Livestream: organiseer er een met onze tips en checklist!

Ready, set… livestream! De afgelopen jaren is livestreamen in een stroomversnelling gekomen and it’s here to stay. Evenementen, webinars, trainingen, feesten en vergaderingen: het is eigenlijk allemaal veel handiger, sneller én efficiënter online! Maarrr, dan moet je natuurlijk wel weten hoe je een livestream organiseert en wat het precies is. Dat en meer lees je hieronder. Let’s go!

lees alles over livestreaming:

wat is een livestream?

Een livestream is het rechtstreeks uitzenden van een gebeurtenis via internet. Het is te vergelijken met een live-uitzending op tv. Denk hierbij aan het commentaar dat wordt gegeven bij een sportwedstrijd, of een persconferentie die real-time wordt uitgezonden op een aantal zenders.

Maar wat is dan het verschil tussen een live-uitzending en een livestream? Simpel: het kanaal waarop het wordt uitgezonden. Livestreaming gaat namelijk via het internet en kan je alleen bekijken via diverse online kanalen. Denk bijvoorbeeld aan een YouTube-livestream of andere kanalen zoals Twitch, Instagram en LinkedIn. Een live-uitzending bekijk je alleen via tv. 

de voordelen van live streaming als marketingtool

Veel bedrijven zien nog een drempel om live te gaan. Maar waarom eigenlijk? Misschien weet je als bedrijf niet hoe een livestream precies werkt, of ben je niet op de hoogte van de voordelen die het biedt. Wij leggen je uit waarom je livestreaming moet inzetten als marketingtool!

Evenementen, workshops, inspiratiesessies of Q&A’s: alles kan live worden uitgezonden. Je kunt je richten op je eigen werknemers, klanten of een extern publiek. Een livestream is namelijk een middel om je publiek real-time op de hoogte te houden: dé manier om mensen aan je te binden. Zo helpt een livestream om merkbewustzijn te verhogen, omdat je bedrijf zichtbaar is voor een groot publiek. Ook helpt het om het vertrouwen te winnen bij je kijkers. Ze zien namelijk dat je bedrijf transparant is, expertise in huis heeft en open staat voor vragen en interactie. 


Maar… dat niet alleen! Ook helpt live videostreaming bij het genereren van nieuwe leads. Tijdens een livestream worden kijkers namelijk vaak aangemoedigd om te interacteren. Bijvoorbeeld door zich aan te melden voor een nieuwsbrief of je website te bezoeken. Een win-win dus! Er zijn dus een hoop mogelijkheden om livestreaming in te zetten als marketingtool voor je bedrijf. 

waarom kies je voor een livestream als marketinginstrument: 4 voordelen

Stel: je twijfelt tussen het organiseren van een event in real-life en een livestream. Hoe maak je dan een keuze? Precies! Door de vier voordelen van een livestream hieronder te lezen.

1. Je kunt zoveel mensen uitnodigen als je wilt.

Waar je bij een offline evenement vaak gebonden bent aan een maximaal aantal gasten, is dat voor een livestream niet het geval. Dit zorgt er dus voor dat je met een livestream een veel groter publiek kunt bereiken, want iedereen kan joinen. Is het alsnog lastig om de keuze tussen online en offline te maken? Je kunt het ook combineren! Wanneer je een real-life event geeft, bereik je gemakkelijk extra publiek door het ook te livestreamen.

2. De interactiemogelijkheden zijn ontelbaar.

Een vraag stellen wanneer er nog driehonderd andere mensen in het publiek zitten, doe jij het? Het is tijdens een real-life evenement niet altijd even makkelijk om als publiek interactie te hebben met de spreker. En dat is andersom ook zo: als spreker iedereen bij je verhaal betrekken, boeien en de interactie aangaan, is ook niet altijd makkelijk wanneer het live is. 

Maar zie daar: de livestream! Bij een livestream heb je als kijker snel, gemakkelijk, maar vooral laagdrempelig interactie met de spreker, en de spreker met jou! Denk bijvoorbeeld aan een vraag stellen in de chat, je (digitale) hand opsteken of stemmen op een poll. 

3. De kosten zijn lager.

Huur van de locatie, catering, beveiliging, goodiebags en ga zo nog maar even door. De kosten van een offline evenement zijn veel hoger dan die van een livestream. Bij een livestream heb je de kosten namelijk zelf in de hand, en maak je ze dus zo hoog of laag als je zelf wilt.

Weinig tot geen budget? Ga dan voor een livestream via een gratis platform, zoals Instagram, YouTube, Microsoft Teams, Zoom of Google Meet en stream dit met je webcam of mobiel. Heb je iets meer te besteden? Regel dan een toffe locatie en een filmcrew die alle techniek (en organisatie) uit handen neemt. Bij Studio Goldfizh ben je aan het juiste adres!

4. Het kost minder tijd!

Daarnaast zijn er ook voor je kijkers voordelen aan een livestream. Waar ze bij een offline event vaak wel een halve dag kwijt zijn, kunnen ze bij een livestream gemakkelijk tijdens de werkdag intunen.  En wie écht heel druk is, kan er zelfs voor kiezen de livestream aan te zetten en alleen mee te luisteren tijdens het afronden van andere taken. Lekker multitasken!

met deze checklist en streamingtips organiseer jij een vette livestream!

Lights, camera, action: je gaat een livestream organiseren! De datum is geprikt, maar wat nu? Met onze checklist wordt het gegarandeerd een succes.

1. Bepaal over welke onderwerpen je gaat praten, en zorg dat er een verband is tussen de onderwerpen wanneer er meerdere sprekers zijn.

 2. Wie worden de sprekers? Ga je zelf aan de bak, laat je je collega’s shinen of huur je een professionele host in? Maak een keuze.

3. Hoe lang duurt de livestream? Om je kijkers geïnteresseerd te houden, is het belangrijk dat je van tevoren aangeeft hoe lang het gaat duren. Zo heb je geen vroege afhakers en wordt niemand ongeduldig! We verklappen alvast de ideale duur van een livestream: ongeveer een uur.

4. Stel een strak en duidelijk draaiboek op. Zo weet iedereen wat hun taak is en blijft alles overzichtelijk.

5. Een livestream zonder publiek is als Goldfizh zonder Gen Z. Zorg er dus voor dat er publiek aanwezig is! Maak met zowel organische als betaalde content bekend dat jij een vette livestream houdt. Wedden dat het bij de juiste mensen terecht komt en die digitale stream straks vol loopt?

6. Zorg voor een goede locatie. Bij een kleinschalige livestream kan dit natuurlijk gewoon je kantoor of vergaderzaal zijn, maar bij een groter opgezette livestream wil je liever een mooie zaal huren. De locatie draagt enorm bij aan de professionaliteit, maar mag niet afleiden. Denk hier dus goed over na!

7. Denk na over de techniek en apparatuur. Wanneer je voor een grootschalige livestream gaat, is het een goed idee om dat uit handen te geven. Dan hoef jij je alleen nog maar te focussen op de inhoud. Oh enne: zorg ook voor een sterke internetverbinding, haperingen zijn zonde!

8. Doe een generale repetitie. Om ervoor te zorgen dat de livestream vlekkeloos verloopt, is het slim om dit een dag van tevoren te doen. Zo zijn foutjes nog makkelijk op te lossen!

En dan ga je live in 3..2..1…

Goldfizh Live: onze eigen livestream

Benieuwd hoe zo’n livestream eruit ziet wanneer alle punten van de checklist zijn afgevinkt? Tijdens de eerste en tweede editie van Goldfizh Live bespraken we in een uur tijd alle nieuwe digitale topics van 2022 en 2023. Check de meest recente hieronder!

Klaar om live te gaan? 

Sta je te springen om je livestream te organiseren, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of ben je benieuwd naar meer informatie, tips en tricks? Mail dan Wout of vul het formulier hieronder in. Dan nemen we snel contact met je op!

Dé videotrends van 2022 die je niet mag missen

Maak jij al gebruik van video content in je marketingstrategie? Lekker bezig, zou je denken… Maar het inzetten van video content alleen is niet genoeg en zeker niet vooruitstrevend. Het gaat er vooral om dat je de juiste video content deelt. Ga maar eens na: overal waar je kijkt kom je video’s tegen. Hoe val je op tussen deze grote berg aan content? Het is daarom cruciaal dat je videocontent onderscheidend is én met de trends meegaat. Bij GoldfiZh zijn we altijd up-to-date met  de nieuwste trends op het gebied van video(marketing). Die kennis nemen we mee in al onze producties. Benieuwd welke videotrends jij absoluut niet mag missen dit jaar? In deze blog lees je alles over de hot topics van 2022 op het gebied van video.

Verticale video’s

Van oorsprong worden video’s liggend geschoten, en voor verschillende platforms en kanalen zal dit nog lang de standaard blijven. Toch zien we de laatste jaren op social media een verschuiving van liggende naar staande video’s, en dat zal in 2022 niet anders zijn. Door het populairder worden van Instagram stories, reels en TikTok worden steeds meer video’s staand bekeken. En het blijft op Instagram niet alleen bij de stories en reels: ook feed-video’s worden steeds vaker staand gedeeld. Dit komt omdat deze video’s het scherm maximaal opvullen, zo valt je content extra op! En als organisatie moet je daar rekening mee houden. Het is namelijk geen kinderspel om op te vallen tussen al die video content die gedeeld wordt. Zorg er dan in ieder geval voor dat je video in het beste formaat te zien is. .

Ga je een video maken? Ga dan eerst goed na voor welke platforms je deze bedoeld is. Zit je doelgroep vooral op Instagram en TikTok? Schiet je video dan staand! Bij Goldfizh maken we vaak een combi van liggende en staande content: we nemen video’s liggend op (geschikt voor website en YouTube), maar zorgen ervoor dat we er altijd nog een staand formaat van kunnen maken. Lange video’s filmen we in een liggend formaat en teasers, speciaal voor social media, schieten we staand. Zo zijn je video’s voor elk platform geoptimaliseerd, en behaal je maximaal resultaat!

Stille video’s

Op social media wordt dus steeds meer gebruik gemaakt van video. Dit betekent niet alleen dat je rekening dient te houden met het formaat, maar ook met geluid: maar liefst 85% van video’s op facebook worden namelijk zonder geluid bekeken. Mensen zitten vaak te scrollen op momenten dat het niet mogelijk is om hun geluid aan te zetten, bijvoorbeeld tijdens de pauze op werk. Informatie die alleen door middel van audio verzonden wordt, komt dus bij veel kijkers niet aan! Houd daar dus rekening mee bij het maken van je video.

Bij Goldfizh ondertitelen we al onze video’s en zorgen we ervoor dat gesproken zinnen kort en bondig zijn. Zo blijven ze overzichtelijk en goed leesbaar! Daarnaast raden we altijd aan om de ondertiteling uit te schrijven en toe te voegen, in plaats van de automatische ondertiteling van YouTube of Google te gebruiken. Die zitten namelijk vaak vol fouten. Onze copywriters zorgen ervoor dat de teksten perfect in de video staan. Een stuk betrouwbaarder dan de geautomatiseerde processen van YouTube en Google! Bonustip: deel je je video op YouTube? Voeg dan de ondertiteling pas achteraf toe in YouTube. Zo wordt je video sneller gevonden in Google en Youtube. 

Vindbaarheid op YouTube

Dat brengt ons bij het volgende punt. Hoe tof je video ook is, je moet er wel voor zorgen dat ‘ie gevonden wordt! Zorg er daarom altijd voor dat je gedeelde video SEO-geoptimaliseerd is. Dit betekent dat ‘ie zo is ingesteld, dat ‘ie goed vindbaar is via YouTube en Google. Dit kan je bijvoorbeeld doen door ondertiteling achteraf toe te voegen, maar ook door de juiste zoekwoorden te gebruiken in de titel en omschrijving van de video. Onze marketeers en copywriters houden hier altijd rekening mee. Meer weten over YouTube en SEO? Lees dan onze blog over YouTube SEO.  

Echte video’s, niet te gelikt

De tijd van gepolijste video’s met perfecte setdressing en acteurs is voorbij. Mensen hebben behoefte aan authentieke video’s die kijkers geloven. Die gelikte beelden voelen niet realistisch en benaderbaar. Maar wat maakt een video dan écht authentiek? En hoe zorg je ervoor dat ‘ie geloofwaardig overkomt? Dat kan op verschillende manieren. 

Ten eerste kan je ervoor kiezen om je video niet helemaal te scripten. Schiet je een testimonial video? Laat mensen hun verhaal dan in hun eigen woorden vertellen. Wordt er in een studio gefilmd? Houd dan ook wat ruimte over om behind-the-scenes shots te filmen. Hoe is de studio opgebouwd? Wat voor apparatuur wordt er gebruikt? Wie werken er allemaal aan mee? Verwerk dit in je video of maak er een extra behind-the-scenes video bij! Hiermee straal je transparantie uit, waardoor je video oprechter overkomt.

Interactieve video

Ieder merk wil tegenwoordig zo veel mogelijk engagement met hun klanten. Maar hoe betrek je mensen bij jouw content? Dat kan je doen door interactie uit te lokken. En dit gaat verder dan een like of een reactie! Tegenwoordig kan je je video’s namelijk echt interactief maken. Kijkers kunnen keuzes maken op basis van wat zij willen weten, en op die manier de video in een richting sturen. Zo matcht je video helemaal met hun interesses. Deze techniek kan je bijvoorbeeld goed gebruiken bij een quiz of digitale rondleiding van een school of nieuwbouwproject. En dat loont! Uit onderzoek blijkt dat 66% procent van de mensen langer naar een video kijkt als ze hier actief in kunnen deelnemen. Daarnaast kan je de data van kijkers real time analyseren en kun je directe call to actions integreren in je video. Meer hierover weten? Lees hier onze blog over interactieve video. 

Kortom, er zijn tegenwoordig genoeg manieren waarop je je video van het scherm kan laten knallen! Wil je meer weten over de mogelijkheden van video of heb je hulp nodig bij het maken van een video die voldoet aan alle trends van dit jaar? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder.

Zo maak je een thumbnail die van het beeld afspat!

Een thumbnail is hét visitekaartje van je video. Het is de allereerste indruk die je achterlaat bij jouw potentiële kijkers, ze zien de afbeelding namelijk vaak eerder dan de titel! Het is dus essentieel dat jouw thumbnail eruit springt. In deze blog lees je over wat zo’n miniatuur precies is en waarom ‘ie zo belangrijk is. Maar ook over waar een goede thumbnail aan moet voldoen en hoe je ‘m upload. Benieuwd? Let’s go!

Ga snel naar:

Wat is een thumbnail?

Een thumbnail is een miniatuurafbeelding die je als eerste ziet in Google of YouTube. Het is de afbeelding die de inhoud van je video in één oogopslag weergeeft. Met een thumbnail overtuig je de kijker dus dat ze jouw video moeten kijken!

Soorten thumbnails

YouTube kent twee manieren van thumbnails kiezen, namelijk:

 • Het algoritme van Youtube kiest zelf drie thumbnails uit de beelden van je video. Aan deze thumbnails kun je zelf niets veranderen.
 • Jij uploadt zelf de thumbnail die je wilt. Dit zijn je eigengemaakte miniaturen. 

En die laatste is interessant, want een aangepaste thumbnail kan je naar eigen wens ontwerpen en uploaden. Je bepaalt dus zelf hoe je alles in beeld brengt in jouw thumbnail én het maakt de kans groter dat mensen de video daadwerkelijk kijken.

Waarom is een thumbnail belangrijk?

Een thumbnail is onmisbaar en om verschillende redenen belangrijk. Zoals je hierboven al las, is deze rechthoekige afbeelding hét visitekaartje van je video. Bij de meeste mensen valt dit namelijk nog eerder op dan de titel van de video!

Een thumbnail maakt daarnaast nieuwsgierig. Een goede thumbnail zorgt er namelijk voor dat kijkers op je video willen klikken. En hoe mooi zou het zijn als je getrokken kijkers uiteindelijk aan weet te zetten tot conversie? Dan is je doel behaald!

Check de thumbnails hieronder eens. Beeld je in dat je op zoek bent naar een video over sollicitatietips. Bij het intypen zie je de volgende twee resultaten tevoorschijn komen op Youtube. Welke video klik je als eerste aan? 

thumbnail op youtube voor de zoekopdracht 'sollicitatietips'
thumbnail op youtube voor de zoekopdracht 'sollicitatiegesprek'

En? Welke had je in gedachten? Waarschijnlijk koos je de tweede video. Klopt toch? Zo zie je maar dat een goede thumbnail invloed heeft op je keuze. En dus op hoeveel mensen je video bekijken!

Gebruik onze checklist voor de perfecte thumbnail!

Nu je weet dat een thumbnail essentieel is, is het belangrijk dat jouw thumbnail eruit springt tussen alle andere video’s op het web. En dat zijn er nogal wat! Door gebruik te maken van deze checklist weet je zeker dat ‘ie wordt opgepikt:

 • Gebruik opvallende kleuren. Een felle, contrasterende kleur trekt logischerwijs meer aandacht dan donkere, sombere kleuren.
 • Een thumbnail is erg klein, laat staan op je mobiel. Zorg er daarom voor dat het onderwerp van de video duidelijk centraal staat in de thumbnail. Dit kan bijvoorbeeld de presentator of het object in kwestie zijn. Op deze manier maak je de kijker duidelijk wat ze kunnen verwachten in de video.
 • Dit kan versterkt worden door het gebruik van tekst. Gebruik hierbij niet teveel tekens. Dat is namelijk niet aantrekkelijk en zorgt ervoor dat de tekst niet goed leesbaar is.
 • Zorg er tenslotte voor dat je huisstijl goed naar voren komt in de thumbnail. Met eenzelfde opmaak in al je YouTube video’s zorg je ervoor dat bezoekers je bedrijf herkennen, en kun je een eventuele videoreeks duidelijk visualiseren.

Er zijn tegenwoordig veel tools om je eigen thumbnail te maken, zoals Photoshop en Canva.

Op zoek naar inspiratie? Check een paar van onze thumbnails hieronder!

Hoe upload je een thumbnail?

Om een thumbnail op YouTube te kunnen uploaden, moet ‘ie aan een aantal eisen voldoen.

 • De afmeting van een thumbnail is 1280 x 720 met een minimale breedte van 640 pixels.
 • Het bestand moet één van de volgende bestandsindelingen hebben: .JPG, .GIF, .BMP of .PNG.
 • De thumbnail heeft een bestandsgrootte van maximaal 2 MB.

Wanneer je je eigen thumbnail hebt ontworpen, is het tijd om de miniatuur te uploaden. Dit is heel eenvoudig en gaat als volgt:

 1. Klik op ‘miniatuur toevoegen’: in de uploadpagina van YouTube staat links onderin Thumbnail uploaden. Door hierop te klikken kun je je eigen thumbnail uploaden.
 2. Zoek jouw afbeelding: selecteer vervolgens jouw eigen thumbnail op je computer en klik op bevestigen.
 3. Opslaan: wacht tot je thumbnail klaar is met uploaden en klik op opslaan. Jouw video valt nu nog meer op!

Zo ziet het uploadscherm eruit dat je ziet:

Naast dat thumbnails in YouTube geüpload worden, zijn er tegenwoordig steeds meer platformen waar thumbnails worden gebruikt, waaronder Instagram Reels. Reden genoeg dus om in te zetten op thumbnails!

#TeamVideo zorgt voor vette thumbnails bij je video’s!

Wil jij hulp bij jouw thumbnails? Wij fixen het voor je! Ons team van videoproducenten creëert samen met jou een thumbnail die bij je video past én van je beeldscherm afspat! Vul snel het formulier hieronder in, dan nemen we contact met je op. 

YouTube Shorts maken: alles wat je moet weten over dit nieuwe videoformat

De populariteit van TikTok neemt toe, dus YouTube kan niet achterblijven en introduceert: YouTube Shorts. Korte video’s die je gemakkelijk via je telefoon kunt customizen en plaatsen op een speciale Shorts-plank. Weten hoe YouTube Shorts werkt en wat het kan betekenen voor jou? Scroll dan snel verder!

Bron afbeelding: YouTube

Ga snel naar:

Wat zijn YouTube Shorts?

YouTube Shorts zijn verticale video’s van maximaal 60 seconden die op jouw kanaal en op de homepage van YouTube worden weergegeven in de speciale Shorts-plank (een balk op de homepage waar je horizontaal doorheen kunt swipen). Ze zien er als volgt uit:

Voorbeeld YouTube Shorts

Wat kan ik met YouTube Shorts?

Met YouTube Shorts kan je korte video’s direct vanaf je mobiel uploaden. Het maakt het uploadproces nog sneller. Daarnaast is er een creation tool, waarmee:

 • Je gebruik kunt maken van een Shorts-camera en je gemakkelijk verschillende clips van max 15 seconden opneemt;
 • Muziek uit een grote bibliotheek gratis mag gebruiken onder je video (zonder de welbekende copyrightclaims!);
 • Je gebruik kunt maken van snelheidsbeheer om zo een leuk versneld- of slowmotioneffect aan je video te geven;
 • Je een timer en countdown hebt. Zodat je makkelijk en handsfree video’s opneemt;
 • Je teksten in de video kunt invoegen op de momenten dat jij het wilt.

Wat is de YouTube Shorts (app) release date?

YouTube Shorts is een nieuwe functionaliteit van YouTube en zit nog volop in de testfase. Op dit moment is de bètaversie alleen nog online in India en in de VS. Het duurt nog even voordat het in Nederland beschikbaar is. 

 • Tip: wel al aan de slag met YouTube Shorts? Voeg dan de hashtag #Shorts toe aan je video van max 60 seconden en je hebt kans dat ‘ie wordt opgenomen in de Shorts-plank in de VS of in India.

Staan er advertenties in YouTube Shorts?

Op dit moment staan er nog geen advertenties in YouTube Shorts, maar YouTube is continu aan het experimenteren, dus het zou zomaar kunnen dat het wel mogelijk wordt om inkomsten te genereren met Shorts. 

Hoe bekijk ik YouTube Shorts?

Je kunt YouTube Shorts op de verschillende manieren bekijken:

 • Op de homepage in de Shorts-plank. Er is een speciale Shorts-en stories-plank op de homepage waar je horizontaal doorheen kunt swipen. Klik vervolgens op een video en je krijgt eenzelfde user interface als bij TikTok: swipe naar beneden voor meer Shorts of naar links voor meer Shorts van dezelfde creator;
 • Op je kanaalpagina;
 • Bij: Wat je verder kunt kijken;
 • In de zoekresultaten op YouTube;
 • In de abonnementsfeeds.

YouTube test hier op dit moment mee, dus het kan per persoon verschillen waar je de YouTube Shorts precies ziet. 

Zo werken YouTube Shorts video’s

Aan de slag met YouTube Shorts! Wij vertellen je alles wat je moet weten over het uploaden, de lengte, de resolutie, de ratio en hoe je muziek toevoegt. 

Hoe upload ik YouTube Shorts?

Volg deze stappen:

 1. Pak je telefoon en log in op YouTube (als je nog niet ingelogd bent);
 2. Druk op maken;
 3. Selecteer: maak een Short;
 4. Tik op de opnameknop om te filmen en tik nog een keer op de opnameknop om de opname te stoppen óf houd de opnameknop ingedrukt tijdens het filmen. Druk op volgende om verder te gaan. 
 5. Je ziet nu een voorbeeld van je video. Tevreden? Druk nogmaals op volgende;
 6. Je kunt nu een titel (max 100 tekens) aan de video toevoegen. Als je de Shorts-camera gebruikt, zet dan #Shorts in de titel. Dan is de kans groter dat je video op de Shorts-plank getoond wordt;
 7. Selecteer het publiek
 8. Tik op uploaden…en voilà, de video is geplaatst.

Wat is de lengte van een YouTube Shorts?

YouTube Shorts kunnen variëren in lengte van minimaal 0 tot maximaal 60 seconden. Met de speciale Shorts-camera kan je video’s van maximaal 15 seconden opnemen maar op de Shorts-plank kunnen wel video’s tot 60 seconden getoond worden. YouTube stimuleert de 15 seconden video’s.

Wat voor resolutie voor YouTube Shorts?

De resolutie voor YouTube Shorts maakt niet uit, toch raden wij aan om altijd video’s te delen die minimaal in full HD (1080×1920) zijn. Dit is tegenwoordig de standaard, dus een video van lagere kwaliteit valt meteen (negatief) op. 

YouTube Shorts verticaal of horizontaal filmen?

YouTube Shorts worden verticaal getoond, dus het is aan te raden om ze ook verticaal te filmen. Per ongeluk horizontaal gefilmd? Geen ramp, die video kan je ook gebruiken voor YouTube Shorts. Maar het staat minder mooi (je hebt randen om je video) en is dus waarschijnlijk minder effectief. 

Hoe voeg ik muziek toe aan YouTube Shorts?

Muziek kan je in de creatieve videotool van YouTube kiezen. Tik bovenin het scherm op muziek toevoegen om een selectie nummers te zien.

youtube_shorts
Bron gif: YouTube

De catalogus bevat meer dan 100 nummers in veel verschillende talen. Let wel op: deze muziek mag je alleen gebruiken voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Anders moet je wél bepaalde licenties hebben. 

Waarom overgaan op YouTube Shorts?

We hebben je nu YouTube Shorts-wegwijs gemaakt. Maar waarom beginnen aan YouTube Shorts en niet bijvoorbeeld bij TikTok of Insta reels blijven? 

7 voordelen van YouTube Shorts:

 1. Je kunt veel sneller video’s maken, bewerken en uploaden op YouTube;
 2. Met een goede YouTube Shorts-strategie kan je snel veel nieuwe abonnees krijgen: je kunt YouTube Shorts bijvoorbeeld gebruiken als teasers om kijkers nieuwsgierig te maken voor de andere video’s op je kanaal;
 3. In een YouTube Shorts-carrousel kun je een mega abonneren-knop toevoegen, waardoor je nóg makkelijker nieuwe abonnees op je kanaal krijgt;
 4. Het is mobielvriendelijker dan de gebruikelijke horizontale video’s in YouTube;
 5. YouTube-video’s scoren hoger in Google dan video’s op andere platformen, dus ook de YouTube Shorts;
 6. De Shorts lijken misschien op TikTok video’s, maar in YouTube kan je veel beter de analytics bijhouden dan op TikTok;
 7. YouTube is het grootste videoplatform: groter dan Instagram of TikTok. Je bereik is dus veel groter;

Knallende YouTube Shorts video’s maken?

Maar heb je daar zelf weinig of geen ervaring mee? Wij hebben heel veel ervaring in het maken van toffe én effectieve videocontent voor YouTube. Neem contact met ons op en wij zwemmen je erdoorheen! 

Goede online ervaring nodig? Maak een virtuele tour of digitale rondleiding

Hoe zet je jouw organisatie het best neer in een virtuele tour? Ook als mensen niet fysiek aanwezig kunnen zijn, wil je wel dat ze de sfeer voelen, de geur ruiken en het idee hebben dat ze er écht zijn geweest. En niet verdwalen natuurlijk 😉 In deze blog geef ik je verschillende mogelijkheden om virtueel een rondleiding van jouw organisatie te geven. Dus zet je beste beentje voor, want we gaan digitale stappen zetten!

In deze virtuele tour-guide:

 • Wat is een virtuele tour?
 • Welke mogelijkheden voor virtuele tours zijn er?
 • Waarom een virtuele tour?
 • Virtuele rondleiding maken: stappenplan
 • Virtuele tour laten maken
 • Voorbeelden van virtuele tours

Wat is een virtuele tour?

Een virtuele tour is een rondleiding door jouw organisatie. In de breedste zin van het woord. Dat kunnen video’s zijn waarbij iemand door het pand loopt en een rondleiding geeft, maar bijvoorbeeld ook een klikbare virtuele omgeving waarin iemand zelfstandig een kijkje neemt. Ook een digitaal festival is een vorm van een virtuele tour. Zo zien mensen waar jullie als bedrijf voor staan. Het is daardoor dé manier om jouw bezoekers een perfecte online experience te bieden!

Welke mogelijkheden voor virtuele tours heb je?

Een virtuele tour kan zoveel meer zijn dan een simpel filmpje waarbij iemand je een rondleiding geeft. Denk naast video bijvoorbeeld ook aan animatie, 360 graden fotografie, VR, AR, livestream, interactief of wat dacht je van fysieke toevoegingen zoals een cadeaubox die wordt thuisgestuurd? De mogelijkheden zijn eindeloos! Verdwaal er niet in hè ;).

Waarom een virtuele tour?

Belangrijk om te beseffen: wanneer wil je een virtuele tour? En wanneer absoluut niet? Een aantal voorbeelden:

Wél een virtuele rondleiding:

 • Als je nieuwe medewerkers welkom wilt heten in je organisatie;
 • Als je (buitenlandse) studenten of leerlingen de kans wilt geven jouw basis-of middelbare school, College, Hogeschool of Universiteit te bekijken;
 • Als je klantrelaties een rondleiding wilt geven door een nieuw pand;
 • Als je personeel door een nieuwe (digitale) omgeving wilt leiden.

Geen virtuele rondleiding:

 • Als je awareness wilt voor een (nieuw) product;
 • Als je een complexe boodschap wilt overbrengen;
 • Als je een recap wilt van je (digitale) evenement.

Wel op zoek naar awareness, een manier om complexe informatie over te brengen of een aftermovie? Bekijk hier alle soorten van videomarketing die wij aanbieden.

Virtuele rondleiding maken: stappenplan

Oké, je hebt helder dat je die virtuele tour wilt én je weet nu ook dat het past bij jouw doel. Maar hoe maak je een virtuele tour? Dit stappenplan helpt je op weg!

 1. Bepaal wie je doelgroep is en waar je doelgroep zich bevindt. Waar wil je uiteindelijk de virtuele tour verspreiden? Of waar moet jouw doelgroep het tegenkomen? Voor basisschoolleerlingen is dat misschien wel Snapchat of TikTok, terwijl zorgmedewerkers misschien liever via het intranet of de website bij jouw rondleiding terechtkomen;
 2. Bepaal welk middel geschikt is. Kies je bijvoorbeeld voor Snapchat? Dan zijn video’s of visuals in portretformaat het meest logisch, terwijl je bij je website misschien voor een interactieve video in landscape-formaat kiest;
 3. Maak een plan voor de verspreiding. Je kan het wel op Snapchat gooien, maar je wilt wel dat het écht bij jouw doelgroep terechtkomt. Dus: schrijf een campagneplan met daarin een planning, budgettering en de specifieke groepen die je wilt targeten en hoe je dat gaat doen;
 4. Storytelling en concepting. Het moeten geen losse video’s of visuals worden, zorg dat je een rode draad hebt. Kortom: wat is je boodschap, welk verhaal wil je vertellen en hoe vertaal je dat door in de virtuele rondleiding? Denk een concept uit!
 5. Voorbereiding! Maak een storyboard/shotlist, regel mensen die in de virtuele tour te zien zijn, teken voor een interactieve video alle verhaallijnen uit, zorg dat de locaties beschikbaar zijn etc. Er komt écht veel meer bij kijken dan je misschien wel denkt;
 6. Actie! Draai die beelden, schiet die foto’s of ontwerp die visuals of animaties; 🎥🎨🎙
 7. Finetunen en verspreiden. Zet de tour in elkaar, check of de boodschap overkomt (leg het eventueel al een keer voor aan je doelgroep) en zet de laatste puntjes op de ‘i’. Vervolgens verspreiden maar! Denk hierbij goed aan de social content;
 8. Analytics – eventueel bijstellen. De virtuele rondleiding staat online, maar dat betekent niet dat je klaar bent. Kijk of je je doelgroep daadwerkelijk bereikt en pas eventueel de content of de campagne iets aan. Blijf monitoren dus, daar leer je alleen maar van!

Virtuele tour laten maken

Wil jij aan de slag met het maken van een virtuele tour, digitale rondleiding of een online festival? Let me know! Mail gewoon even naar tanja@goldfizh.nl. We hebben veel toffe digitale rondleidingen gemaakt, waaronder interactieve virtuele tours. Klop bij ons aan en we denken graag met je mee aan een creatief concept wat bij jouw organisatie past. Een paar voorbeelden:

Voorbeelden van virtuele tours

Vathorst college: interactieve video

Voor het Vathorst college maakten we een interactief inkijkje. Het Vathorst College is een school waarbij vormgeven aan eigen leren centraal staat. Hoe toepasselijk dus dat je ook je digitale rondleiding zelf kunt vormgeven! Zowel ouders als leerlingen kunnen een eigen route kiezen en zien zo alleen de informatie die voor hen interessant is. Bekijk de tour op de homepage van het Vathorst via de afbeelding hieronder.

Vathorst college

a.s.r. Vitality: digitaal festival

Wil je het écht groots aanpakken? Ga dan voor een digitaal festival. Heel vet! En zeker niet alleen voor de standaard muziekfestivals. Heb jij een speciale gelegenheid die je digitaal feestelijk wilt vieren? Of kunnen jouw medewerkers wel een positief dagje vol inspiratie en/of beweging gebruiken? Dan is een digitaal festival iets voor jou! Voor a.s.r. Vitality organiseerden we een digitaal festival met webinars van inspirerende sprekers, een digitale kookworkshop, q&a’s, quizjes en lekkere workouts!

Bereik jongeren met TikTok. Zó werkt dit social media platform!

Merk je dat campagnes van jouw product of dienst op social media ondersneeuwen door andere advertenties of simpelweg omdat er zoveel content aangeboden wordt? Dan heb ik goed nieuws voor je! Er is een nieuw socialmediaplatform dat retepopulair is geworden onder Gen Z de afgelopen maanden en waar je écht iets mee moet doen. Het is tijd voor TikTok!

Wat is TikTok?

TikTok (voorheen Musical.ly) is een socialmedia-app waarmee je korte video’s maakt en deze vervolgens deelt met andere gebruikers. Doordat je muziek kunt toevoegen aan je video, gebruiken veel jongeren het om zichzelf te dansend, zingend of playbackend te filmen. Naast je eigen video’s maken, kun je video’s van andere ook liken, delen of er een comment bijplaatsen. Niet een echt een bijster origineel concept, maar het werkt onwijs goed!

De app begon in Nederland onder de naam Musical.ly, maar werd in 2017 gekocht door de bedenkers van TikTok. In 2018 besloten ze deze twee apps samen te voegen en door te gaan onder de naam TikTok. De app heeft nu wereldwijd meer dan 100 miljoen actieve gebruikers tussen de 13 en 25 jaar oud. Daarnaast is de app al 1 miljard keer gedownload én worden er dagelijks meer dan 10 miljoen video’s geplaatst. Instagram, Facebook, Snapchat en YouTube: eat your heart out.

Zo populair, zoveel potentie, waarom doen we nog zo weinig met TikTok?

Van karaoke tot…

De app was in zijn beginjaren vooral bedoeld als een soort karaoke. Je kiest een nummer uit, zingt mee en daarna bewerk je de video. Niet heel interessant voor bedrijven of merken, wel heel populair onder jongeren, die zich er urenlang mee vermaken.

Nadat de naam Musical.ly veranderde naar TikTok, veranderde er ook wat met de content. Van simpel wat zingen en dansen op muziek, gingen steeds meer gebruikers over op het maken van grappige sketchvideo’s. Het lijkt nu meer op de app Vine, die van 2013 tot 2016 heel populair was. Voor de sketches gebruikten ze nog steeds nummers, maar meer als toevoeging in plaats van de basis van de video. Je kunt alle kanten op: hoe origineler, hoe beter! Doe je het goed en gaat jouw video viral? Dan probeert heel TikTok jouw video na te doen. En dit is waar het interessant wordt.

…playbacken met Marco Borsato

Een voorbeeld uit Nederland, onze eigen Marco Borsato. Hij heeft recent een nieuw nummer uitgebracht en zag TikTok als kans dit nummer eens een flinke boost te geven. Hij playbackte en danste op zijn eigen nummer en maakte video’s met een aantal grote Nederlandse TikTok-influencers. En met succes: iedereen doet hem na en kent het nummer. Toeval of slimme marketing?

In Amerika ging het nog een stapje verder. Daar zorgde een nog onbekende Lil Nas X met zijn nummer ‘Old town road’ voor zijn eigen succes, door het nummer te uploaden op TikTok. Het ging viral, hij scoorde zelfs een nummer 1-hit in de billboard top 100 en kreeg daardoor een platencontract. En dat alles door simpel zijn nummer op TikTok te zetten.

Influencers nemen het over

Naast nummers of artiesten, die hun succes vinden via TikTok, zie je ook dat ‘normale’ mensen van de een op de andere dag beroemd kunnen worden. Je hoeft maar één succesvol filmpje te maken en je bent binnen. Weet je dit succes te behouden door nog meer viral video’s? Dan mag je jezelf een TikTok-influencer noemen. En dat biedt weer nieuwe kansen, want influencers kun je als merk heel goed gebruiken.

Kansen

Door samenwerkingen aan te gaan met TikTok-influencers en hen een unieke video te laten maken met jouw product of merk in de hoofdrol, zorg je voor veel exposure. Kans is groot dat de video een succes wordt en dat menig gebruiker de video na gaat doen. Op deze manier blijft jouw merk of product onder de aandacht, zonder daar zelf veel voor te hoeven doen.

Naast samenwerkingen met influencers, is er ook nog ruimte om advertenties te plaatsen op de app. Dat werkt ongeveer hetzelfde als Instagram Story: gebruikers bladeren door de verschillende video’s en af en toe zit daar een advertentie tussen. In het buitenland wordt hier al meer gebruik van gemaakt, maar er zijn nog weinig Nederlandse bedrijven, merken of producten die zulke advertenties gebruiken. Veel kansen dus!

Wil jij graag jongeren tussen de 13 en 25 bereiken? Dan kan TikTok een uitkomst voor je zijn!

Instagram komt met TikTok-kloon

Instagram heeft in augustus 2020 Instagram Reels geïntroduceerd. Dit is een kloon van de populaire TikTok app en lijkt een flink aandeel van de Chinese app over te nemen. Zo heeft het veel geld uitgetrokken om populaire influencers van TikTok weg te kopen. Hier lees je alles over Insta Reels.

Lees ook:

Zo maak je een foutloze livestream in 4 simpele stappen

Livestreaming is dankzij Corona in een stroomversnelling gekomen en here to stay! Streamen dus die evenementen, behind the scenes en Q&A’s! Maar hoe zorg je ervoor dat je videostream niet halverwege wegvalt? En wat kies je: een livestream via YouTube, Instagram, Facebook of Vimeo? En doe je dat dan met je telefoon, je laptop of met een professionele camera? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij: van platform tot techniek en tips. Lets go!

Wat is een livestream?

Een livestream is niets anders dan een live-uitzending. Er worden rechtstreeks beelden of geluiden uitgezonden via radio, televisie, maar ook online via social media. Voor deze live-uitzendingen via het internet gebruiken we de term livestream en daar leg ik je alles over uit!

Waarom live streamen?

Oké duidelijk. Maar waarom zou je überhaupt livestreamen? Wat zijn de voordelen? 

 • Ter vervanging van een fysiek evenement. Dit zien we nu in corona-tijd vooral voorbijkomen. Een livestream wordt ingezet omdat het fysieke event niet door kan gaan. Zo hoef je het evenement niet direct te cancelen en kun je jouw klanten dus toch wat bieden! 
 • Groter bereik. Kan niet iedereen aanwezig zijn bij een bijeenkomst? Of is er maar plek voor een beperkt aantal personen? Ook dan is een livestream een mooie uitkomst. Je bereikt veel meer mensen!
 • Internationaal bereik. Met een livestream kun je mensen van over de hele wereld aantrekken en heb je dus niet alleen een groter, maar ook een internationaler bereik!
 • Vergroot het aantal fysieke bezoekers. Je denkt waarschijnlijk: dat is toch andersom, door een livestream neemt het aantal fysieke bezoekers af? Maar het tegendeel is waar! Door je event te streamen, geef je potentiële bezoekers alvast een inkijkje. Onderzoek wijst uit dat het echt werkt: veel fysieke bezoekers van hetzelfde event een jaar later, hebben interesse gekregen door de livestream te kijken. Streamen dus dat event!
 • Interactie. Tijdens je live video kun je direct reageren op vragen van kijkers, waardoor kijkers zich betrokken voelen. 

Stappenplan voor een succesvolle livestream

Voor een vlekkeloze livestream moet je 4 zaken op orde hebben. In dit stappenplan vind je alles over apparatuur, platform, techniek en kijkers trekken.

Stap 1: bepaal welke apparatuur je gebruikt 

Niet iedereen is hier even goed in thuis: met je laptop live gaan op Instagram is bijvoorbeeld niet mogelijk. Hoe kies je dus de juiste apparatuur voor jouw live videostream? Dit zijn de mogelijkheden:

 • Webcam van je laptop. Een webcam is een hele  toegankelijke manier om live video te streamen. Toch zitten er wel nadelen aan: de beeldkwaliteit is over het algemeen (soms zelfs dramatisch) slecht en ook de audiokwaliteit is niet super. Daarnaast ben je totaal niet flexibel: een laptop kun je niet even op een random plek in je huis neerzetten;
 • Telefoon of tablet. Je bent met je telefooncamera wél heel flexibel: je kunt ‘m als je wilt overal tegenaan plakken of zelfs buiten streamen (al is streamen op 4G niet echt betrouwbaar). Nadeel aan een telefoon-of tabletcamera: kwaliteit. Zowel video-als audiokwaliteit zijn wisselend;
 • GoPro. Met sommige GoPro’s is het mogelijk om te livestreamen. Dat kan rechtstreeks via je telefoon. Het nadeel is dus dat je daarnaast nog je telefoon nodig hebt en dat je beeld een extreme groothoek heeft. Het voordeel is dat je mega flexibel bent: zelfs onderwater kun je nog live gaan!
 • Professionele camera. Ga je voor een kwalitatief goede livestream? Dan kun je het beste een professionele camera gebruiken. Gebruik een statief en je kan ‘m overal neerzetten. Je hebt goede beeldkwaliteit en je kunt professionele audio inpluggen. Ook als er (bij bijvoorbeeld een toespraak) een microfoon gebruikt wordt, sluit je die gemakkelijk aan op je camera. Het nadeel? Het is iets complexer: je moet je beeld omzetten met een capture card (bijvoorbeeld een Blackmagic Ultrastudio Mini Recorder) die je weer aansluit via een software of hardware switcher op je laptop (denk aan OBS studio).Disclaimer: door deze extra stappen en aansluitingen, is de kans groter dat er iets misgaat in je livestream. Enige ervaring is dus vereist! Fijn aan een software switcher is wel dat je een link kunt genereren die je overal kunt delen! Een ander voordeel is dat je met meerdere camera’s tegelijk kunt streamen. Meer afwisseling dus! Heb je hier hulp bij nodig? Stuur me even een berichtje op martijn@goldfizh.nl!

Stap 2: bepaal het social media kanaal voor livestreaming 

Je hebt je apparatuur gekozen, maar nu moet je nog kijken of het wel werkt op het kanaal waar je wilt livestreamen. Hieronder daarom de mogelijkheden van een aantal veelgebruikte kanalen op een rijtje*:

Tabel met overzicht van verschillende social media platforms waarop je kunt livestreamen
Overzicht van de voordelen en nadelen van livestreams via verschillende sociale media. Klik op de afbeelding voor een groter scherm. Beeld: GoldfiZh

*De ontwikkelingen rondom livestreaming gaan snel. Controleer altijd zelf of er updates zijn.

 • Overweeg je om een livestream te starten via Insta? Lees dan de blog over Instagram Live van Maartje. Livestreamen via YouTube leer je snel via deze video! 

Stap 3: fix die techniek!

Je hebt je gear ready en het kanaal gekozen. Natuurlijk test je het van tevoren even, maar waar moet je nog meer rekening mee houden? Hier op voorhand wat technische tips:

 • Zorg voor goede Wifi of een externe SIM. Als je ergens een livestream opneemt en je gebruikt de Wifi waar 2000 man ook van gebruikmaken, gaat het niet lukken;
 • Indien mogelijk: plug de microfoon in op de camera. Bij veel grotere evenementen of toespraken is er een microfoon waar de spreker door praat. Je kunt die microfoon op jouw camera inpluggen. Dan heb je gemakkelijk goede kwaliteit audio;
 • Zet je camera op een klein statief of tegen je laptop (of iets anders stevigs) aan. Dit zie je soms nog bij livestreams met een smartphone. Het is veel te rommelig als het beeld continu heen en weer beweegt. Zorg voor een klein telefoonstatiefje of zet je telefoon tegen iets stevigs aan;
 • Alle settings gelijk zetten. Je kunt schakelen tussen meerdere camera’s om er wat afwisseling in te brengen – zorg er dan wel voor dat deze verschillende camera’s qua instellingen overeenkomen (witbalans etc.). Het geeft toch een raar beeld als de spreker in de ene camera blauw is en in de andere camera geel!
 • Pas op voor copyrightclaims! Speel als het niet nodig is, geen (live) muziek af op de achtergrond of (als je van tevoren weet dat je een live concert streamt bijvoorbeeld) regel het van tevoren met het label;
 • Stream op stroom. Dan weet je zeker dat het batterij van je device lang genoeg meegaat 😉
 • Plan A, B, C, D, E ready! Streamen is niet eenvoudig, er zijn veel (technische) dingen die mis kunnen gaan. Bedenk dus van tevoren wat er mis zou kunnen gaan en zorg voor opties B (stream bijvoorbeeld voor de zekerheid naar twee platformen);
 • Schakel een expert in bij een belangrijke klant. Ik begrijp dat je jezelf na het lezen van deze blog al een expert voelt, maar bij een professionele stream zijn er veel dingen die mis kunnen gaan. Als je écht een belangrijke livestream hebt, schakel dan een expert in. Heeft je klant daar geen budget voor? Stem dan af dat als het (door wat voor reden dan ook) niet lukt, je de video opneemt en direct na het event deelt. 

Stap 4: trek kijkers voor je livestream!

Het is leuk dat je een toffe video livestreamt, maar wel lullig als er niemand kijkt. Communiceer dus goed: voor, tijdens én na je livestream! Zorg er daarom voor dat je deze zaken op orde hebt:

 • Kondig je stream van tevoren aan. En als het kan: deel alvast de link;
 • Laat mensen van tevoren vragen insturen. Mensen die antwoord op hun vraag willen zullen dan sowieso meekijken;
 • Maak een draaiboek. Als je zelf de spreker bent: zorg voor een draaiboek of schrijf zelf vast wat mogelijke vragen op;
 • Interactie! Reageer op de vragen die worden gesteld of stel zelf vragen. Het is daarom handig om de livestream met twee personen te doen: de een spreekt en de ander beantwoordt de vragen;
 • Tussentijds bijpraten. Veel mensen stromen later in, dus zorg dat ze niet ergens middenin vallen: praat ze even bij. 
 • Sluit af met een CTA. Je hebt ze in je stream, laat ze niet zomaar uitstromen! De perfecte kans om te vragen of ze je even volgen of even naar je site gaan;
 • Sla de livestream op. Dan kunnen mensen ‘m terugkijken als ze ‘m gemist hebben en is je bereik dus nog groter!

Klaar voor de stream? Of wil je er eentje, maar durf je het zelf nog niet aan? Wij regelen no sweat een professionele livestream voor je. Neem contact met mij op om te zien wat de mogelijkheden zijn! 

Anderen lazen ook:

Wat is Instagram Reels en hoe werkt het?

Instagram Reels is live in Nederland! Met deze TikTok-kopie kunnen we nu video’s maken met muziek of audio van andere gebruikers op Instagram. Wat houdt Reels in, hoe gebruik je het en waarom gebruikt het dezelfde formule als TikTok? We leggen je er in 3 minuten alles over uit!

Wat is Instagram Reels?

Instagram Reels is een video-muziek remix feature op de Instagram-app waarmee je video’s van 15 seconden maakt. Net zoals op TikTok, kunnen gebruikers muziek en geluiden uit een catalogus kiezen, uit andere video’s gebruiken of hun eigen audio toevoegen. Deze kun je vervolgens delen op je Stories, direct sturen naar gebruikers of toevoegen aan je Reels-tabblad van je profiel.

Daarnaast verschijnt je video ook in Instagram Discover. Hiermee kunnen Instagram Reels-video’s snel viral gaan!

Wat kan je met jouw Reels?

Aan jouw Reels kan je meerdere bewerkte video’s toevoegen. Zo kan je:

 • video’s opnemen;
 • eerder opgenomen video’s toevoegen;
 • video’s vertragen of versnellen;
 • hashtags toevoegen;
 • AR-filters toevoegen;
 • muziek onder een video zetten;
 • objecten uit vorige Reels toevoegen;
 • een timer vooraf de opname laten aftellen.

Lees ook alles over TikTok

Zo werkt Instagram Reels

Hoe maak je een video met Instagram Reels?

 1. Open Instagram
 2. Klik op het icoon van een camera of swipe naar links om je camera te openen
 3. Onderaan je scherm zie je nu Verhaal staan -> Klik rechts daarvan op Reels
 4. Kies een audio, de snelheid van je video, effecten en/of een timer
 5. Neem op door het icoon van de camera onderaan je scherm te drukken
 6. Bovenaan je scherm zie je een roze balk vullen -> dit geeft aan hoeveel video je al hebt opgenomen
 7. Gebruik de pijl links naast de camera om een opgenomen stuk te verwijderen of opnieuw op te nemen
 8. Gebruik de pijl rechts om je gehele video te bekijken en eventueel nog tekst, figuren of emoji toe te voegen
 9. Klik nogmaals op de pijl naar rechts om een bijschrift en omslag te kiezen én waar je de video wilt delen: op Reels of in je Stories.
Instagram Reels uploaden
instagram reels plaatsen

Met deze 9 stappen maak je je eigen video via Instagram Reels.

Hoe bekijk je Reels van anderen?

Als je een Reels hebt opgenomen, kun je kiezen of je deze wilt delen in je Stories of op Reels. Wanneer je je video deelt in je Stories, dan kunnen mensen je video voor 24 uur zien als ze je Stories aanklikken. Als je de video deelt op Reels, dan verschijnt de video op de tijdlijn van je volgers.

Daarnaast kun je Reels van mensen die je niet volgt ontdekken via de Discover/Ontdekken-pagina:

Hoe open je Instagram reels?

 1. Klik in Instagram op het icoon van een vergrootglas
 2. Bovenaan speelt nu een video af met het woord Reels ernaast
 3. Zodra je hierop klikt, kun je omhoog en omlaag door Reels van mensen swipen
Instagram Reels openen

Met deze stappen kun je Reels bekijken vanaf de Discover-pagina.

Dat is niet de enige manier, je kunt ook Reels bekijken vanaf een profiel:

Hoe bekijk je Reels van vrienden?

 1. Klik in Instagram op een profiel van een gebruiker
 2. Boven hun berichten staan meerdere tabbladen: posts, Reels, IGTV, Facefilters en getagde posts
 3. Klik op het 2e tabblad (het icoon lijkt op een playbutton) om alle Reels van deze gebruiker te bekijken
Reels van anderen bekijken

Met deze stappen kun je Reels bekijken vanaf iemands profiel.

Wat heeft Instagram Reels van TikTok overgenomen?

1. Je kunt eindeloos scrollen

Bij TikTok en Reels kun je omhoog swipen om door video’s heen te scrollen. En dit swipen houdt nooit op. Superslim, want zo kom je nooit tot een natuurlijk eind. Dit zorgt er vaak voor dat je (per ongeluk) urenlang naar video’s zit te kijken.

Je kunt eindeloos scrollen door de video’s op Instagram Reels en TikTok waardoor de app erg verslavend is.

2. Video’s maken is laagdrempelig

Weet je wat je moet doen om in TikTok en Instagram een video te maken? Je opent de app en gaat naar de camera. En bam, je bent begonnen! Kies een liedje, effect en/of opgeslagen video en binnen 15 seconden heb je een video gemaakt. Echt mega simpel.

3. Iedereen kan viral gaan

Als je een openbaar profiel hebt op Instagram, kan íédereen je video’s zien. Ie-de-reen! In TikTok heb je de For you-page waarbij het algoritme kiest welke video’s je ziet op basis van je voorkeuren. Ditzelfde gebeurt op de Ontdekken-pagina van Instagram.

Dit betekent dat je video’s kan tegenkomen tussen de 0 en miljoenen views/likes. Dus zelfs als niemand jou volgt, verschijnen je video’s op de tijdlijn van anderen. Dit maakt viral gaan (of überhaupt likes en views krijgen) heel makkelijk. Zodra het algoritme van Instagram merkt dat gebruikers lang blijven kijken naar jouw Reels, hoe vaker het aan andere gebruikers wordt vertoond. En dan kan je heel snel viral gaan met Reels!

4. Een ruime keuze aan audio en effecten

Bij Reels en TikTok draait het allemaal om de audio en effecten. In de apps heb je een ruime keuze aan audio’s: voor ieder wat wils. Daarnaast kun je effecten en facefilters gebruiken om je video extra te laten opvallen.

Toekomst TikTok vs. komst Reels

De lancering van Instagram Reels is perfect getimed, omdat de concurrent – TikTok – onder vuur ligt in Amerika. President Donald Trump kondigde 7 augustus 2020 aan dat hij de Chinese app verbiedt vanwege privacyredenen. Trump vreest dat TikTok alle gegevens van Amerikaanse gebruikers in handen heeft en deze doorspeelt naar de Chinese overheid. Dat zal een grote impact hebben op de app, aangezien een groot deel van de TikTok-gebruikers Amerikaans zijn. Techbedrijf Microsoft probeert ondertussen deze Amerikaanse tak van TikTok over te nemen.

Ook interessant:

Instagram live: zo werkt livestreamen op Insta

Je kunt Instagram niet meer openen zonder een hele rij met livestreams voorbij te zien komen. Dit is natuurlijk hét moment om Instagram Live op te pakken: het overgrote deel van Nederland zit thuis, dus vertoeven veel op Insta. Maar waarom zou je kiezen voor een livestream in plaats van een IGTV, wat voor livestream moet je maken en hoe werkt dat allemaal precies? Ik leg je alles stap voor stap uit!

Wat is Instagram Live?

Instagram Live is er al sinds begin 2017 en was over de jaren heen nog niet zo razend populair als nu. De coronacrisis heeft Instagram als platform een goede boost gegeven, maar vooral de livestream-functie profiteert goed van deze situatie. Wat houdt ‘live gaan’ precies in? Het is heel simpel: je kunt realtime uitzenden via je Instagram-kanaal en de interactie opzoeken met je volgers. Wat je doet in deze livestream hangt volledig af van wat voor soort content je normaal maakt, maar de meest voorkomende vormen zijn: Q&A’s, tutorials en webinars. 

Hoe ga je live op Instagram?

 • Stap 1: open Instagram
 • Stap 2: swipe naar links
 • Stap 3: start de livestream
 • Stap 4: zorg voor interactiviteit
 • Stap 5: beëindig de livestream

Wil je niet voor verrassingen komen te staan bij het starten van je eerste livestream? Hieronder lichten we alle stappen toe. 

hoe ga je live op instagram

Stap 1: open Instagram

Start Instagram op en ga naar de homepage door op het huis icoon te klikken. Vanuit hier swipe je naar rechts op dezelfde manier als dat je dat doet wanneer je een Story gaat maken. 

Stap 2: swipe naar links

De camera opent en onderaan het scherm vind je verschillende opties. Swipe naar links totdat je bij ‘live’ aankomt: dit is vaak de eerste optie. Zet je telefoon op de juiste plek en check nog één keer voor de zekerheid dat de setting mooi is. Je kunt nu starten met je livestream door op de grote knop te drukken.

Stap 3: start de stream

Je livestream is gestart. Onderin kun je je comment plaatsen en wanneer je deze geplaatst hebt, kun je deze vastzetten. Dit doe je door de comment lang ingedrukt te houden: er verschijnt een pop-up. Wil je een andere comment vastzetten? Klik dan op het kruis naast jouw reactie om deze los te laten en klik vervolgens op de reactie die je vast wilt zetten.

Stap 2: livestream starten op Instagram

Stap 4: zorg voor interactiviteit

Tijdens de livestream kunnen mensen reacties achterlaten, deze zie je onder in beeld verschijnen, maar kunnen ook vragen stellen via het vraagteken icoon onderin. 

Wanneer je daar op klikt zie je de vragen die je kunt beantwoorden. Het icoon daarnaast kennen we uit de feed: hiermee kun je de livestream doorsturen in een privébericht. Het icoon met de twee gezichten is interessant wanneer je mensen wilt uitnodigen in je livestream: zo kun je iemand van je kijkers uitkiezen. 

Wanneer je op het laatste icoon klikt, krijg je de optie om verschillende filters over je livestream heen te doen. Tip: ben je benieuwd hoe lang je al aan het praten bent? Klik dan op het woord ‘live’ bovenin beeld en hij verandert in de tijd.

Stap 3: livestream starten op Instagram

Stap 5: beëindig de livestream

Wanneer je de livestream wilt stoppen, dan klik je op ‘beëindigen’ links bovenin. Je krijgt dan een pop-up of je zeker weet dat je wilt stoppen: bevestig deze pop-up. Klik daarna je scherm niet te snel weg, want nu krijg je de optie om je livestream om te slaan in je filmrol en om hem in je verhaal te delen. 

Heb je een lange livestream opgenomen? Dan kan het even duren voordat deze in je filmrol verschijnt. En ander nadeel van opslaan in je filmrol is dat je hierbij niet de vragen, reacties of aantal kijkers kunt zien: je krijg puur alleen de video.

Wie ziet mijn Insta Livestream?

Heb je een openbaar profiel? Dan kunnen jouw volgers, maar ook niet-volgers intunen bij jouw livestream. Heb je een privé-account? Dan kunnen alleen jouw eigen volgers de livestream bekijken. Wanneer je een Story niet openbaar wilt delen, kun je deze sturen naar een selecte groep mensen: je ‘beste vrienden’. Tot op heden is het (nog) niet mogelijk om voor maar een bepaalde groep mensen live te gaan. Is dit wel graag wat je wilt? Dan is YouTube misschien wel het juiste kanaal!

Voordelen van Insta Live

‘Ik post al in mijn feed, ik plaats regelmatig stories en ik maak IGTV’S: waarom moet ik dan ook nog live gaan op Instagram?’

Goede vraag! Wat zijn de voordelen van livestreamen via Instagram?

 1. Een livestream gaat sneller dan een IGTV, omdat je realtime je content de wereld inbrengt. Je hoeft je video niet te editen, geen thumbnail te maken of pakkende copy te schrijven om mensen jouw video te laten kijken.
 2. Insta Live Stories werkt beter met de algoritmes van Instagram, je komt namelijk automatisch vooraan te staan in de stories. Dit is bij normale stories anders: hier is het namelijk zo dat een groot deel van je volgers jouw content niet altijd voorbij ziet komen, omdat je ver achterin de rij staat.
 3. Instagram Live is authentieker dan een post op je feed, omdat het menselijker aanvoelt. Je kunt niks nabewerken of stukken opnieuw doen, dit zorgt ervoor dat jouw volgers zich nog meer met jou of je merk kunnen identificeren.
 4. Live gaan zorgt voor snellere en betere interactie met je volgers. Ze kunnen tijdens de livestream onbeperkt comments plaatsen of vragen stellen, die jij realtime kunt behandelen. Daarnaast kunnen ze ook samen met jou live gaan, wanneer je ze uitnodigt: dichter bij je volgers kun je haast niet komen.

Live Archive: Instagram Live opslaan en terugkijken

Na veel vragen van gebruikers is het (binnenkort) mogelijk om Instagram Live-opnames makkelijk op te slaan en terug te kijken. Dat gaat via het Live Archive. Hier worden alle liveopnames automatisch voor 30 dagen opgeslagen.

Via het Live Archive kan je jouw livestreams downloaden of simpel uploaden nar IGTV. Ook komt er een Live Now-onderdeel in de Instagra,-app. Hier vind je alle livestreams van dit moment in terug.

Verschil Insta Live met andere social media

Tabel met een overzicht van alle functies, voordelen en nadelen van verschillende livestream-platformen van social media, zoals: Instagram Live, LinkedIn, Facebook, YouTube, Vimeo en Twitch.
De verschillen tussen de live-functies van verschillende social media platformen. Klik voor volledige afbeelding. Beeld: GoldfiZh
 • Benieuwd naar andere livestream-diensten? Tanja heeft alles rond livestreaming uitgezocht in haar blog!

Wat voor video’s moet je maken op Instagram Live?

Je hebt besloten dat het tijd wordt dat je ook maar eens live gaat, maar wat ga je doen? Dat ligt heel erg aan wat voor soort content jij normaal gesproken maakt of wat voor business je hebt. 

Verkoop jij bijvoorbeeld kleding? Laat in een livestream je nieuwste items zien! Bezit jij veel kennis over een specifiek onderwerp? Dan kun je daar een korte webinar over geven! Ben je een influencer en merk je dat je altijd veel dezelfde vragen krijgt van je volgers? Dan is een Q&A perfect voor jou. 

Houd er rekening mee dat je genoeg stof hebt om minimaal een kwartier te kunnen vullen, maar maak het ook niet te lang: je kunt maximaal een uur livestreamen.

Wat doen jullie op Insta Live?

Bij GoldfiZh gaan we ook regelmatig live op Instagram en vertellen we over onderwerpen als influencer-marketing, werken vanuit het buitenland en hoe GoldfiZh ooit ontstaan is. Om deze livestreams nog iets extra’s te geven doen we dit in duo’s. 

Dit zorgt voor extra interactie: tussen elkaar maar ook met de kijkers. Om een voorbeeld te geven, hebben we 1 van onze livestreams opgenomen. Hierin vertellen GoldfiZh-oprichters Esther en Heidy over waarom ze graag met Gen Z werken. 

Tips voor Instagram Live

Doordat we regelmatig live op Insta gaan, hebben we het een en ander geleerd over hoe Instagram Live precies werkt. Dit zijn onze belangrijkste tips:

Tips voor je eerste keer live op Insta

Ondanks dat Instagram Live best een simpel concept is, zijn er toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je daadwerkelijk live gaat. Zo voorkom je ongemakkelijke stiltes, slecht bekeken livestreams of lelijke settings. Hiervoor gelden ongeveer dezelfde tips als bij het maken van een Instagram TV.

 1. Voorbereiding is key! Zorg ervoor dat je van tevoren in grote lijnen al weet wat je wilt gaan doen tijdens je livestream. Je hoeft het zeker niet uit de hoofd te kennen, maar houdt er rekening mee dat je niks opnieuw kunt doen. 
 2. Aankondiging. Bij voorbereiding hoort ook een stuk promotie: laat je volgers van tevoren weten dat er een livestream aankomt en waar je het over gaat hebben. Doe dit geen weken van te voren, een dag of 2 is genoeg. 
 3. Setting. Zorg dat je een nette achtergrond hebt, zodat je frame er mooi uit komt te zien. Test dit van tevoren ook even door een verticale foto te maken van het shot dat je in gedachte hebt. 
 4. Telefoonstandaard. Zelf je smartphone vasthouden is geen optie. Een standaard voorkomt dat je volgers zeeziek worden van het geschud, wanneer je gepassioneerd je verhaal vertelt met de telefoon in je hand. En voor een standaard hoef je zeker geen statief aan de schaffen: een stapel boeken die je telefoon recht houdt werkt net zo goed.

Tips voor tijdens je livesessie

 1. Je eerste livestream is gestart en de kijkers druppelen binnen. Dit zie je in de reacties onderin beeld en aan de teller rechtsboven. Je weet van tevoren niet hoeveel volgers er gaan kijken en hoe snel ze je livestream starten, dus begin niet gelijk met je verhaal. Start met een introductie waarin je kort zegt waar je het over wilt hebben, maar dat je nog even wacht tot iedereen er klaar voor is. 
 2. Tip: neem deze minuten voordat je start de tijd om zelf een comment te plaatsen met daarin het thema van de livestream. Deze kun je vastpinnen en blijft daardoor altijd zichtbaar. Zo weten mensen die later binnen vallen waar ze naar zitten te kijken en of het interessant is om te blijven hangen.
 3. Tijdens de livestream kunnen kijkers reacties plaatsen of vragen stellen, deze zie je onder in beeld verschijnen. Houd rekening met enige vertraging. Wanneer jij mensen oproept om vragen te stellen, komen deze later binnen. Scroll dus niet gelijk door alle reacties om vragen te zoeken, dit duurt altijd even. Wil je niet afgeleid worden door reacties of past niet bij jouw livestream? Dan kun je deze optie van tevoren uitschakelen. De stroom aan hartjes? Dat zijn mensen die de livestream liken.
 4. Een andere leuke feature waar je goed gebruik van kan maken, is de mogelijkheid om iemand uit te nodigen. Kijkers kunnen zelf daarvoor een verzoek insturen, maar je kunt ze ook zelf uitkiezen. Leuk wanneer je een Q&A doet: in plaats van de vraag uit de reacties op te lezen, kunnen je volgers de vraag persoonlijk stellen.

Bonustippie: Instagram Live delen op je feed!

 • Deel je livevideo! Je bent klaar met je verhaal, je kunt de livestream beëindigen door op het kruisje rechts bovenin te klikken. Hierna kun je kiezen om je livestream te delen op IGTV en je feed en kun je jouw livestream opslaan in je filmrol.

Hoppa! Jij bent klaar om live te gaan op je Insta-kanaal!

Nog vragen? Stuur dan een berichtje naar maartje@goldfizh.nl.

Lees ook:

IGTV maken in 2021: tips voor delen, uploaden en inspiratie

Een goede video voor IGTV maken? Daar heb je anno 2021 niet heel veel meer voor nodig dan: een mooie achtergrond, een telefoon en een goed verhaal. Al zijn een dure camera of professionele studio natuurlijk mooi meegenomen. 😉 Hoe word je succesvol via IGTV? Als socialmedia-specialist en content maker heb ik hier de laatste jaren veel ervaring in opgedaan. Ik leg je uit: wat voor video’s je moet maken, hoe je ze maakt en hoe je ze slim deelt. Let’s go!

Wat is IGTV (Instagram TV) precies?

IGTV staat voor Instagram TV! Deze feature van Instagram is in 2018 met veel bombarie aangekondigd, het is namelijk één van de eerste apps met verticale video’s. IGTV is een manier om binnen de Instagram-app lange video’s te posten en te delen met je volgers. Hoe lang deze video’s zijn, verschilt per account: de tijdsduur ligt tussen de 10 minuten en kan oplopen tot wel een uur! Wel moeten de video’s op Instagram TV minimaal 1 minuut lang zijn. Het voordeel: het is gratis en voor niets!

Oké, maar wat voor content moet ik delen op IGTV?

Wat je deelt, is volledig aan jou: dat is juist het mooie! Heb je een persoonlijke blog, een eigen bedrijf of een hele leuke hobby? Instagram TV is voor iedere doelgroep, alle branches en alle topics. Vloggen, tutorials, een mini docu, een podcast; je kunt alle kanten op!

Weergave IGTV op je account

Hoe werkt IGTV?

IGTV werkt net iets anders dan platformen zoals YouTube en Vimeo. Op IGTV is het namelijk juist beter om een verticale video te plaatsen dan een horizontale, simpelweg omdat men zijn telefoon zo van nature vasthoudt. Je uploadt deze video, plaatst hier een pakkende copy bij en deelt hem vervolgens. Jouw huidige volgers zien deze video voorbij komen en kunnen net als zoals bij normale posts liken en reageren. Maar wie maken nou IGTV’s? 

Tegenwoordig zie je heel veel mensen IGTV’s uploaden, maar je ziet vooral (Instagram) influencers een uitstapje maken naar deze feature van Instagram. Voorheen zag je veel Instagram influencers de overstap maken naar YouTube, maar sinds de komst en het groter worden van IGTV zien we dit minder vaak gebeuren. Tip: kijk naar wat influencers in jouw branche plaatsen en speel daarop in met jouw content. 

Hoe maak je een goede IGTV video?

Wanneer je inspiratie op hebt gedaan door video’s van andere te kijken, is het tijd om zelf een onderwerp te verzinnen. Waar weet jij veel van, wat kan jij goed en wat wil je delen met de buitenwereld? Bedenk daarbij ook of je hier meerdere video’s van kunt maken, het leukst is natuurlijk als je uiteindelijk allemaal series op je account hebt staan.

Het onderwerp staat, nu de setting. Dit hoeft zeker geen professionele studio te zijn, maar zorg wel dat je een aantal dingen in orde hebt:

 • Goed, natuurlijk licht van voren, zodat je gezicht mooi wordt uitgelicht. Wil je net een beetje extra, kun je ervoor kiezen om filmlampen te gebruiken.
 • Een nette achtergrond. Dit kan een kale muur zijn, je woonkamer of buiten: zorg in ieder geval dat het er opgeruimd en netjes uitziet, zodat dit niet afleidt.
 • Een telefoon met goede camera om mee te filmen. Je zou ook kunnen kiezen voor een ‘echte’ camera, het ligt eraan wat je tot je beschikking hebt.
instagram 2019, IGTV 2019
Bij GoldfiZh doen we nét dat beetje extra voor IGTV en video

Nu kun je beginnen met filmen. Je kunt kiezen voor een traditioneel horizontaal shot, maar verticaal is ook een optie. Niks is fout, dus kies wat jouw voorkeur heeft. Wij filmen alles vaak horizontaal, zodat we de video’s ook gemakkelijk door kunnen plaatsen op andere kanalen zoals YouTube, Facebook of LinkedIn.

Ben je klaar met filmen? Dan kun je er nog voor kiezen om de video te editen wanneer nodig, maar dit is geen must. Video’s op IGTV mogen er homemade uitzien en hoeven niet super gelikt te zijn.

Het laatste wat je te doen staat voordat je de video kunt uploaden is het verzinnen van een pakkende titel, een goede beschrijving met hashtags en links en natuurlijk een thumbnail. Benieuwd hoe dit er uiteindelijk uit komt te zien? Check het resultaat op ons Instagram-kanaal.

IGTV uploaden

IGTV uploaden via de Instagram-app doe je zo:

 1. Klik op het vergrootglas
 2. Klik op +
 3. Kies je video
 4. Zorg voor een goede thumbnail
 5. Bedenk een goede titel
 6. Laatste puntjes op de i voor publicatie
IGTV uploaden vanuit de Instagram app.

Stap 1: klik op het vergrootglas
Ga naar de ‘verkennen pagina’ door op het vergrootglas icoon te klikken. Bovenaan deze pagina, onder de zoekbalk, zie je de knop ‘IGTV’. Klik daarop.

Stap 2: klik op +
De verkenningspagina van IGTV opent. Hier kun je verschillende IGTV’s bekijken, ook van profielen die je niet volgt. Rechtsbovenin staat een ‘+’. Klik daarop om je eigen video te plaatsen.

Stap 3: kies je video
Zoek in je filmrol naar de video die je wilt plaatsen en klik deze aan. De video opent zich in voorvertoning: check hier of het de juiste video is. Klik daarna op volgende. Tip: je filmrol zit vaak overvol, dus zoeken naar de juiste video kan onoverzichtelijk zijn. Zorg daarom dat je van te voren de juiste video in een apart album zet, zodat je minder lang hoeft te zoeken.

IGTV uploaden en publiceren

Stap 4: zorg voor een goede thumbnail
Hier kies je de omslagfoto, oftewel de thumbnail. Dit kun je op 2 manieren doen:

 • Door de timeline scrollen en een ‘screenshot’ uit de video kiezen
 • Je zelfgemaakte afbeelding uit je filmrol kiezen.

Voor de laatste optie geldt dat het een afbeelding moet zijn met de afmeting 1080×1920.

Stap 5: bedenk een goede titel
Dit is de laatste stap voordat je video geplaatst wordt. Geef als eerst de video een titel en beschrijving. Zorg dat de titel kort, maar duidelijk is. Bijvoorbeeld de naam van de serie, het nummer van de vlog of het aantal tips dat je geeft in de video. 

In de beschrijving vertel je meer over de inhoud van de video en voeg je hashtags en links toe. Voeg de video daarna toe aan de juiste serie wanneer er meerdere afleveringen volgen. Dit kun je ook achteraf nog doen wanneer de video al live staat. 

Stap 6: laatste puntjes op de i voor publicatie
Dan de laatste punten om je video helemaal af te maken. Via ‘delen via Instagram’ zorg je ervoor dat de IGTV direct in je feed komt te staan. Via ‘voorbeeld bewerken’ zie je hoe de eerste minuut van de video getoond wordt in je feed. Door naar boven of beneden te schuiven kun je dit shot aanpassen. 

Dan de laatste optie ‘profielomslag bewerken’. Dit werkt hetzelfde: hier kun je de gekozen thumbnail verschuiven zodat deze mooi te zien is op je feed. Klik vervolgens op plaatsen en je video staat live!

IGTV delen in story

Je hebt je video opgenomen, titel en beschrijving getypt en een thumbnail gemaakt. Het is tijd om je video op IGTV te delen. IGTV’s posten kan op 3 verschillende manieren. Via de:

 • Instagram app
 • IGTV app
 • desktop versie van Instagram

Onze voorkeur gaat uit naar het plaatsen via Instagram zelf. Op deze manier hoef je niet te wisselen tussen verschillende apps. Je video staat live op IGTV en hij is ook te zien op je feed. Grote kans dat veel van je volgers de video gedurende de dag voorbij zien komen. Maar wist je dat je hem ook op meerdere manieren kunt delen in je Instagram Story? Op deze manier kun je jouw IGTV nog beter onder de aandacht brengen.

Optie 1: delen vanuit de feed

Zo deel je een IGTV via de feed op Instagram

Ga naar je eigen feed en klik op de IGTV-post die je wilt delen.  Onder de visual zie je een aantal iconen, klik op het pijltje. Op deze manier kun je jouw post doorsturen naar mensen, maar ook toevoegen aan je verhaal. Wanneer je hierop klikt opent Instagram Stories, met in het midden jouw video. Je kunt hier nog gifjes, stickers, tekst of tekeningen aan toevoegen om je Story helemaal af te maken. Klik op ‘verzenden naar’ en je Story staat live. Wanneer mensen jouw Story bekijken, zien ze een aantal seconden van jouw video. Willen ze verder kijken? Dan kunnen ze op de video klikken, waarna je kunt doorklikken naar de IGTV.

Optie 2: delen met swipe up-link

IGTV delen via swipe up

Ga naar de homepage en swipe naar rechts om een Story te kunnen plaatsen. Hier kun je zelf een foto of filmpje maken, maar je kunt ook een visual uit je filmrol kiezen. Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je kiezen om gifjes, tekst of tekeningen toe te voegen om je Story af te maken.

Voordat je op ‘verzenden naar’ klikt, moet je nog één ding doen: je IGTV linken. Dit doe je door bovenaan op het link icoon te klikken. Er opent een menu waar je kunt kiezen welke link je in de swipe up wilt delen. Kies hier voor ‘IGTV-video’ en selecteer de video die jij wilt. Je Story is compleet en klaar om gedeeld te worden.

Let wel op: jij zelf kan deze swipe up-actie niet zien wanneer je je eigen Story bekijkt. Alleen jouw volgers kunnen deze actie uitvoeren, dus schrik niet als je hem zelf niet ziet.

Waar vind ik IGTV’s?

Wil je graag de IGTV’s van een specifiek account bekijken of ben je benieuwd naar al jouw eigen video’s? Dat is heel simpel: ga naar het profiel (of je eigen profiel) en klik op het IGTV icoon boven de feed.

hier staat igtv

Niet vergeten: plaats linkjes in je video

En waarom wij dat doen? In tegenstelling tot de ‘normale’ Instagram kan je veel linkjes kwijt op IGTV. Je harkt dus véél meer kliks binnen met je video’s dan met gewone posts op Insta. De link die je bij een post wilt gebruiken plaats je in je omschrijving. Deze wordt klikbaar wanneer mensen naar een video kijken. Je kunt er niet op klikken wanneer je een preview op je tijdlijn deelt.

Voordelen IGTV ten opzichte van YouTube

Bij video’s maken denkt iedereen vaak gelijk aan YouTube. Wat maakt IGTV aantrekkelijker dan YouTube?

 • Niemand kan jouw gebruikersnaam claimen: wanneer je een Instagram account hebt, beschik je automatisch over een IGTV-kanaal. IGTV is namelijk een feature binnen jouw account, net zoals Instagram Story of het kunnen posten op je feed;
 • Je start met veel volgers: alle volgers die je over de jaren heen hebt verzameld op Instagram zijn automatisch ‘geabonneerd’ op je IGTV-kanaal en krijgen meldingen van jouw video’s;
 • Stuur bezoekers met 1 klik naar je gewenste webpagina. Doorverwijzen naar je website, webshop of andere landingspagina is heel simpel. Bij IGTV kun je een link in de copy (bijschrift) plaatsen, die je volgers met 1 klik naar de gewenste pagina brengt;
 • Crossposting wordt nog makkelijker: je hebt nog meer manieren om je boodschap de wereld in te krijgen en dat allemaal binnen 1 applicatie;
 • Video’s komen snel bij niet-volgers in beeld. Op basis van de interesses van de doelgroep en jouw gekozen hashtags, worden jouw video’s op hun verkenningspagina geplaatst. Daarnaast sluiten ze ook aan ‘in de rij’, wat betekent dat ze vanzelf afspelen wanneer een potentiële volger video’s op IGTV kijkt.

Meer weten over hoe je een goede IGTV maakt en wat we hierin voor jou kunnen betekenen? Stuur even een berichtje naar maartje@goldfizh.nl.

Meer over Instagram: