Hogeschool Utrecht
Scroll down to read more
Een nieuw informatieportaal voor de HU dat zorgt voor een verbeterde studentenervaring
Klant
Hogeschool Utrecht
Products
contentstrategie,
ux design
Het digitale landschap van Hogeschool Utrecht was door de wirwar aan platforms een waar doolhof. Studenten wisten niet waar ze het antwoord op hun vragen konden vinden en verdwaalden tijdens hun zoektocht naar informatie. Om deze uitdaging aan te pakken, schakelde de hogeschool de UX-expertise van Laura, Ruby en Jeske in.
Samen met het ontwikkelteam creëerden ze een nieuw informatieportaal met een heldere contentstructuur, gericht op gebruiksvriendelijkheid en met de ambitie om in de toekomst alle andere websites over te nemen.
de challenge
Het oorspronkelijke informatieplatform voor HU-studenten miste een duidelijke content- en navigatiestructuur. De zoekfunctie was niet gebruiksvriendelijk, waardoor het platform nauwelijks werd bezocht. Zo ontstonden er allerlei alternatieve websites en platforms met informatie, wat resulteerde in verwarring bij studenten en ontevredenheid over waar ze terecht konden. Vanwege de beperkte UX- en UI-design capaciteit binnen de hogeschool, werd Goldfizh ingeschakeld om dit probleem aan te pakken.

de oplossing
Een nieuw platform
Met het ontwerp van een nieuw platform, voorzien van verschillende nieuwe navigatiemogelijkheden, kunnen studenten nu snel en gemakkelijk de benodigde informatie vinden. Het schaalbare karakter van het platform biedt de mogelijkheid om in de toekomst andere websites over te nemen. Van brainstorm tot realisatie en doorontwikkeling: de interimmers van Goldfizh waren nauw betrokken bij elke fase van het project.
User experience
Na een gesprek met de product owner en stakeholders van de HU over het idee, trokken Ruby, Jeske en Laura naar de tekentafel. De ideeën die omhoog kwamen, werden getest bij de doelgroep middels user research. Zo wisten ze zeker dat het nieuwe platform goed zou aansluiten bij de wensen van de studenten!

Contentmigratie
Meer dan 750 pagina’s zijn overgezet van het oude CMS (content management systeem) naar het nieuwe CMS. De content is gecontroleerd en in de nieuwe contentstructuur gegoten. Door te werken met een duidelijke planning en overzichtelijke documenten, was voor alle partijen duidelijk wat er wanneer moest gebeuren!
Scrum team
Binnen een multidiscplinair scrumteam, bestaande uit interimmers van Goldfizh, HU-medewerkers en externe experts, werd het platform ontworpen, ontwikkeld, getest en bijgestuurd. Hierin speelden onze interimmers een belangrijke rol in de migratiefase: hier werden meer dan 750 informatie-items overgezet naar het nieuwe platform! Onze interimmers zijn daarnaast ook tijdens de doorontwikkeling nog steeds betrokken.
de resultaten
- Een hecht (scrum)team dat samenwerkt aan het project
- 19 uitgevoerde usertests om de gebruikservaring te verbeteren
- Een informatieplatform met een gestroomlijnde contentstructuur en drie effectieve navigatiemethoden
- Binnen twee weken na de livegang: 5.500 gebruikers en 24.000 bezochte pagina’s, wat een succesvolle acceptatie van het nieuwe platform aantoont.
“Het is prettig dat er snel expertise toegevoegd kan worden aan een team. Helemaal als de interimmers veel affiniteit hebben met het onderwerp en de organisatie. Soms maakt een organisatie moeilijk tijd vrij voor vernieuwing en innovatie. Een proactieve houding vanuit interimmers kan dit lostrekken.”
Wouter Kevelam – Product Owner, Hogeschool Utrecht
