

Ruby
2023-03-20
Leestijd 6 min
digitale toegankelijkheid: in 5 stappen jouw website WCAG-proof maken
Online boodschappen bestellen, een betaalverzoek sturen of je belastingaangifte doen. De wereld om ons heen blijft zich digitaliseren. Dat klinkt heel praktisch en fijn, maar het wereldwijdeweb is niet voor iedereen altijd even toegankelijk. Denk aan mensen met een visuele, motorische of cognitieve beperking. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor web accessibility. Hoe zorg jij er nou voor dat jouw website of app toegankelijk is voor iedereen? Wij leggen het uit!
Kom alles te weten over digitale toegankelijkheid:
- wat is digitale toegankelijkheid?
- web content accessibility guidelines: dit houd het in
- waarom is een digitaal toegankelijke website belangrijk?
- 5 stappen om jouw digitale toegankelijkheid te verhogen
- wat kunnen wij voor jou doen?
wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid verwijst naar de ontwikkeling van digitale producten en diensten op een manier waarop het voor iedereen toegankelijk is. Dus ook voor mensen met een beperking.
Maar wat maakt een website nou digitaal toegankelijk? Denk aan contrastrijke kleuren, een voorleesfunctie of alternatieve tekst voor een afbeelding. Het zit ‘m niet alleen in het design, maar ook in de tekst! Zorg dat de tekst leesbaar en begrijpelijk is voor iedereen.
web content accessibility guidelines: dit houdt het in
Om digitale content voor iedereen toegankelijk te maken zijn er een aantal richtlijnen ontwikkeld. Oftewel: de Web Content Accessibility Guidelines. De WCAG heeft drie verschillende niveaus: A, AA en AAA. Elk niveau stelt specifieke eisen aan de toegankelijkheid van digitale content.
3 niveau’s wcag:
Niveau A:
Dit is het laagste niveau. Je hebt 30 richtlijnen waar de content aan moet voldoen. Je mag bijvoorbeeld geen knipperende elementen gebruiken of alleen met kleur ergens naar verwijzen.
Niveau AA:
Niveau AA vereist 20 regels extra. Dat zijn in totaal dus 50 regels waar jouw content aan moet voldoen. Deze richtlijnen zijn bijvoorbeeld gericht op het ontwerp van een formulier of kleurcontrast. Overheidsorganisaties zich verplicht om aan dit niveau te voldoen.
Niveau AAA:
In totaal moet jouw content aan 78 succescriteria voldoen om het laatste niveau te behalen. Video’s moeten bijvoorbeeld een uitgebreide audiodescriptie bevatten en de contrastverhouding tussen tekst en achtergrond moet minimaal 7:1 zijn.
Naast de verschillende niveaus zijn er vier elementen die ALTIJD terugkomen.
verplichte onderdelen wcag:
Waarneembaar
Gebruikers kunnen de content waarnemen ongeacht hun beperking.
Bedienbaar
Gebruikers kunnen de content bedienen ongeacht hun beperking en de gebruikte technologie.
Begrijpelijk
Gebruikers kunnen de content begrijpen ongeacht hun beperking en het niveau van hun leesvaardigheid.
Robuust
De content blijft toegankelijk ongeacht de technologie die wordt gebruikt om deze te bekijken of te interpreteren.
waarom is een digitaal toegankelijke website belangrijk?
Omdat het bijdraagt aan gelijke kansen en inclusiviteit. Het vermindert namelijk digitale uitsluiting en discriminatie. En In veel verschillende landen zijn organisaties zelfs wettelijk verplicht om hun digitale producten en diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Naast dat het dus helpt bouwen aan een inclusieve samenleving heeft het ook commerciële voordelen. Bingo!
- Je spreekt wellicht een nieuwe groep klanten aan die je eerst misschien links had laten liggen.
- Het optimaliseren van jouw website op basis van accessibility wordt zeker gewaardeerd door Google.
- Wanneer jouw merk tijd en aandacht besteed aan digitale toegankelijkheid worden veel mensen daar blij van. Je doet iets goeds voor de wereld en jouw merknaam staat in een positief daglicht!
5 stappen om jouw digitale toegankelijkheid te verhogen
Stap 1: begrijp de Web Content Accessibility Guidelines
We hebben hierboven al het een en ander verteld over de WCAG, maar zorg er voor dat je de regels ook daadwerkelijk begrijpt. Zo kan je bepalen welke richtlijnen het belangrijkst zijn voor jouw digitale product of dienst.
Stap 2: focus op de doelgroep van jouw website
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van de functie van jouw website kan je aan de slag gaan met het bepalen van de doelgroep. Ligt jouw doelgroep bijvoorbeeld boven de 60+? Dan is het verstandig om gebruik te maken van een groot lettertype. Pas jouw website dus zo veel mogelijk aan op de bijpassende doelgroep.
Stap 3: analyseer de huidige toegankelijkheid van jouw website
Wat valt er te verbeteren en wie is daar verantwoordelijk voor? Analyseer jouw website en zet alle dingen die beter kunnen op een rij.
Dit zijn een aantal belangrijke punten:
- hoog kleurcontrast
- leesbare typografie
- een gestructureerde en logische opmaak
- meerdere manieren om te navigeren (muis, screenreader en toetsenbord)
- begrijpbare tekst en beeld
- alternatieve beschrijvingen voor afbeeldingen
Stap 4: aan de slag met het toegankelijk maken van jouw content
Hier komt een hoop bij kijken. Denk aan het designen van de website, het herschrijven van teksten maar ook een hoop codetaal aan de achterkant van jouw site. En dat klinkt precies als iets waar wij jou bij kunnen helpen! Benieuwd wat wij voor jou kunnen fixen? check het hier.
Stap 5: testen, testen, testen
Heb je alle belangrijke punten toegepast en denk je dat jouw pagina digitaal toegankelijk is? Test het! Vraag om feedback en houd jouw site up to date.
wat kunnen wij voor jou doen?
Aan de hand van tekst, video, afbeeldingen, vormgeving en structuur maken wij jouw website digitaal toegankelijk. We gaan samen in gesprek over de doelgroep die aansluit op jouw site. Zo stippelen we de beste customer journey uit die voor iedereen toegankelijk is!
Helemaal overtuigd van het belang van accessibility? Nice! Stuur een mailtje naar ruby@goldfizh.nl of vul het formulier hieronder in. Dan gaan we samen aan de slag.