AI foto’s: zijn AI-tools voor fotografie het einde van fotografen?

AI is allang geen sciencefiction meer. Sterker nog: met AI-tools als Midjourney heeft AI zich razendsnel geïnfiltreerd in de creatieve industrie. Ook steeds meer fotografie wordt met behulp van AI gegenereerd. Dit maakt veel fotografen nerveus. Is dit het einde van professionele fotografie? Video producer en fotograaf Max Peters geeft het antwoord. Lees snel de blog.

Kom alles te weten over AI-fotografie:

AI foto’s met AI-tools: in een handomdraai professionele foto’s

Het is indrukwekkend hoe AI-tools als Midjourney, Dall-E 2 en NightCafe in een paar maanden tijd hun opmars hebben gemaakt. Vul je prompt in en binnen een paar minuten heb je een afbeelding die jij zoekt! Zeker als je kijkt in wat voor korte periode deze tools zijn ontwikkeld, belooft dit veel goeds voor de kwaliteit van AI-generated foto’s in de toekomst. 

Je moet bijvoorbeeld goed kijken naar onderstaande afbeeldingen om te zien dat dit geen echte foto’s zijn. Deze foto’s zijn namelijk gegenereerd met Midjourney. Het is een kwestie van tijd voordat dit verschil helemaal niet meer te zien is.

AI-foto’s: wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van AI-generated foto’s is dat je veel tijd en geld kan besparen. Op voorwaarde dat je de juiste prompts gebruikt natuurlijk! Een ander groot voordeel van AI-generated fotografie is dat je afbeeldingen kan maken die normaliter veel moeilijker te realiseren zijn in het echt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de afbeeldingen hieronder. Een selfie van Marilyn Monroe en Elvis Presley krijg je natuurlijk niet zomaar voor elkaar!

Good to know???? Een prompt is een tekstcommando waarmee je AI aanstuurt. Hoe specifieker je vraag is, hoe specifieker de uitkomst is. Bijvoorbeeld: blokhut in het midden van een Noors-bos met een beer en een lantaarnpaal.

AI-foto’s: wat zijn de nadelen?

Er zitten niet alleen maar voordelen aan AI-generated foto’s. Wat is het grootste nadeel van ai-foto’s? AI-fotografie mist vaak authenticiteit. En dat is precies waar steeds meer behoefte aan is, nu de grens tussen echt en nep steeds kleiner wordt. Voor het ontwikkelen van AI-foto’s die perfect bij je merk of bedrijf passen, moet je een heuse promptmaster zijn! 
Een ander nadeel? Je foto’s zijn minder uniek. Dit komt doordat AI alleen kan reproduceren op basis van wat er al bestaat. Dat betekent dus ook dat als we allemaal massaal gebruikmaken van gegenereerde afbeeldingen, deze steeds meer op elkaar gaan lijken omdat de gegenereerde afbeeldingen uiteindelijk input worden voor die generators.

waarom is authenticiteit hét wapen voor fotografen tegen AI-tools? 5 redenen

Authenticiteit is dus het wapen voor fotografen tegen AI-tools. Maar waarom precies? Max geeft je hieronder 5 redenen.

reden 1. authentieke foto’s raken de kijker

Niks is authentieker dan echte fotografie. Een foto met emotie en details weet de kijker namelijk echt te raken. En dit is iets wat je met AI een stuk moeilijker voor elkaar krijgt. 
Fotografen hebben de vaardigheid om zich in te leven in een onderwerp, en de essentie van een moment vast te leggen. AI-generated afbeeldingen kunnen technisch gezien nauwkeurig zijn, maar missen vaak de menselijke betrokkenheid en gevoeligheid.

reden 2. in authentieke foto’s zie je meer menselijkheid

Neem de foto’s van je eigen merk of bedrijf eens als voorbeeld: niks is authentieker dan je eigen werknemers in beeld brengen, toch? Heb je foto’s nodig voor je website of socials, die de merkwaarden en cultuur van jouw bedrijf moeten uitstralen? Kies dan voor échte fotografie. Jouw werknemers en kantoor via een AI-tool genereren wordt namelijk knap lastig!

reden 3. je hebt meer creatieve controle

Professionele fotografen hebben gespecialiseerde kennis en vaardigheden op het gebied van fotografie, waaronder belichtingstechnieken, compositie, scherpstelling en beeldbewerking. Deze controle op detailniveau is er momenteel nog niet bij AI-tools. Daarnaast kun je in de nabewerking nog veel doen om de sfeer van een foto te bepalen. Ook in deze fase is er sprake van meer creatieve controle dan bij AI gegenereerde afbeeldingen. Dit zorgt ervoor dat fotografen en merken zich kunnen onderscheiden en op die manier uniek zijn.

reden 4. er zit magie in onvoorspelbaarheid

Onvoorspelbare situaties en factoren zoals lichtomstandigheden, timing en interactie met het onderwerp kunnen leiden tot unieke resultaten. Deze onvoorspelbaarheid kan leiden tot verrassende en artistieke foto’s die moeilijk te reproduceren zijn met AI. Daarbij zijn sommige situaties van tevoren niet te bedenken. 

Cameramerk Nikon speelt hier bijvoorbeeld mooi op in met de campagne ‘Natural Intelligence’, waarbij indrukwekkende natuurverschijnselen worden gecombineerd met een creatieve prompt. Het verhaal dat Nikon hiermee wil vertellen is dat de wereld vol zit met prachtige plekken die vastgelegd kunnen worden met een camera. AI kan het alleen nabootsen.

reden 5. echte foto’s stralen betrouwbaarheid uit

Echte foto’s dragen bij aan het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid. In bijvoorbeeld reclame en journalistiek is authenticiteit en betrouwbaarheid echt cruciaal en hebben echte foto’s een positieve impact op je doelgroep. Ze creëren een gevoel van transparantie en kunnen de geloofwaardigheid van de boodschap versterken. AI-generated afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat mensen zich bedrogen voelen. Wil je als merk betrouwbaar en transparant overkomen? Kies dan voor echte fotografie.

conclusie: AI-fotografie is zilver, echte fotografie is goud

De ontwikkeling van AI gegenereerde afbeeldingen zijn in zeer korte tijd enorm indrukwekkend. In de toekomst wordt het ongetwijfeld nog realistischer. Daarbij kan je onwerkelijke situaties die in het echt moeilijk (of niet) te produceren zijn binnen een handomdraai genereren, en zo een unieke uitstraling creëren. Hier zien wij dus zeker kansen liggen! 

Maar, vooralsnog zijn echte foto’s nog altijd authentieker, weten ze mensen te raken en bevatten ze een bepaalde mate van creatieve controle en stralen transparantie uit. Genoeg redenen om nog steeds voor echte fotografie te kiezen!

Wil je foto’s gebruiken in marketingmiddelen en twijfel je of je voor echte foto’s laat maken, of kosten wil besparen, en gaat voor AI gegenereerde afbeeldingen? Bedenk dan goed wat het doel van de middelen is en wat je als merk wil uitstralen. 


Wil jij persoonlijk advies over fotografie voor je bedrijf? Neem dan vooral even contact op met mij. Dan help ik je verder!

AI video editing: zó werkt automatisch transcriberen in Premiere Pro!

Adobe Premiere Pro bevat sinds de laatste update (mei 2023) een nieuwe tool: text-based editing. Deze ai video editing tool maakt het mogelijk om door middel van aI je materiaal om te zetten in een transcript. En dat zorgt voor heel wat nieuwe edit-mogelijkheden! Benieuwd wat text-based editing precies is, hoe het werkt én waarom je hiermee wilt werken als creative? We vertellen het in dit blog!

Ga snel naar:

Wat is text-based editing?

Text-based editing is een nieuwe AI video editing tool van Adobe Premiere Pro, waarmee je dus gesproken tekst automatisch laat transcriberen. Zelfs in het Nederlands! Vervolgens hoef je niet ellenlang te spotten in de geschoten beelden, maar kun je gebruikmaken van het transcript om te starten met je edit. Dit bespaart veel tijd tijdens de post-productiefase. En zo ontstaan er dankzij deze nieuwe manier van editten nieuwe toepassingen en mogelijkheden!

Hoe werkt text-based editing?

Voorheen begon je een edit meestal met het spotten van je materiaal. Soms loopt dit op tot uren aan beeld wat je door moet spitten. Text-based editing werkt heel eenvoudig. Je kunt je gehele tijdlijn automatisch laten transcriberen. Vervolgens kun je met dit transcript starten aan de edit van je video. De tekst verschijnt in een nieuw venster. Als je een goed antwoord ziet kun je deze selecteren en direct in je tijdlijn zetten. Ook kun je snel zoeken op keywords. Dit scheelt enorm veel tijd met het uitzoeken van materiaal. Als je de gekozen tekst in de juiste volgorde hebt toegevoegd aan je tijdlijn, is de eerste versie van je video al bijna klaar!

De mogelijkheden van AI video editing

Met een nieuwe manier van editten, komt ook een nieuwe manier van aanvliegen. Ik vind zelf het spotten van beelden één van de minst leuke processen van de montage. Door text-based editing is dit verleden tijd. Denk bijvoorbeeld aan een interview van een uur: door middel van deze nieuwe tool kan het materiaal in no time geknipt worden tot een versie met alleen de bruikbare antwoorden. Zo begin je vervolgens sneller aan het maken en vormen van het verhaal, wat in mijn ogen een veel leuker deel van het proces is.

Als tweede punt wil ik graag aanstippen dat het ook mogelijkheden geeft voor niet-editors om op een toegankelijke manier bij te dragen aan de montage. Je hoeft de software namelijk niet tot in de puntjes te kennen om tot een eerste edit te komen. Sterker nog, het heeft veel weg van bekende programma’s als Word of Google Docs. Bij Goldfizh hebben we copywriters die dagelijks gebruik maken van dit soort tools. Ik zou het erg leuk vinden om één van hen eens een eerste versie van een video te laten maken. Zij kijken vaak met een hele andere blik naar de inhoud dan wij als editors. Welke antwoorden zijn goed voor de conversie van het verhaal? Welke antwoorden passen het beste bij de blog? Deze nieuwe manier van editten maakt dit allemaal mogelijk.

Text–based editing gebruiken: 4 stappen

Om deze nieuwe AI video editing tool te gebruiken, hoef je alleen maar de laatste versie van Premiere te downloaden. Daarna kun je direct aan de slag met deze nieuwe tool. Dit zijn de stappen:

1. Open het nieuwe text-based editing venster in Premiere Pro;

Text-based editing stappenplan - stap 1

2. Transcribeer de gewenste clip in de juiste taal;

Text-based editing stappenplan - stap 2

3. Selecteer de gewenste stukjes tekst en voeg ze toe aan je tijdlijn;

Text-based editing stappenplan - stap 3

4. Binnen een paar minuten staat de eerste edit klaar!

Text-based editing stappenplan - stap 4

Aan de slag met AI video editing!

Text-based editing is dus een nieuwe uitdagende tool in Premiere. Het zal ongetwijfeld verandering brengen in de manier waarop video’s geëdit worden, want video’s kunnen zo veel efficiënter geproduceerd worden. Ik kijk ernaar uit om verder aan de slag te gaan met deze tool. Heb je vragen of opmerkingen? Of heb je hulp nodig bij het text-based editten? Neem dan contact met mij op.

podcasts: duik in de wereld van SEO-videopodcasts & de 360-graden camera 

Je kunt er niet meer omheen: de podcast. Voor ieder wat wils en geen onderwerp is te gek. Denk aan misdaad, sport, politiek, komedie, persoonlijke ontwikkeling en trends in jouw vakgebied. Het opnemen en beluisteren van podcasts heeft dan ook een enorme boost in populariteit gekregen. Uit onderzoek blijkt dat 49% van de Nederlanders boven de 28 jaar weleens naar een podcast luistert. Dat zijn dus bijna 7 miljoen luisteraars! Maar, hoe zorg je er voor dat jouw podcast opvalt binnen deze gigantische doelgroep én het perfect aansluit bij wat zij willen horen? In deze blog vertel ik je alles over de podcast. Lees je mee?

Snel naar:

podcasts: wat is er nieuw?

Podcasts bestaan al minstens een decennium lang, maar deze audioverhalen worden steeds populairder. Een onderzoek van Markteffect toont aan dat de populariteit van podcasts in Nederland met bijna 6.9 miljoen luisteraars in 2022, alsmaar blijft stijgen. 

? Wist je dat je tegenwoordig niet alleen naar podcasts kunt luisteren, maar ook naar kunt kijken? Dit noemen we ook wel ‘videopodcasts’. Hier komen audio en beeld samen. Onder andere Spotify faciliteert tegenwoordig zowel audio- als videopodcasts.  

Doordat je als luisteraar tegenwoordig ook kunt kijken naar de podcast sprekers, creëer je bij de luisteraars/kijkers een gevoel van interactie. Dit maakt podcasts dus nóg aantrekkelijker!

van podcast naar videopodcast

Wat de toegevoegde waarde is van videopodcasts? We leggen het graag aan je uit. In een videopodcast wordt de setting vastgelegd met meerdere camera’s. Zo zien kijkers, naast het stemgeluid, ook de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van de sprekers. Op deze manier kan een bedrijf makkelijk snippets van de podcast verspreiden via sociale media om naamsbekendheid te creëren en men nieuwsgierig te maken naar de podcast. En zo wordt de podcast weer vaker bekeken, top! Benieuwd hoe dat eruitziet? Bij Goldfizh hebben wij dit voor Yacht gedaan!

er is meer! 360-graden videopodcasts

Blijft het bij ‘alleen’ kijken naar podcasts? Nope, er is meer! Inmiddels zijn videopodcasts nóg interactiever geworden. Bij Goldfizh zijn we recentelijk begonnen met het maken van 360-graden videopodcasts. Hierbij plaatsen we een 360-graden camera in het midden van een podcast setting, waardoor de gehele setting in één beeld wordt vastgelegd. Zo voelt het voor de sprekers niet alsof er drie camera’s tegelijk op hun gezicht gericht zijn en kan de kijker zélf kiezen vanuit welk perspectief hij/zij naar het gesprek kijkt. Doordat de camera tussen de sprekers in staat, kijken de sprekers de camera continu aan. Hierdoor voelt het als kijker net alsof je bij de sprekers aan tafel zit! Wil je graag zien hoe wij dit doen? Kijk dan even naar onze podcastreeks van Yacht: Werkgevers van de Toekomst!

SEO-gedreven videopodcasts

Het is belangrijk om te zorgen dat jouw podcast de juiste doelgroep bereikt. Een manier om meer luisteraars te krijgen, is bijvoorbeeld door snippets te delen op sociale media, denk aan Instagram, TikTok, YouTube en YouTube-shorts. Zo krijgen kijkers een klein deel van de podcast te zien. Zorg dus dat deze snippet aandacht trekt, triggerend is en smaakt naar meer! De kans is dan groot dat zij de hele podcast gaan luisteren. Ook is het handig om in je podcast minimaal twee vragen te beantwoorden waar een hoog zoekvolume op zit. 

Benieuwd hoe je meer bereik genereert voor jouw (video-)podcast? Hieronder vertel ik je in zes stappen precies wat je moet doen!

Stap 1: Voer een gedetailleerd zoekwoorden onderzoek uit gericht op het onderwerp van je podcast. Wil je bijvoorbeeld een podcast maken over mindfulness? Kijk dan eerst op welke zoekwoorden binnen mindfulness maandelijks veel wordt gezocht. 

Stap 2: Stel aan de hand van het onderzoek drie belangrijke SEO-vragen. Gebruik deze vragen vervolgens als centraal onderwerp van je podcast

Stap 3: Gebruik tijdens de podcast opname een 360-graden camera en zet deze in het midden van de setting 

Stap 4: Stel de SEO-vragen aan de sprekers en zorg dat je een duidelijk antwoord ontvangt 

Stap 5: Publiceer je podcast zowel in audio- als videovorm op je eigen kanaal 

Stap 6: Haal uit je podcast het uitgebreide antwoord op de SEO-vragen en verwerk dit tot aantrekkelijke content voor op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan snippets om te produceren op YouTube en publiceer deze op je eigen website om het bereik van je website te verhogen 

Benieuwd welke mogelijkheden van geoptimaliseerde videopodcasts er voor jouw bedrijf zijn? Neem dan contact op met Mareijn! Hij kijkt graag mee hoe jouw bedrijf op de juiste wijze gebruik kan maken van SEO-gespecialiseerde videopodcasts!

immersive video: 360-graden video’s creëren een unieke kijkbeleving 

Hét virtual reality topic van 2023? Dat is bij uitstek immersive video. En dat is niet gek! Door immersive video te gebruiken kan je als kijker het beeld 360-graden ronddraaien en word je volledig meegesleept in wat je ziet! Benieuwd wat immersive video kan betekenen voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder!

Ga snel naar

immersive video: wat is dat eigenlijk?

Immersive video is een onderdeel van virtual reality (VR). Door middel van een 360-graden camera geef je de kijker de mogelijkheid om zelf het cameraperspectief te bepalen. Links, rechts, boven, beneden: alles kan! Op deze manier komt beeld zo realistisch mogelijk tot leven, waardoor het voelt alsof de kijker echt ín de video te zit. 

Je kunt via een telefoon of laptop de 360-graden video bekijken. Maar, hoe til je de interactieve ervaring écht naar een hoger level? Gebruik dan een virtual reality bril! Door een VR-bril op te zetten, komen kijkers terecht in een volledige immersive video simulatie. Compleet met beeld én geluid. Gaaf toch?


360 graden video’s: de voordelen 

De 360-graden filmtechniek kent een hele hoop voordelen! Ik som er drie voor je op:

  1. Door te kijken naar een 360-graden video word je als kijker volledig meegesleept in het verhaal. Je kunt zelf bepalen vanuit welk perspectief het beeld wordt gekeken. Dit samen creëert een unieke ervaring, waardoor de kijker zich een stuk meer verbonden en betrokken voelt bij het beeld. 
  1. 360-graden video’s zijn dé ultieme manier om virtuele tours te bieden van locaties, events of behind the scenes. Zo krijgen kijkers echt een indruk van het totale plaatje van een locatie. 
  1. Bij 360-graden opnames in een podcast, kun je zelf het cameraperspectief bepalen en jezelf dus midden in het gesprek plaatsen. Je zit praktisch zelf aan tafel! 

360 graden video’s: hoe gebruiken wij die?

Bij Goldfizh gebruiken wij onze 360-graden camera voor verschillende digitale projecten. Bijvoorbeeld:

Virtuele tours: voor de Universiteit Utrecht creëerden wij een 360 graden tour door de binnenstad van Utrecht. Nieuwe internationale studenten die in Utrecht gaan sturen kunnen zo digitaal de stad alvast verkennen. Super leuk! 

Podcasts: tijdens podcast opnames plaatsen wij onze 360-graden camera midden in de podcast setting. Doordat de camera midden in het gesprek staat, voelt het als spreker niet alsof er 3 camera’s op jou gericht zijn en kijkt iedere spreker continu de camera in. Dit maakt het voor de kijker een stuk persoonlijker! Meer weten over 360-graden videopodcasts? Check hier de blog!

Actioncam: een 360-graden camera kan voor té gekke beelden zorgen wanneer je deze gebruikt als actioncam. Het levert actiebeelden op vanuit diverse hoeken en het zorgt ervoor dat kijkers met de 360-graden beleving mee kunnen bewegen.

Fotografie: een 360-graden camera is perfect in te zetten voor unieke fotografie. Neem maar eens een kijkje bij onze Studio Goldfizh!

Benieuwd welke mogelijkheden van 360-graden video’s er zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Mareijn! Hij kijkt graag hoe jouw bedrijf op de perfecte manier gebruik kan maken van immersive video! 

Video AI: 5 manieren waarop AI jouw videoproductie verandert

ChatGPT-4, Runway, Synthesia en Midjourney: ook de videowereld wordt bestormd door AI! AI is een opkomende technologie die grote impact heeft op bijna alle aspecten van ons leven en werk. Maar wat is video AI precies en waarom moeten videoproducers het serieus nemen? Ik leg het je in deze blog uit. En wil je alvast een deep dive in Generative AI, download dan onze whitepaper!

Kom alles te weten over video AI:

wat is video AI?

Video AI gaat over het automatiseren en genereren van videoproducties. Dat kan gaan over via prompts hele nieuwe video’s of animaties genereren, maar ook over het analyseren van de inhoud van video’s om zo de opbouw en ondertiteling automatisch toe te voegen. En zelfs over het automatisch detecteren van voorwerpen in bewegende beelden om deze snel te bewerken.

Met andere woorden: video AI brengt het editen en maken van video’s in een heel nieuw tijdperk. Om een indruk te geven: bekijk hieronder de trailer van Runway over hun nieuwe Gen-2 software. Met een enkele prompt creëer je hele nieuwe video’s of bewerk je ze.

Dit is het promofilmpje van Runway voor hun ‘Gen-2’ software. Hiermee kan je van tekst naar video.

Wat voor gevolgen heeft AI voor videoproducties?

AI zet bijna elke sector op z’n kop. Ook de videowereld! Het verandert bijvoorbeeld de manier waarop video’s gedistribueerd en geproduceerd worden. Zo zorgt video AI voor:

  1. Verbeterde personalisatie: AI-technologie kan helpen om videomateriaal te personaliseren en af te stemmen op de voorkeuren van individuele kijkers. Met behulp van machine learning en gegevensanalyses kan AI content aanbevelen die past bij de kijkgeschiedenis van een gebruiker. Hierdoor wordt de kijkervaring verbeterd en ontstaat er meer betrokkenheid.
  2. Verhoogde efficiëntie: AI kan je helpen om het productieproces van video’s te automatiseren en te versnellen. Zo kan er met behulp van automatische spraakherkenningstechnologie ondertiteling snel en nauwkeurig gegenereerd worden of kan videobeeld omgezet worden naar een transcript. Ook kunnen ideeën snel omgezet worden in visuele storyboards door middel van automatisch gegenereerde afbeeldingen op basis van tekstuele input.
  3. Betere kwaliteit: AI-technologieën zoals machine learning zorgen ervoor dat je de inhoud van video’s kan analyseren en verbeteren. Hierdoor kunnen videomakers de kwaliteit van hun video’s verbeteren door bijvoorbeeld automatische stabilisatie en kleurcorrectie toe te passen. Daarnaast kan een tool als ChatGPT helpen bij het schrijven van scripts doordat het toegang heeft tot enorme hoeveelheden kennisbronnen. Op deze manier kan het relevante achtergrondinformatie verzamelen die nodig is voor het schrijven van een goed verhaal.
  4. Nieuwe creatieve mogelijkheden: Met AI kunnen videomakers nieuwe creatieve mogelijkheden ontdekken en ermee experimenteren. Zo kan je met behulp van deepfake-technologie acteurs in historische films vervangen door hedendaagse acteurs, of kan een AI-gegenereerde presentator jouw explainer vertellen: een man met Braziliaans uiterlijk die je uitlegt hoe je op vijf verschillende manieren het beste leert hardlopen met ondersteunende animaties? AI maakt het voor je!
  5. Betere distributie: AI kan je daarnaast helpen bij het verbeteren van de distributie van video’s door ze efficiënter te verspreiden via verschillende platforms en kanalen. Met behulp van voorspellende analyses kan AI bepalen welke video’s het meest succesvol zijn op bepaalde platforms en kunnen video’s worden geoptimaliseerd voor verschillende apparaten, kanalen en formaten.

Waarom inspelen op AI? 3 redenen

AI gaat heel wat veranderen in de videowereld. Het is belangrijk dat wij meeliften op deze ontwikkelingen en hierop inspelen. Dit creëert namelijk:

  • Concurrentievoordeel: Bedrijven die AI in combinatie met video effectief inzetten, hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die dat niet doen. Dit komt doordat AI en video helpen bij het verbeteren van de communicatie, het verlagen van de kosten en het verhogen van de efficiëntie.
  • Klantbetrokkenheid: Video is een krachtige manier om klantbetrokkenheid te creëren. AI kan helpen bij het personaliseren van die betrokkenheid. Bedrijven die AI inzetten om hun video’s te personaliseren op basis van klantvoorkeuren, interesses en gedrag, kunnen de klantbetrokkenheid vergroten en betere resultaten behalen.
  • Nieuwe mogelijkheden: AI en video zorgen voor nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om te communiceren met klanten en medewerkers. Zo kan je video gebruiken voor trainingen en opleidingen van medewerkers, terwijl AI kan helpen bij het verbeteren van klantenservice door middel van chatbots en spraakherkenning.

Ook komt er nieuwe, dure ai-tooling op de markt zoals Synthesia en D-ID waar je gemakkelijk e-learnings mee opneemt. En ondanks dat de voorbeeldvideo zoals hieronder alles doet lijken of je er geen omkijken meer naar hebt, weten we uit ervaring: dat is er wél! Wel zijn het fijne programma’s om snel de basis neer te zetten.

Video AI verandert veel, maar menselijke intuïtie blijft essentieel!

AI heeft zeker impact op de manier waarop we werken met video. Maar, hoewel AI technologie heel veel processen kan versnellen en automatiseren, blijft het onwaarschijnlijk dat AI alle menselijke taken overneemt. Sommige taken zijn te complex of vereisen te veel menselijke empathie en creativiteit om zomaar door  AI vervangen te worden. Denk bijvoorbeeld aan creatief werk, zoals het ontwikkelen van een huisstijl of het bedenken van nieuwe, onderscheidende videoconcepten. Dit zijn taken waarvoor de menselijke intuïtie en creativiteit essentieel zijn. ?

Wat kunnen wij voor jou doen?

Brand video, explainer met animatie of een knallende testimonial nodig? Wij helpen je graag om jouw merkverhaal te vertalen naar goede videoproducties. Neem contact op met lisa.deboer@goldfizh.nl of neem een kijkje in onze studio! 

Livestream: organiseer er een met onze tips en checklist!

Ready, set… livestream! De afgelopen jaren is livestreamen in een stroomversnelling gekomen and it’s here to stay. Evenementen, webinars, trainingen, feesten en vergaderingen: het is eigenlijk allemaal veel handiger, sneller én efficiënter online! Maarrr, dan moet je natuurlijk wel weten hoe je een livestream organiseert en wat het precies is. Dat en meer lees je hieronder. Let’s go!

lees alles over livestreaming:

wat is een livestream?

Een livestream is het rechtstreeks uitzenden van een gebeurtenis via internet. Het is te vergelijken met een live-uitzending op tv. Denk hierbij aan het commentaar dat wordt gegeven bij een sportwedstrijd, of een persconferentie die real-time wordt uitgezonden op een aantal zenders.

Maar wat is dan het verschil tussen een live-uitzending en een livestream? Simpel: het kanaal waarop het wordt uitgezonden. Livestreaming gaat namelijk via het internet en kan je alleen bekijken via diverse online kanalen. Denk bijvoorbeeld aan een YouTube-livestream of andere kanalen zoals Twitch, Instagram en LinkedIn. Een live-uitzending bekijk je alleen via tv. 

de voordelen van live streaming als marketingtool

Veel bedrijven zien nog een drempel om live te gaan. Maar waarom eigenlijk? Misschien weet je als bedrijf niet hoe een livestream precies werkt, of ben je niet op de hoogte van de voordelen die het biedt. Wij leggen je uit waarom je livestreaming moet inzetten als marketingtool!

Evenementen, workshops, inspiratiesessies of Q&A’s: alles kan live worden uitgezonden. Je kunt je richten op je eigen werknemers, klanten of een extern publiek. Een livestream is namelijk een middel om je publiek real-time op de hoogte te houden: dé manier om mensen aan je te binden. Zo helpt een livestream om merkbewustzijn te verhogen, omdat je bedrijf zichtbaar is voor een groot publiek. Ook helpt het om het vertrouwen te winnen bij je kijkers. Ze zien namelijk dat je bedrijf transparant is, expertise in huis heeft en open staat voor vragen en interactie. 


Maar… dat niet alleen! Ook helpt live videostreaming bij het genereren van nieuwe leads. Tijdens een livestream worden kijkers namelijk vaak aangemoedigd om te interacteren. Bijvoorbeeld door zich aan te melden voor een nieuwsbrief of je website te bezoeken. Een win-win dus! Er zijn dus een hoop mogelijkheden om livestreaming in te zetten als marketingtool voor je bedrijf. 

waarom kies je voor een livestream als marketinginstrument: 4 voordelen

Stel: je twijfelt tussen het organiseren van een event in real-life en een livestream. Hoe maak je dan een keuze? Precies! Door de vier voordelen van een livestream hieronder te lezen.

1. Je kunt zoveel mensen uitnodigen als je wilt.

Waar je bij een offline evenement vaak gebonden bent aan een maximaal aantal gasten, is dat voor een livestream niet het geval. Dit zorgt er dus voor dat je met een livestream een veel groter publiek kunt bereiken, want iedereen kan joinen. Is het alsnog lastig om de keuze tussen online en offline te maken? Je kunt het ook combineren! Wanneer je een real-life event geeft, bereik je gemakkelijk extra publiek door het ook te livestreamen.

2. De interactiemogelijkheden zijn ontelbaar.

Een vraag stellen wanneer er nog driehonderd andere mensen in het publiek zitten, doe jij het? Het is tijdens een real-life evenement niet altijd even makkelijk om als publiek interactie te hebben met de spreker. En dat is andersom ook zo: als spreker iedereen bij je verhaal betrekken, boeien en de interactie aangaan, is ook niet altijd makkelijk wanneer het live is. 

Maar zie daar: de livestream! Bij een livestream heb je als kijker snel, gemakkelijk, maar vooral laagdrempelig interactie met de spreker, en de spreker met jou! Denk bijvoorbeeld aan een vraag stellen in de chat, je (digitale) hand opsteken of stemmen op een poll. 

3. De kosten zijn lager.

Huur van de locatie, catering, beveiliging, goodiebags en ga zo nog maar even door. De kosten van een offline evenement zijn veel hoger dan die van een livestream. Bij een livestream heb je de kosten namelijk zelf in de hand, en maak je ze dus zo hoog of laag als je zelf wilt.

Weinig tot geen budget? Ga dan voor een livestream via een gratis platform, zoals Instagram, YouTube, Microsoft Teams, Zoom of Google Meet en stream dit met je webcam of mobiel. Heb je iets meer te besteden? Regel dan een toffe locatie en een filmcrew die alle techniek (en organisatie) uit handen neemt. Bij Studio Goldfizh ben je aan het juiste adres!

4. Het kost minder tijd!

Daarnaast zijn er ook voor je kijkers voordelen aan een livestream. Waar ze bij een offline event vaak wel een halve dag kwijt zijn, kunnen ze bij een livestream gemakkelijk tijdens de werkdag intunen.  En wie écht heel druk is, kan er zelfs voor kiezen de livestream aan te zetten en alleen mee te luisteren tijdens het afronden van andere taken. Lekker multitasken!

met deze checklist en streamingtips organiseer jij een vette livestream!

Lights, camera, action: je gaat een livestream organiseren! De datum is geprikt, maar wat nu? Met onze checklist wordt het gegarandeerd een succes.

1. Bepaal over welke onderwerpen je gaat praten. Zorg dat er een verband is tussen de onderwerpen wanneer er meerdere sprekers zijn.

 2. Wie worden de sprekers? Ga je zelf aan de bak, laat je je collega’s shinen of huur je een professionele host in? Maak een keuze.

3. Hoe lang duurt de livestream? Om je kijkers geïnteresseerd te houden, is het belangrijk dat je van tevoren aangeeft hoe lang het gaat duren. Zo heb je geen vroege afhakers en wordt niemand ongeduldig! We verklappen alvast de ideale duur van een livestream: ongeveer een uur.

4. Stel een strak en duidelijk draaiboek op. Zo weet iedereen wat hun taak is en blijft alles overzichtelijk.

5. Zorg dat er publiek aanwezig is! Een livestream zonder publiek is als Goldfizh zonder Gen Z. Maak met zowel organische als betaalde content bekend dat jij een vette livestream houdt. Wedden dat het bij de juiste mensen terecht komt en die digitale stream straks vol loopt?

6. Fix een goede locatie. Bij een kleinschalige livestream kan dit natuurlijk gewoon je kantoor of vergaderzaal zijn, maar bij een groter opgezette livestream wil je liever een mooie zaal huren. De locatie draagt enorm bij aan de professionaliteit, maar mag niet afleiden. Denk hier dus goed over na!

7. Denk na over de techniek en apparatuur. Wanneer je voor een grootschalige livestream gaat, is het een goed idee om dat uit handen te geven. Dan hoef jij je alleen nog maar te focussen op de inhoud. Oh enne: zorg ook voor een sterke internetverbinding, haperingen zijn zonde!

8. Doe een generale repetitie. Om ervoor te zorgen dat de livestream vlekkeloos verloopt, is het slim om dit een dag van tevoren te doen. Zo zijn foutjes nog makkelijk op te lossen!

En dan ga je live in 3..2..1…

Goldfizh Live: onze eigen livestream

Benieuwd hoe zo’n livestream eruit ziet wanneer alle punten van de checklist zijn afgevinkt? Tijdens de eerste en tweede editie van Goldfizh Live bespraken we in een uur tijd alle nieuwe digitale topics van 2022 en 2023. Check de meest recente hieronder!

Klaar om live te gaan? 

Sta je te springen om je livestream te organiseren, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of ben je benieuwd naar meer informatie, tips en tricks? Mail dan Wout of vul het formulier hieronder in. Dan nemen we snel contact met je op!

Dé videotrends van 2022 die je niet mag missen

Maak jij al gebruik van video content in je marketingstrategie? Lekker bezig, zou je denken… Maar het inzetten van video content alleen is niet genoeg en zeker niet vooruitstrevend. Het gaat er vooral om dat je de juiste video content deelt. Ga maar eens na: overal waar je kijkt kom je video’s tegen. Hoe val je op tussen deze grote berg aan content? Het is daarom cruciaal dat je videocontent onderscheidend is én met de trends meegaat. Bij GoldfiZh zijn we altijd up-to-date met  de nieuwste trends op het gebied van video(marketing). Die kennis nemen we mee in al onze producties. Benieuwd welke videotrends jij absoluut niet mag missen dit jaar? In deze blog lees je alles over de hot topics van 2022 op het gebied van video.

Verticale video’s

Van oorsprong worden video’s liggend geschoten, en voor verschillende platforms en kanalen zal dit nog lang de standaard blijven. Toch zien we de laatste jaren op social media een verschuiving van liggende naar staande video’s, en dat zal in 2022 niet anders zijn. Door het populairder worden van Instagram stories, reels en TikTok worden steeds meer video’s staand bekeken. En het blijft op Instagram niet alleen bij de stories en reels: ook feed-video’s worden steeds vaker staand gedeeld. Dit komt omdat deze video’s het scherm maximaal opvullen, zo valt je content extra op! En als organisatie moet je daar rekening mee houden. Het is namelijk geen kinderspel om op te vallen tussen al die video content die gedeeld wordt. Zorg er dan in ieder geval voor dat je video in het beste formaat te zien is. .

Ga je een video maken? Ga dan eerst goed na voor welke platforms je deze bedoeld is. Zit je doelgroep vooral op Instagram en TikTok? Schiet je video dan staand! Bij Goldfizh maken we vaak een combi van liggende en staande content: we nemen video’s liggend op (geschikt voor website en YouTube), maar zorgen ervoor dat we er altijd nog een staand formaat van kunnen maken. Lange video’s filmen we in een liggend formaat en teasers, speciaal voor social media, schieten we staand. Zo zijn je video’s voor elk platform geoptimaliseerd, en behaal je maximaal resultaat!

Stille video’s

Op social media wordt dus steeds meer gebruik gemaakt van video. Dit betekent niet alleen dat je rekening dient te houden met het formaat, maar ook met geluid: maar liefst 85% van video’s op facebook worden namelijk zonder geluid bekeken. Mensen zitten vaak te scrollen op momenten dat het niet mogelijk is om hun geluid aan te zetten, bijvoorbeeld tijdens de pauze op werk. Informatie die alleen door middel van audio verzonden wordt, komt dus bij veel kijkers niet aan! Houd daar dus rekening mee bij het maken van je video.

Bij Goldfizh ondertitelen we al onze video’s en zorgen we ervoor dat gesproken zinnen kort en bondig zijn. Zo blijven ze overzichtelijk en goed leesbaar! Daarnaast raden we altijd aan om de ondertiteling uit te schrijven en toe te voegen, in plaats van de automatische ondertiteling van YouTube of Google te gebruiken. Die zitten namelijk vaak vol fouten. Onze copywriters zorgen ervoor dat de teksten perfect in de video staan. Een stuk betrouwbaarder dan de geautomatiseerde processen van YouTube en Google! Bonustip: deel je je video op YouTube? Voeg dan de ondertiteling pas achteraf toe in YouTube. Zo wordt je video sneller gevonden in Google en Youtube. 

Vindbaarheid op YouTube

Dat brengt ons bij het volgende punt. Hoe tof je video ook is, je moet er wel voor zorgen dat ‘ie gevonden wordt! Zorg er daarom altijd voor dat je gedeelde video SEO-geoptimaliseerd is. Dit betekent dat ‘ie zo is ingesteld, dat ‘ie goed vindbaar is via YouTube en Google. Dit kan je bijvoorbeeld doen door ondertiteling achteraf toe te voegen, maar ook door de juiste zoekwoorden te gebruiken in de titel en omschrijving van de video. Onze marketeers en copywriters houden hier altijd rekening mee. Meer weten over YouTube en SEO? Lees dan onze blog over YouTube SEO.  

Echte video’s, niet te gelikt

De tijd van gepolijste video’s met perfecte setdressing en acteurs is voorbij. Mensen hebben behoefte aan authentieke video’s die kijkers geloven. Die gelikte beelden voelen niet realistisch en benaderbaar. Maar wat maakt een video dan écht authentiek? En hoe zorg je ervoor dat ‘ie geloofwaardig overkomt? Dat kan op verschillende manieren. 

Ten eerste kan je ervoor kiezen om je video niet helemaal te scripten. Schiet je een testimonial video? Laat mensen hun verhaal dan in hun eigen woorden vertellen. Wordt er in een studio gefilmd? Houd dan ook wat ruimte over om behind-the-scenes shots te filmen. Hoe is de studio opgebouwd? Wat voor apparatuur wordt er gebruikt? Wie werken er allemaal aan mee? Verwerk dit in je video of maak er een extra behind-the-scenes video bij! Hiermee straal je transparantie uit, waardoor je video oprechter overkomt.

Interactieve video

Ieder merk wil tegenwoordig zo veel mogelijk engagement met hun klanten. Maar hoe betrek je mensen bij jouw content? Dat kan je doen door interactie uit te lokken. En dit gaat verder dan een like of een reactie! Tegenwoordig kan je je video’s namelijk echt interactief maken. Kijkers kunnen keuzes maken op basis van wat zij willen weten, en op die manier de video in een richting sturen. Zo matcht je video helemaal met hun interesses. Deze techniek kan je bijvoorbeeld goed gebruiken bij een quiz of digitale rondleiding van een school of nieuwbouwproject. En dat loont! Uit onderzoek blijkt dat 66% procent van de mensen langer naar een video kijkt als ze hier actief in kunnen deelnemen. Daarnaast kan je de data van kijkers real time analyseren en kun je directe call to actions integreren in je video. Meer hierover weten? Lees hier onze blog over interactieve video. 

Kortom, er zijn tegenwoordig genoeg manieren waarop je je video van het scherm kan laten knallen! Wil je meer weten over de mogelijkheden van video of heb je hulp nodig bij het maken van een video die voldoet aan alle trends van dit jaar? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder.

Zo maak je een thumbnail die van het beeld afspat!

Een thumbnail is hét visitekaartje van je video. Het is de allereerste indruk die je achterlaat bij jouw potentiële kijkers, ze zien de afbeelding namelijk vaak eerder dan de titel! Het is dus essentieel dat jouw thumbnail eruit springt. In deze blog lees je over wat zo’n miniatuur precies is en waarom ‘ie zo belangrijk is. Maar ook over waar een goede thumbnail aan moet voldoen en hoe je ‘m upload. Benieuwd? Let’s go!

Ga snel naar:

Wat is een thumbnail?

Een thumbnail is een miniatuurafbeelding die je als eerste ziet in Google of YouTube. Het is de afbeelding die de inhoud van je video in één oogopslag weergeeft. Met een thumbnail overtuig je de kijker dus dat ze jouw video moeten kijken!

Soorten thumbnails

YouTube kent twee manieren van thumbnails kiezen, namelijk:

  • Het algoritme van Youtube kiest zelf drie thumbnails uit de beelden van je video. Aan deze thumbnails kun je zelf niets veranderen.
  • Jij uploadt zelf de thumbnail die je wilt. Dit zijn je eigengemaakte miniaturen. 

En die laatste is interessant, want een aangepaste thumbnail kan je naar eigen wens ontwerpen en uploaden. Je bepaalt dus zelf hoe je alles in beeld brengt in jouw thumbnail én het maakt de kans groter dat mensen de video daadwerkelijk kijken.

Waarom is een thumbnail belangrijk?

Een thumbnail is onmisbaar en om verschillende redenen belangrijk. Zoals je hierboven al las, is deze rechthoekige afbeelding hét visitekaartje van je video. Bij de meeste mensen valt dit namelijk nog eerder op dan de titel van de video!

Een thumbnail maakt daarnaast nieuwsgierig. Een goede thumbnail zorgt er namelijk voor dat kijkers op je video willen klikken. En hoe mooi zou het zijn als je getrokken kijkers uiteindelijk aan weet te zetten tot conversie? Dan is je doel behaald!

Check de thumbnails hieronder eens. Beeld je in dat je op zoek bent naar een video over sollicitatietips. Bij het intypen zie je de volgende twee resultaten tevoorschijn komen op Youtube. Welke video klik je als eerste aan? 

thumbnail op youtube voor de zoekopdracht 'sollicitatietips'
thumbnail op youtube voor de zoekopdracht 'sollicitatiegesprek'

En? Welke had je in gedachten? Waarschijnlijk koos je de tweede video. Klopt toch? Zo zie je maar dat een goede thumbnail invloed heeft op je keuze. En dus op hoeveel mensen je video bekijken!

Gebruik onze checklist voor de perfecte thumbnail!

Nu je weet dat een thumbnail essentieel is, is het belangrijk dat jouw thumbnail eruit springt tussen alle andere video’s op het web. En dat zijn er nogal wat! Door gebruik te maken van deze checklist weet je zeker dat ‘ie wordt opgepikt:

  • Gebruik opvallende kleuren. Een felle, contrasterende kleur trekt logischerwijs meer aandacht dan donkere, sombere kleuren.
  • Een thumbnail is erg klein, laat staan op je mobiel. Zorg er daarom voor dat het onderwerp van de video duidelijk centraal staat in de thumbnail. Dit kan bijvoorbeeld de presentator of het object in kwestie zijn. Op deze manier maak je de kijker duidelijk wat ze kunnen verwachten in de video.
  • Dit kan versterkt worden door het gebruik van tekst. Gebruik hierbij niet teveel tekens. Dat is namelijk niet aantrekkelijk en zorgt ervoor dat de tekst niet goed leesbaar is.
  • Zorg er tenslotte voor dat je huisstijl goed naar voren komt in de thumbnail. Met eenzelfde opmaak in al je YouTube video’s zorg je ervoor dat bezoekers je bedrijf herkennen, en kun je een eventuele videoreeks duidelijk visualiseren.

Er zijn tegenwoordig veel tools om je eigen thumbnail te maken, zoals Photoshop en Canva.

Op zoek naar inspiratie? Check een paar van onze thumbnails hieronder!

Hoe upload je een thumbnail?

Om een thumbnail op YouTube te kunnen uploaden, moet ‘ie aan een aantal eisen voldoen.

  • De afmeting van een thumbnail is 1280 x 720 met een minimale breedte van 640 pixels.
  • Het bestand moet één van de volgende bestandsindelingen hebben: .JPG, .GIF, .BMP of .PNG.
  • De thumbnail heeft een bestandsgrootte van maximaal 2 MB.

Wanneer je je eigen thumbnail hebt ontworpen, is het tijd om de miniatuur te uploaden. Dit is heel eenvoudig en gaat als volgt:

  1. Klik op ‘miniatuur toevoegen’: in de uploadpagina van YouTube staat links onderin Thumbnail uploaden. Door hierop te klikken kun je je eigen thumbnail uploaden.
  2. Zoek jouw afbeelding: selecteer vervolgens jouw eigen thumbnail op je computer en klik op bevestigen.
  3. Opslaan: wacht tot je thumbnail klaar is met uploaden en klik op opslaan. Jouw video valt nu nog meer op!

Zo ziet het uploadscherm eruit dat je ziet:

Naast dat thumbnails in YouTube geüpload worden, zijn er tegenwoordig steeds meer platformen waar thumbnails worden gebruikt, waaronder Instagram Reels. Reden genoeg dus om in te zetten op thumbnails!

#TeamVideo zorgt voor vette thumbnails bij je video’s!

Wil jij hulp bij jouw thumbnails? Wij fixen het voor je! Ons team van videoproducenten creëert samen met jou een thumbnail die bij je video past én van je beeldscherm afspat! Vul snel het formulier hieronder in, dan nemen we contact met je op. 

YouTube Shorts maken: alles wat je moet weten over dit nieuwe videoformat

De populariteit van TikTok neemt toe, dus YouTube kan niet achterblijven en introduceert: YouTube Shorts. Korte video’s die je gemakkelijk via je telefoon kunt customizen en plaatsen op een speciale Shorts-plank. Weten hoe YouTube Shorts werkt en wat het kan betekenen voor jou? Scroll dan snel verder!

Bron afbeelding: YouTube

Ga snel naar:

Wat zijn YouTube Shorts?

YouTube Shorts zijn verticale video’s van maximaal 60 seconden die op jouw kanaal en op de homepage van YouTube worden weergegeven in de speciale Shorts-plank (een balk op de homepage waar je horizontaal doorheen kunt swipen). Ze zien er als volgt uit:

Voorbeeld YouTube Shorts

Wat kan ik met YouTube Shorts?

Met YouTube Shorts kan je korte video’s direct vanaf je mobiel uploaden. Het maakt het uploadproces nog sneller. Daarnaast is er een creation tool, waarmee:

  • Je gebruik kunt maken van een Shorts-camera en je gemakkelijk verschillende clips van max 15 seconden opneemt;
  • Muziek uit een grote bibliotheek gratis mag gebruiken onder je video (zonder de welbekende copyrightclaims!);
  • Je gebruik kunt maken van snelheidsbeheer om zo een leuk versneld- of slowmotioneffect aan je video te geven;
  • Je een timer en countdown hebt. Zodat je makkelijk en handsfree video’s opneemt;
  • Je teksten in de video kunt invoegen op de momenten dat jij het wilt.

Wat is de YouTube Shorts (app) release date?

YouTube Shorts is een nieuwe functionaliteit van YouTube en zit nog volop in de testfase. Op dit moment is de bètaversie alleen nog online in India en in de VS. Het duurt nog even voordat het in Nederland beschikbaar is. 

  • Tip: wel al aan de slag met YouTube Shorts? Voeg dan de hashtag #Shorts toe aan je video van max 60 seconden en je hebt kans dat ‘ie wordt opgenomen in de Shorts-plank in de VS of in India.

Staan er advertenties in YouTube Shorts?

Op dit moment staan er nog geen advertenties in YouTube Shorts, maar YouTube is continu aan het experimenteren, dus het zou zomaar kunnen dat het wel mogelijk wordt om inkomsten te genereren met Shorts. 

Hoe bekijk ik YouTube Shorts?

Je kunt YouTube Shorts op de verschillende manieren bekijken:

  • Op de homepage in de Shorts-plank. Er is een speciale Shorts-en stories-plank op de homepage waar je horizontaal doorheen kunt swipen. Klik vervolgens op een video en je krijgt eenzelfde user interface als bij TikTok: swipe naar beneden voor meer Shorts of naar links voor meer Shorts van dezelfde creator;
  • Op je kanaalpagina;
  • Bij: Wat je verder kunt kijken;
  • In de zoekresultaten op YouTube;
  • In de abonnementsfeeds.

YouTube test hier op dit moment mee, dus het kan per persoon verschillen waar je de YouTube Shorts precies ziet. 

Zo werken YouTube Shorts video’s

Aan de slag met YouTube Shorts! Wij vertellen je alles wat je moet weten over het uploaden, de lengte, de resolutie, de ratio en hoe je muziek toevoegt. 

Hoe upload ik YouTube Shorts?

Volg deze stappen:

  1. Pak je telefoon en log in op YouTube (als je nog niet ingelogd bent);
  2. Druk op maken;
  3. Selecteer: maak een Short;
  4. Tik op de opnameknop om te filmen en tik nog een keer op de opnameknop om de opname te stoppen óf houd de opnameknop ingedrukt tijdens het filmen. Druk op volgende om verder te gaan. 
  5. Je ziet nu een voorbeeld van je video. Tevreden? Druk nogmaals op volgende;
  6. Je kunt nu een titel (max 100 tekens) aan de video toevoegen. Als je de Shorts-camera gebruikt, zet dan #Shorts in de titel. Dan is de kans groter dat je video op de Shorts-plank getoond wordt;
  7. Selecteer het publiek
  8. Tik op uploaden…en voilà, de video is geplaatst.

Wat is de lengte van een YouTube Shorts?

YouTube Shorts kunnen variëren in lengte van minimaal 0 tot maximaal 60 seconden. Met de speciale Shorts-camera kan je video’s van maximaal 15 seconden opnemen maar op de Shorts-plank kunnen wel video’s tot 60 seconden getoond worden. YouTube stimuleert de 15 seconden video’s.

Wat voor resolutie voor YouTube Shorts?

De resolutie voor YouTube Shorts maakt niet uit, toch raden wij aan om altijd video’s te delen die minimaal in full HD (1080×1920) zijn. Dit is tegenwoordig de standaard, dus een video van lagere kwaliteit valt meteen (negatief) op. 

YouTube Shorts verticaal of horizontaal filmen?

YouTube Shorts worden verticaal getoond, dus het is aan te raden om ze ook verticaal te filmen. Per ongeluk horizontaal gefilmd? Geen ramp, die video kan je ook gebruiken voor YouTube Shorts. Maar het staat minder mooi (je hebt randen om je video) en is dus waarschijnlijk minder effectief. 

Hoe voeg ik muziek toe aan YouTube Shorts?

Muziek kan je in de creatieve videotool van YouTube kiezen. Tik bovenin het scherm op muziek toevoegen om een selectie nummers te zien.

youtube_shorts
Bron gif: YouTube

De catalogus bevat meer dan 100 nummers in veel verschillende talen. Let wel op: deze muziek mag je alleen gebruiken voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Anders moet je wél bepaalde licenties hebben. 

Waarom overgaan op YouTube Shorts?

We hebben je nu YouTube Shorts-wegwijs gemaakt. Maar waarom beginnen aan YouTube Shorts en niet bijvoorbeeld bij TikTok of Insta reels blijven? 

7 voordelen van YouTube Shorts:

  1. Je kunt veel sneller video’s maken, bewerken en uploaden op YouTube;
  2. Met een goede YouTube Shorts-strategie kan je snel veel nieuwe abonnees krijgen: je kunt YouTube Shorts bijvoorbeeld gebruiken als teasers om kijkers nieuwsgierig te maken voor de andere video’s op je kanaal;
  3. In een YouTube Shorts-carrousel kun je een mega abonneren-knop toevoegen, waardoor je nóg makkelijker nieuwe abonnees op je kanaal krijgt;
  4. Het is mobielvriendelijker dan de gebruikelijke horizontale video’s in YouTube;
  5. YouTube-video’s scoren hoger in Google dan video’s op andere platformen, dus ook de YouTube Shorts;
  6. De Shorts lijken misschien op TikTok video’s, maar in YouTube kan je veel beter de analytics bijhouden dan op TikTok;
  7. YouTube is het grootste videoplatform: groter dan Instagram of TikTok. Je bereik is dus veel groter;

Knallende YouTube Shorts video’s maken?

Maar heb je daar zelf weinig of geen ervaring mee? Wij hebben heel veel ervaring in het maken van toffe én effectieve videocontent voor YouTube. Neem contact met ons op en wij zwemmen je erdoorheen! 

Goede online ervaring nodig? Maak een virtuele tour of digitale rondleiding

Hoe zet je jouw organisatie het best neer in een virtuele tour? Ook als mensen niet fysiek aanwezig kunnen zijn, wil je wel dat ze de sfeer voelen, de geur ruiken en het idee hebben dat ze er écht zijn geweest. En niet verdwalen natuurlijk ? In deze blog geef ik je verschillende mogelijkheden om virtueel een rondleiding van jouw organisatie te geven. Dus zet je beste beentje voor, want we gaan digitale stappen zetten!

In deze virtuele tour-guide:

  • Wat is een virtuele tour?
  • Welke mogelijkheden voor virtuele tours zijn er?
  • Waarom een virtuele tour?
  • Virtuele rondleiding maken: stappenplan
  • Virtuele tour laten maken
  • Voorbeelden van virtuele tours

Wat is een virtuele tour?

Een virtuele tour is een rondleiding door jouw organisatie. In de breedste zin van het woord. Dat kunnen video’s zijn waarbij iemand door het pand loopt en een rondleiding geeft, maar bijvoorbeeld ook een klikbare virtuele omgeving waarin iemand zelfstandig een kijkje neemt. Ook een digitaal festival is een vorm van een virtuele tour. Zo zien mensen waar jullie als bedrijf voor staan. Het is daardoor dé manier om jouw bezoekers een perfecte online experience te bieden!

Welke mogelijkheden voor virtuele tours heb je?

Een virtuele tour kan zoveel meer zijn dan een simpel filmpje waarbij iemand je een rondleiding geeft. Denk naast video bijvoorbeeld ook aan animatie, 360 graden fotografie, VR, AR, livestream, interactief of wat dacht je van fysieke toevoegingen zoals een cadeaubox die wordt thuisgestuurd? De mogelijkheden zijn eindeloos! Verdwaal er niet in hè ;).

Waarom een virtuele tour?

Belangrijk om te beseffen: wanneer wil je een virtuele tour? En wanneer absoluut niet? Een aantal voorbeelden:

Wél een virtuele rondleiding:

  • Als je nieuwe medewerkers welkom wilt heten in je organisatie;
  • Als je (buitenlandse) studenten of leerlingen de kans wilt geven jouw basis-of middelbare school, College, Hogeschool of Universiteit te bekijken;
  • Als je klantrelaties een rondleiding wilt geven door een nieuw pand;
  • Als je personeel door een nieuwe (digitale) omgeving wilt leiden.

Geen virtuele rondleiding:

  • Als je awareness wilt voor een (nieuw) product;
  • Als je een complexe boodschap wilt overbrengen;
  • Als je een recap wilt van je (digitale) evenement.

Wel op zoek naar awareness, een manier om complexe informatie over te brengen of een aftermovie? Bekijk hier alle soorten van videomarketing die wij aanbieden.

Virtuele rondleiding maken: stappenplan

Oké, je hebt helder dat je die virtuele tour wilt én je weet nu ook dat het past bij jouw doel. Maar hoe maak je een virtuele tour? Dit stappenplan helpt je op weg!

  1. Bepaal wie je doelgroep is en waar je doelgroep zich bevindt. Waar wil je uiteindelijk de virtuele tour verspreiden? Of waar moet jouw doelgroep het tegenkomen? Voor basisschoolleerlingen is dat misschien wel Snapchat of TikTok, terwijl zorgmedewerkers misschien liever via het intranet of de website bij jouw rondleiding terechtkomen;
  2. Bepaal welk middel geschikt is. Kies je bijvoorbeeld voor Snapchat? Dan zijn video’s of visuals in portretformaat het meest logisch, terwijl je bij je website misschien voor een interactieve video in landscape-formaat kiest;
  3. Maak een plan voor de verspreiding. Je kan het wel op Snapchat gooien, maar je wilt wel dat het écht bij jouw doelgroep terechtkomt. Dus: schrijf een campagneplan met daarin een planning, budgettering en de specifieke groepen die je wilt targeten en hoe je dat gaat doen;
  4. Storytelling en concepting. Het moeten geen losse video’s of visuals worden, zorg dat je een rode draad hebt. Kortom: wat is je boodschap, welk verhaal wil je vertellen en hoe vertaal je dat door in de virtuele rondleiding? Denk een concept uit!
  5. Voorbereiding! Maak een storyboard/shotlist, regel mensen die in de virtuele tour te zien zijn, teken voor een interactieve video alle verhaallijnen uit, zorg dat de locaties beschikbaar zijn etc. Er komt écht veel meer bij kijken dan je misschien wel denkt;
  6. Actie! Draai die beelden, schiet die foto’s of ontwerp die visuals of animaties; ???
  7. Finetunen en verspreiden. Zet de tour in elkaar, check of de boodschap overkomt (leg het eventueel al een keer voor aan je doelgroep) en zet de laatste puntjes op de ‘i’. Vervolgens verspreiden maar! Denk hierbij goed aan de social content;
  8. Analytics – eventueel bijstellen. De virtuele rondleiding staat online, maar dat betekent niet dat je klaar bent. Kijk of je je doelgroep daadwerkelijk bereikt en pas eventueel de content of de campagne iets aan. Blijf monitoren dus, daar leer je alleen maar van!

Virtuele tour laten maken

Wil jij aan de slag met het maken van een virtuele tour, digitale rondleiding of een online festival? Let me know! Mail gewoon even naar tanja@goldfizh.nl. We hebben veel toffe digitale rondleidingen gemaakt, waaronder interactieve virtuele tours. Klop bij ons aan en we denken graag met je mee aan een creatief concept wat bij jouw organisatie past. Een paar voorbeelden:

Voorbeelden van virtuele tours

Vathorst college: interactieve video

Voor het Vathorst college maakten we een interactief inkijkje. Het Vathorst College is een school waarbij vormgeven aan eigen leren centraal staat. Hoe toepasselijk dus dat je ook je digitale rondleiding zelf kunt vormgeven! Zowel ouders als leerlingen kunnen een eigen route kiezen en zien zo alleen de informatie die voor hen interessant is. Bekijk de tour op de homepage van het Vathorst via de afbeelding hieronder.

Vathorst college

a.s.r. Vitality: digitaal festival

Wil je het écht groots aanpakken? Ga dan voor een digitaal festival. Heel vet! En zeker niet alleen voor de standaard muziekfestivals. Heb jij een speciale gelegenheid die je digitaal feestelijk wilt vieren? Of kunnen jouw medewerkers wel een positief dagje vol inspiratie en/of beweging gebruiken? Dan is een digitaal festival iets voor jou! Voor a.s.r. Vitality organiseerden we een digitaal festival met webinars van inspirerende sprekers, een digitale kookworkshop, q&a’s, quizjes en lekkere workouts!