Share

Wat is een hyperlapse en hoe maak je er een?

10 mei 2023

Bij een hyperlapse wordt er gebruik gemaakt van een techniek waar tijd versneld afgespeeld wordt. Hierdoor heeft een hyperlapse veel weg van een timelapse. Het verschil is dat er bij een hyperlapse zichtbare beweging wordt getoond. Tijdens het maken wordt er meestal gefocust op één object waar omheen of naartoe bewogen wordt. Dit betekent dat een hyperlapse ten opzichte van een timelapse meer geschikt is voor een kortere tijdsduur‍.

Wout Koot
wout@goldfizh.nl

Wat maakt hyperlapses tof?

  • Uniek 3D effect: door te bewegen tijdens het maken van de hyperlapse lijkt het alsof je beweegt in een 3D omgeving. Ook wel het parallax effect genoemd.
  • Spectaculair: Hyperlapses doen het niet alleen goed in een video, ze scoren ook nog eens goed op de social’s. Hoge gebouwen passen bijvoorbeeld perfect in story formaat.
  • Technische uitdaging: Het maken van een hyperlapse vereist technische vaardigheden en nauwkeurigheid. Het vergt planning, geduld en een goed begrip van fotografie- en videotechnieken.
  • Short form content: hyperlapse is een techniek die toeneemt aan interesse. Zo zie je in deze grafiek van TikTok dat de #hyperlapse in de afgelopen 3 jaar een stuk populairder is geworden.

BRON: TIKTOK
  • Combinatie motion & ai: het is een ideaal middel om tekst & graphics aan toe te voegen. Ook de opkomst van ai biedt mogelijkheden. Zie hieronder een before en after.

Stappenplan; hoe maak je een hyperlapse

  1. Kies je locatie; wat wil je op beeld zetten? wat zijn goeie plekken?
  2. Check je apparatuur; zorg dat er geen vlekjes op de lens of sensor zitten. Deze vallen al snel op als er een blauwe lucht op de achtergrond staat.
  3. Kies de juiste instellingen; gebruik autofocus en stel handmatig de shutterspeed, witbalans en iso in.
  4. Bepaal je route; wat is de tofste manier om het object in beeld te brengen. Ernaartoe in één rechte lijn of er in een halve cirkel omheen draaien?
  5. Kies een focuspunt; heb je een gebouw? kijk dan of er een raam is waar je elke foto op kunt focussen.
  6. Start fotograferen; maak een foto, zet en stap, maak de volgende foto.
  7. Herhaal stap 6; maak nu na elke stap die je zet een foto tot je jouw uitgestippelde route hebt voltooid.

Tips voor het maken van een hyperlapse

  • Check sensor/lens; het beste is om dit al thuis te doen. Zo kun je eventuele vlekjes vooraf verwijderen.
  • Controleer je instellingen; maak een paar testfoto’s om te kijken welke instellingen het beste resultaat opleveren. Denk hierbij aan witbalans, iso en shutterspeed.
  • Waterpas; in veel camera’s zit tegenwoordig een ingebouwde waterpas. Deze kun je gebruiken om elke foto kaarsrecht te maken. Dit resulteert in een stabieler eindresultaat.
  • Spot focus; voor een hyperlapse moet je elke keer op een specifiek punt focussen. De spot focus functie kan hierbij helpen.

Post-productie/montage

Wat ik zelf altijd doe is al mijn foto’s inladen en checken of er geen ‘slechte’ foto’s tussenzitten. Met slechte foto’s bedoel ik plaatjes waar iets voor het object vliegt of loopt. Als je deze foto’s er niet tussenuit filtert krijg je een raar frame in je hyperlapse en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Vervolgens edit ik al mijn foto’s en exporteer ik ze in een sequence; hyperlapse_001. Importeren van de foto’s kun je doen in de gewenste software. Vaak kun je dan aanvinken dat je een sequence wilt importeren. Er wordt dan automatisch een video van gemaakt.

Om je hyperlapse extra smooth te maken moet je de clip nog stabiliseren. Een goede tool hiervoor is ‘stabilize motion’ in after effects.

To sum it up;

  • Check slechte foto’s
  • Export in een sequence
  • Importeer in gewenste software
  • Stabiliseer

Hyperlapse maken met je mobiel

  1. Volg het stappenplan
  2. Open de camera app en kies de timelapse functie op iPhone of hyperlapse functie op Android
  1. Record nu de gewenste lengte terwijl je naar of om het object beweegt
  2. Hou de telefoon goed stabiel voor het beste resultaat

Bonus tip: ben je in het bezit van een actioncam zoals bijvoorbeeld een GoPro? De meeste actioncams hebben een timelapse of zelfs aparte hyperlapse functies. Met weinig moeite heb je dan binnen no-time een leuke hyperlapse gemaakt. Gebruik deze stappen en tips voor het beste resultaat.

Conclusie

Je kunt een hyperlapse inzetten als los middel maar ook zeker in combinatie met video zoals volvo hier gedaan heeft. Hyperlapses geven de kijker een unieke ervaring. Een mooi voorbeeld is het gebruik in aftermovies zoals het festival intents in 2017 heeft gedaan (zie voorbeeld). Al met al is het een toffe manier om video’s of content te voorzien van een extra sausje. Wil je meer weten over hyperlapses of er een professioneel laten maken? Neem dan contact op of check deze link.

Meer weten over deze story?

Wout vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Mail naar wout@goldfizh.nl
Wout Koot
Videoproducer