

Ruby
2022-06-22
Leestijd 6 min
Web accessibility: digitale producten die toegankelijk zijn voor iedereen
Boodschappen bestellen, een hotel boeken of je bankzaken regelen. De wereld om ons heen digitaliseert in rap tempo, maar hoe ga je daarmee om als je een beperking hebt? Voor mensen met een visuele, motorische of cognitieve beperking kan het wereldwijde web een enorm doolhof zijn. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor accessibility: het toegankelijker maken van websites en apps voor mensen met een beperking zodat ook zij alles digitaal kunnen fixen. Maar hoe zorg je dat je eigen website of app ‘accessible’ is? Wij leggen het uit. Let’s go!
Ga snel naar:
- Wat is web accessibility?
- Waarom is web accessibility belangrijk?
- Hoe maak je jouw digitale design toegankelijk?
- Wat zijn de basisrichtlijnen voor webtoegankelijkheid?
- Hulp nodig bij het toegankelijk maken van jouw website?
Wat is web accessibility?
Web accessibility of: ‘digitoegankelijkheid’ gaat om het toegankelijk maken van websites, apps of andere digitale producten voor iedereen. Dat doen we door digitale producten zo te ontwerpen dat mensen met een visuele, motorische of cognitieve beperking er ook gebruik van kunnen maken. Je kunt dan denken aan gebruikers die doof of blind zijn, mensen met dyslexie of kleurenblindheid of gebruikers met een tijdelijke beperking, zoals een gebroken arm waardoor je niet meer goed je muis of touchpad kunt gebruiken.
Door in het design of in de code al rekening te houden met accessibility, maak je jouw digitale product toegankelijk voor iedereen. Hoe je dat doet? Denk bijvoorbeeld aan ondertiteling bij video’s, teksten vergrootbaar maken om deze makkelijker leesbaar te krijgen of afbeeldingen optimaliseren zodat deze voorgelezen worden door screenreaders.
Waarom is web accessibility belangrijk?
In Nederland hebben meer dan 4 miljoen mensen een beperking. Wereldwijd zijn dat zelfs één miljard mensen. Dat is zo’n 15% van de wereldbevolking! Bij het ontwikkelen van digitale producten zoals websites en apps wordt er met deze grote groep mensen niet altijd rekening gehouden. Tijd voor actie! Hieronder zetten we op een rijtje waarom accessibility belangrijk is.
- Bouwen aan een inclusieve samenleving
Als we willen dat iedereen op een gelijkwaardige manier toegang heeft tot digitale middelen, moet web accessibility veel meer aandacht krijgen. Op straat willen we niemand uitsluiten, dus waarom besteden we er niet dezelfde aandacht aan online? Deze ethische reden vind ik als UX-designer één van de redenen waarom accessibility hoger op de agenda moet worden gezet.
- Nieuwe groep klanten aanspreken
Naast ethiek heeft het toepassen van accessibility ook commerciële voordelen. Zo kan accessibility ervoor zorgen dat je een nieuwe groep potentiële klanten aanspreekt die je nu misschien links laat liggen. Zonde! Ennehh, een kleine tip: aanpassingen die je design toegankelijker maken worden vaak ook gewaardeerd door klanten zonder beperking. Want heb je ooit iemand horen klagen dat een tekst te makkelijk was om te lezen? Precies! Ik ook niet.
- Goed voor je SEO
Daarnaast wordt het optimaliseren van jouw website op basis van accessibility ook zeker gewaardeerd door Google. Een website die voldoet aan de richtlijnen voor accessibility wordt namelijk beloond met een hogere ranking dan websites die in mindere mate voldoen aan deze richtlijnen voor webtoegankelijkheid. Ooohh, daarom werken SEO-specialisten en UX-designers bij Goldfizh graag samen!
- Geliefder merk
Bewijst jouw merk dat je aandacht hebt voor accessibility? Dan wordt je sneller gezien als een likeable brand. Natuurlijk moet je dit soort dingen vooral doen omdat je zelf graag het verschil wilt maken, maar hey, als het goed is voor je imago is dat alleen maar mooi meegenomen toch?
Hoe maak je jouw digitale designs toegankelijk?
Richtlijnen voor digitale toegankelijkheid vind je in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) van het W3C. Binnen die richtlijnen heb je succescriteria op verschillende niveaus: A, AA en AAA. Daarbij is niveau AAA het hoogst haalbare niveau waarbij de succescriteria het hoogst en grootst zijn.
Websites van de (semi-)overheid moeten altijd voldoen aan toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1, niveau A + AA. Commerciële websites zijn vrij om te bepalen aan welk niveau ze willen voldoen. Niveau AAA is natuurlijk niet haalbaar voor elke website, maar zoals ik in de vorige alinea al kort benoemde: hoe toegankelijker je website, hoe fijner deze te gebruiken is door jouw gebruikers (mét en zonder beperking).
Dus, hoe maak je jouw website of app toegankelijk? Stel een accessibility-doelstelling op en neem een deepdive in de WCAG-richtlijnen. Door jouw design of code aan te passen op basis van de bijbehorende succescriteria, heb je jouw website of app in no-time helemaal webtoegankelijk.
Wat zijn de basisrichtlijnen van webtoegankelijkheid?
Ik moet toegeven, de WCAG-richtlijnen zijn een beetje taaie kost. Daarom verveel ik je in deze blog niet met alle succescriteria. Wel laat ik zien wat de belangrijkste uitgangspunten zijn waarop de richtlijnen zijn gebaseerd.
Waarneembaar
Hierbij zorgen we ervoor dat informatie waarneembaar is op meer dan één manier. Denk bijvoorbeeld aan tekstalternatieven bij afbeeldingen voor mensen die niet goed kunnen zien of ondertiteling bij video’s voor gebruikers die niet goed horen.
Bedienbaar
Voor zoveel mogelijk mensen moet het mogelijk zijn om door een website te navigeren, ook als je daarvoor geen muis kan gebruiken. Denk aan mogelijkheden waarbij je navigeert met een toetsenbord.
Zorg er ook voor dat de copy in buttons niet te algemeen is. Als je een website waarneemt met een screenreader die tekst voorleest, snapt de bezoeker niet waar de knop voor is als er alleen ‘klik hier’ of ‘meer informatie’ staat.
Begrijpelijk
Probeer je digitale product zo te ontwerpen dat deze voor zoveel mogelijk mensen te begrijpen is. Schrijf teksten daarom in simpele, begrijpelijke taal (verdiep je hiervoor bijvoorbeeld eens in verschillende taalniveaus) en zorg ervoor dat je op een voorspelbare wijze door je website navigeert.
Daarnaast moeten gebruikers snel begrijpen hoe ze navigeren. UI Design Patterns helpen hierbij. Een klassiek voorbeeld van zo’n UI Design Pattern is de navigatie: gebruikers verwachten namelijk dat een menu altijd bovenaan of aan de zijkant van een website staat. Dan kan je als ontwerper wel een héél kunstzinnig menu verzinnen, maar als deze niet wordt begrepen heb je er niks aan en wordt je design echt minder toegankelijk. Keep it simple!
Hulp nodig bij het toegankelijk maken van jouw website?
Wij helpen je graag op weg om jouw website of app toegankelijker te maken. Hoe we dat doen?
Stap 1: Get in touch!
Stuur een mailtje naar UX-lead Ruby met jouw accessibility-vraagstuk. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een keer kennis te maken. Samen stellen we een accessibility-doel op om mee aan de slag te gaan.
Stap 2: Analyse en voorstel
Eerst gaan we kijken naar jouw huidige website of app. Deze vergelijken we met de WCAG-richtlijnen en we checken in welke mate je website al voldoet aan de succescriteria. Op basis van deze score maken we een planning. Zo werken we samen naar jouw doelstelling toe.
Stap 3: Uitvoeren plan
Vervolgens zetten we ons plan om in actie! We gaan aan de slag met UX-research, -design én -copy om jouw website of app helemaal accessible te maken.
Stap 4: Test & improve
We zijn nooit uitgeleerd. Daarom blijven we testen en verbeteren. Let’s go!
Helemaal overtuigd van het belang van accessibility? Nice! Stuur een mailtje naar ruby@goldfizh.nl of vul het formulier hieronder in. Dan gaan we samen aan de slag.