet tot in de puntjes te kennen om tot een eerste edit te komen. Sterker nog, het heeft veel weg van bekende programma’s als Word of Google Docs. Bij Goldfizh hebben we copywriters die dagelijks gebruik maken van dit soort tools. Ik zou het erg leuk vinden om één van hen eens een eerste versie van een video te laten maken. Zij kijken vaak met een hele andere blik naar de inhoud dan wij als editors. Welke antwoorden zijn goed voor de conversie van het verhaal? Welke antwoorden passen het beste bij de blog? Deze nieuwe manier van editten maakt dit allemaal mogelijk.

Text–based editing gebruiken: 4 stappen

Om deze nieuwe AI video editing tool te gebruiken, hoef je alleen maar de laatste versie van Premiere te downloaden. Daarna kun je direct aan de slag met deze nieuwe tool. Dit zijn de stappen:

1. Open het nieuwe text-based editing venster in Premiere Pro;

2. Transcribeer de gewenste clip in de juiste taal;

3. Selecteer de gewenste stukjes tekst en voeg ze toe aan je tijdlijn;

4. Binnen een paar minuten staat de eerste edit klaar!

Aan de slag met AI video editing!

Text-based editing is dus een nieuwe uitdagende tool in Premiere. Het zal ongetwijfeld verandering brengen in de manier waarop video’s geëdit worden, want video’s kunnen zo veel efficiënter geproduceerd worden. Ik kijk ernaar uit om verder aan de slag te gaan met deze tool. Heb je vragen of opmerkingen? Of heb je hulp nodig bij het text-based editten? Neem dan contact met mij op.

Meer weten over deze story?

Wout vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar wout@goldfizh.nl
Wout Koot
Videoproducer