Share

Instagram stickers maken in 3 super easy stappen!

21 augustus 2021

Stickers voor Instagram maken is supereasy en superleuk om mee op te vallen in je Stories! Stickers gebruik je om de inhoud van jouw posts te laten shinen. Als jij bijvoorbeeld iets post over marketing, dan plak je er een marketing-sticker bij. Maarrrrr je kan óók je eigen gepersonaliseerde Instagram-stickers maken én gebruiken! Whut?! We leggen je snel uit hoe jij je eigen Instagram-stickers maakt (die ook op Snapchat werken). Let’s go! ???? Van Instagram stickers maken je werk maken? Bij Goldfizh werk je als social of contentmarketeer elke dag met waanzinnige content voor Reels, TikTok en Shorts. Bekijk hier de leukste vacatures in de marketing.

Eveline Hoogenboom
eveline@goldfizh.nl

Wat zijn Instagram stickers?

Stickers zijn icoontjes, al dan niet bewegend (gifjes), die je over je Instagram Story kunt ‘plakken’. Het is een simpele manier om de interactie met je volgers te vergroten en je Stories aantrekkelijker te maken. Je sleept een sticker gewoon rechtstreeks in je story via het stickericoon. Vervolgens kan je het formaat veranderen met je vingers, super easy dus!

Instagram Stickers vind je achter het sticker-icoontje als je een Story maakt

Hoe voeg stickers toe aan je Insta story?

Wanneer je een Story op Instagram plaatst, kun je via het sticker-icoontje bovenin de standaard stickers gebruiken die je in het begin ziet, zoals: een poll, je locatie of een plaatje. Daarnaast kun je er nog veel meer vinden als je zoekt via Giphy. Hier is op Instagram een zoekbalk voor.

Stickers zorgen voor interactie

Met stickers val je niet alleen op, ook voeg je zo extra informatie toe aan je post, zoals: locatie, een persoon of een passende hashtag! En dit zorgt voor meer interactie en engagement met je following.

Het is goed om interactie te hebben met je volgers. De ‘vragen’ en ‘poll’ -stickers zijn hier bijvoorbeeld handig voor. Zo kun je gemakkelijk hun mening achterhalen of reacties verzamelen, waar je vervolgens weer iets mee kunt doen. Dit zorgt voor meer engagement.https://giphy.com/embed/Jo0gq1KrZqhi3lNxk2

Dit kan je dus ook doen via je eigen gepersonaliseerde stickers! Dit geldt voor influencers, maar ook voor bedrijven. Je kunt hiervoor kijken wat voor soort content jullie vaak in je Stories zetten of willen zetten. De stickers kun je daarop laten aansluiten zodat je ze vaker kan hergebruiken.

Stappenplan: zó maak je jouw eigen Instagram stickers!

Tijd om stickers te maken dus! Je eigen stickers maken voor Insta (en Snap) doe je met het volgende stappenplan!

Stap 1: ontwerp stickers in After Effects, Illustrator of Photoshop

Als je een sticker gaat ontwerpen, kun je dit in een ontwerpprogramma van Adobe doen. Een kleine beweging creëren in de afbeelding doe je door twee of drie verschillende tekengebieden te maken in Illustrator of Photoshop. Deze exporteer je vervolgens als .png-afbeeldingen.

  • ? Heb je geen Photoshop of vergelijkbaar programma? Google heeft een tooltje gemaakt waarmee je makkelijk gifjes maakt. Ook zijn er apps als Gif Me! om gifjes te maken.

De ‘friyay’ sticker van hierboven zou bijvoorbeeld makkelijk in Photoshop zelf kunnen. Het enige dat beweegt is de ‘yay’, dus dat kan gemaakt worden met twee PNG’s. Maar wil je een animatie of een langere beweging maken als sticker, dan is dit handiger in After Effects, anders gaat de beweging heel schokkerig. Bijvoorbeeld de GoldfiZh ‘G’ met het visje: dit is een animatie die je dus moet exporteren als meerdere PNG’s. Hoe je dat doet lees je in de volgende stap.https://giphy.com/embed/fvxT7hGrzBep6odfCG

Stap 2: exporteren als meerdere PNG’s en daarna als GIF

Als je animatie in After Effects eenmaal klaar is, is de volgende stap: exporteren. Dit is de meest ingewikkelde stap, dus let goed op. Je kunt een ontwerp namelijk alleen exporteren als GIF-bestand via Photoshop, als je een animatie hebt gemaakt in After Effects en hebt geëxporteerd in meerdere PNG’s.

Dit doe je via Adobe Media Encoder. Hierin kan je namelijk de animatie als allemaal losse PNG’s opslaan. Deze kan je vervolgens openen in Photoshop en daar als GIF exporteren.

Exporteren als PNG’s vanuit After Effects doe je als volgt:

Vervolgens open je deze PNG’s in Photoshop en exporteer je het als GIF:

Stap 3: uploaden op Giphy

Allereerst moet jij (of jouw bedrijf) een Giphy-account hebben. Hier upload je alle stickers die je maar wilt. Je vult bij je stickers passende tags, ofwel zoekwoorden, in (denk er hierbij aan wat andere mensen veel zullen zoeken) en klikt dan op upload. Supersimpel dus!

Nadat jij je sticker hebt geüpload, moet je toch nog eventjes geduld hebben. Giphy moet de sticker namelijk nog even controleren en in alle systemen zetten, dit kan wel een dagje duren. Maaaar daarna kun je wel je EIGEN sticker gebruiken op zowel Instagram als Snapchat!

Inspiratie nodig? Zie onze stickers!

Op onze Insta (volg ons gelijk even!?) plaatsen wij veel updates over wat er hier achter de schermen gebeurt. We zijn een digitaal marketing bedrijf dus stickers als ‘always online’ en ‘work mode on’ zijn vaak passend bij onze content.https://giphy.com/embed/l0itooAyvr6dmLdRil

Ook houden we bijvoorbeeld elke week een vrijdagmiddagborrel en hebben we een gaaf kantoor, dus daar hebben we ook een paar passende stickers bij gemaakt!https://giphy.com/embed/IaWbHDziExKR6JaOhs

Je kan ook voor een bepaalde periode wat extra stickers maken. Zo hebben wij vanwege corona de stickers ‘1,5 m’ en ‘working from home’ toegevoegd. Het is slim om mee te gaan met de actualiteit, want op dat moment is daar veel vraag naar en het laat ook zien dat jullie ‘on top of things’ zijn. Voor GoldfiZh is het geen enkel probleem om snel een aantal vette stickers te maken!https://giphy.com/embed/hULv72n1mOb7Jixc5Q

Waarom moet je stickers maken voor Instagram en Snapchat?

Er zijn 3 redenen waarom jij stickers moet maken voor Instagram en Snapchat:

  1. Val op!
    Het toevoegen van een aantal Instagram-stickers zorgt niet meteen tot een grote toename van de verkoop, maar het is wel een hele vette en vooral creatieve manier om jezelf te laten zien! Zeker als je bekendheid wil genereren bij jongere doelgroepen. Het wordt nog niet eens zo veel gedaan door bedrijven, dus je onderscheidt jezelf hier écht enorm mee!
  2. Groot bereik Giphy
    De stickers die jij op Giphy uploadt, kunnen mensen over de hele wereld gebruiken, dus het bereik is enorm! Het is dan wel handig om Engelse zoekwoorden in te vullen. Je kunt via het Giphy-account ook precies zien hoeveel views je stickers krijgen. Ook kunnen ze naast Instagram op Snapchat worden gebruikt, die andere razendpopulaire app onder jongeren. Als je er dan in het klein jouw logo of naam onder zet is dit een leuke manier van reclame maken.
Sommige stickers van Goldfizh zijn al ruim een miljoen (!) keer gezien

Mogelijkheden zijn eindeloos
Je kunt bij het bedenken van stickers zo creatief en gek zijn als je zelf wilt. Van een simpele knipperende tekst tot een animatie van een real life persoon of product, het is allemaal te maken! Bij dit proces kun je ook al je collega’s of werknemers betrekken, wat kan leiden tot een kleine creatieve sessie en teambuilding.

Bekijk al onze gepersonaliseerde stickers op Insta via het zoekwoord ‘GoldfiZh’ en laat ons weten wat je ervan vindt!

Hulp nodig bij het maken van jouw eigen Instagram Stickers? Of inspiratie nodig? We helpen je graag! Vul het formulier hieronder in, dan nemen wij contact met je op!

Van Instagram stickers je werk maken?

Ben jij helemaal klaar om van Instagrammen je werk te maken? Solliciteer dan bij Goldfizh als content marketeer! Mensen die social media snappen, kunnen we er hier niet genoeg van hebben. Solliciteer dus snel en start met het maken van viral posts voor toffe klanten! Hier vind je alle openstaande marketing vacatures.

Meer weten over deze story?

Eveline vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar eveline@goldfizh.nl
Eveline Hoogenboom
Motion designer