Een timelapse (soms ook als time lapse of time-lapse geschreven) is een techniek waarbij een lange tijdsperiode samengevat wordt in een kort videofragment. Het resultaat is een versnelde weergave van gebeurtenissen die normaal gesproken traag verlopen. Timelapses worden vanaf één vast standpunt genomen. In een goede timelapse zie je de geleidelijke veranderingen die zich in de loop van de tijd hebben voorgedaan. Dit maakt een timelapse het ideale middel om iets voor een langere tijdsduur vast te leggen.
Versnelling van trage processen: Sommige processen of gebeurtenissen vinden over een lange periode plaats en zijn moeilijk waarneembaar in realtime. Met een timelapse kunnen deze processen worden samengevat in een kortere video, waardoor ze beter zichtbaar en begrijpelijk worden. Denk aan een zonsondergang of bouwproject.
Spectaculair: timelapse heeft hetzelfde ‘wauw’ effect op kijkers als slow motion. Je ziet namelijk iets wat je met het blote oog niet kunt spotten.
Short form content: in de huidige tijd waar de aandachtsspanne van mensen steeds korter wordt, is timelapse een ideaal middel om te gebruiken in uitingen op social media. Deze timelapse over een paprika is al meer dan 80 miljoen keer bekeken en heeft meer dan 4 miljoen likes.
Combinatie motion: je kunt timelapses ook gebruiken in combinatie met motion. Voeg een extra sausje toe aan je timelapse door tekst of huisstijlelementen toe te voegen (zie voorbeeld).
Stappenplan; hoe maak je een timelapse
Kies je tijd en locatie; wat wil je op beeld zetten? wat zijn goeie plekken?
Check je apparatuur; zorg dat er geen vlekjes op de lens of sensor zitten. Deze vallen al snel op als je een mooie blauwe lucht fotografeert.
Stel je camera in; gebruik manual focus en stel handmatig de iso, shutterspeed en witbalans in.
Kies de juiste interval; met behulp van deze tool kun je berekenen hoe lang je timelapse moet worden. Gebruik 2-5 seconde voor bijvoorbeeld zonsondergang en 15-30 seconde voor een sterrenhemel.
Start fotograferen; zet de timelapse aan en laat de camera het werk doen.
Resultaat; bewerk en zoek de foto’s uit in bijvoorbeeld Lightroom en exporteer deze als sequence. Importeer vervolgens de sequence als video en exporteer naar gewenst formaat.
Tips voor het maken van een timelapse
Check sensor/lens; nooit vergeten om eerst een foto van de lucht te maken om te kijken of er iets op de lens/sensor van je camera zit. Het zou toch zonde zijn om hier pas achteraf achter te komen.
Loop je instellingen na; check altijd goed je instellingen vooraf. Denk hierbij aan ISO, Witbalans maar ook in welke modus je zit. Zelf gebruik ik altijd Manual.
Statief; maak gebruik van een statief of stevige ondergrond. Zorg er in ieder geval voor dat de camera niet beweegt tijdens het fotograferen voor het beste resultaat.
RAW; schiet de foto’s in RAW formaat. Hierdoor heb je achteraf meer ruimte om de foto’s tot in perfectie na te bewerken.
Open de camera app en kies de timelapse functie op iPhone of hyperlapse functie op Android
Zet je telefoon op een goede plek en zorg dat deze niet beweegt
Record de gewenste tijdspanne
Bonus tip: ben je in het bezit van een actioncam zoals bijvoorbeeld een GoPro of Insta360? De meeste actioncams hebben ook een ingebouwde timelapse-functie. Wanneer je deze gebruikt hoef je alleen nog op record te drukken en heb jij binnen no-time een toffe timelapse. Gebruik deze stappen en tips voor het beste resultaat.
Ook een timelapse?
Timelapses zijn een geweldig middel om de aandacht van de kijker terug te pakken in langere video’s of om in te zetten als short form content. Ook werkt het perfect in uitingen om bepaalde plekken van het beeld af te laten spatten zoals Toerisme Koksijde hier gedaan heeft. Wil je meer weten over timelapses of deze professioneel laten maken? Neem dan contact op of check deze link.