In april 2023 kreeg de altijd optimistische Frank Bos de diagnose met de ongeneeslijke ziekte ALS. Wat begon als een vraag aan Goldfizh om een documentaire te maken voor zijn kinderen als herinnering voor later, groeide uit tot een project dat meer impact maakte dan iemand ooit had durven dromen.
Wat gaat er door je heen als je het doodvonnis ALS krijgt? Mooie herinneringen maken nu het nog kan, dachten Frank en zijn dierbaren. Ze proostten op dezelfde dag van de diagnose nog op het leven. Maar na verloop van tijd begon Frank dieper na te denken over zijn wensen.
Frank, zelf wetenschapper, besloot zijn wetenschappelijke kennis te combineren met zijn persoonlijke en emotionele beleving van ALS. Al snel kwam hij tot de conclusie dat hij deze krachten wilde bundelen om bewustwording en impact te creëren rondom de ziekte ALS. Er is namelijk nog altijd geen doorbraak in de behandeling.
Franks broer stelde al snel voor om deel te nemen aan Tour du ALS. Maar Frank vond dit te vroeg. “Als we het willen doen, dan doen we het groots met maximale impact.”
Wat volgde was een ripple-effect. Vrienden, collega’s, mensen uit Bunnik: steeds meer mensen wilden Frank een hart onder de riem steken en bijdragen aan ALS-onderzoek. Wat begon met kleine inzamelingsacties groeide snel uit tot grote evenementen. Waaronder de steun op de basisschool van Jasper en Thomas en de voetbalclub van Bunnik en een gigantisch feest.
Na veel inzamelingsacties was het eindelijk zover: Tour du ALS. Maar liefst 160 sporters, wandelaars en fietsers van team Pedals beklommen de Mont Ventoux om geld in te zamelen voor ALS-onderzoek. Ook in Frankrijk was het ripple-effect voelbaar. RTV Utrecht deed live verslag en er was aandacht van EenVandaag en NOS. Uiteindelijk werd er een indrukwekkend bedrag van € 446.000 opgehaald voor onderzoek naar ALS.
En hier stopt het niet. Frank is van plan om volgend jaar weer betrokken te zijn bij de Tour du ALS.
Voor Goldfizh werd de documentaire een passieproject. Het team heeft veel uren doorgebracht met Frank, zijn gezin en zijn naasten. We zijn er dan ook trots op dat de documentaire in première is gegaan in de Kinepolis in Utrecht. Samen met familie, vrienden en betrokkenen als publiek. Ook in team Goldfizh heeft het ripple-effect zich verspreid. Zo rende onze videoproducer Max de marathon van Amsterdam om geld op te halen voor onderzoek naar ALS.
We willen Frank bedanken voor zijn openheid, toewijding en inspiratie. Wij zullen deze ervaring nooit vergeten. 💜
En volgend jaar gaan ze de berg weer op! Wil jij ook je steentje bijdragen? Doneer (eenmalig) via https://www.tourduals.nl/fundraisers/frank-bos en https://www.tourduals.nl/fundraisers/yvonne