

Stan
2019-10-29
Leestijd 8 min
AR-filters: zó maak je social filters voor Instagram en Snapchat
Jezelf opleuken met een hondenfilter, een retro-effect of toch jezelf als een banaan vastleggen? Je kan het met Augmented Reality-filters! Deze AR-filters zijn de social trend op Instagram, Snapchat, Facebook en TikTok in 2020 en daarom moet ook jij ze inzetten in je digitale strategie. Zo weet je zeker dat je Gen Z bereikt de komende jaren. Hoe maak je ze en hoe werkt het? Ik leg het je in 3 minuten uit! Let’s go!
Wat zijn AR-filters?
AR-filters zijn een soort digitale maskers voor social media, waarmee de echte wereld wordt vermengd met de digitale. Dus wanneer jij in de camera kijkt zie je jezelf plus een digitale toevoeging in de vorm van hondenoren, bloemenkransen of wat je al dan niet kan bedenken. Snapchat heeft deze filters voor het eerst geïntroduceerd en grootgemaakt in de vorm van facefilters. En ook Instagram maakt gebruik van deze functie om foto’s of filmpjes op te leuken.
Wat is het verschil tussen AR en VR?
AR is afgekort voor Augmented Reality en wordt vaak in één adem genoemd met VR (Virtual Reality), maar het is niet hetzelfde. AR betekent dat je digitale beelden over de werkelijkheid heen legt, terwijl VR een compleet digitale wereld is. Snapchat-filters zijn dus echt AR, de werkelijkheid wordt hierin gemixt met 2D- of 3D-elementen.
Waarom AR-filters inzetten?
Allemaal leuk en aardig, maar waarom moet jij ook deze filters inzetten? Nou, liefst 70% van alle Snapchat-gebruikers activeert dagelijks een filter. Met een nieuwe filter trigger je gebruikers om uit te vinden wat je ermee kunt doen. Zo zijn mensen op een actieve manier met jouw merk bezig. Zorgt dat voor resultaat? O, jazeker. Het is niet voor niets dat Instagram het sinds kort mogelijk heeft gemaakt dat ook bedrijven de filters gemakkelijk kunnen uploaden.
De verwachting is dat in 2022 3,5 miljard mensen gebruik maken van AR. Dat is 44% van de hele wereld! De contentcreatie van de toekomst dus!
Deze bedrijven zetten AR-filters al goed in
IKEA
IKEA is één van de voorlopers op het gebied van augmented reality. Al in 2013 lanceerden zij een AR-experience. Hoe? Door offline te combineren met online. Met het scannen van de catalogus breng je het assortiment van de Zweedse meubelwalhalla zo je huiskamer in.
Kylie Cosmetics
Kylie Cosmetics, het cosmeticamerk van Kylie Jenner, is al jaren erg succesvol. Net als Kylie zelf, met haar 148 miljoen volgers op Instagram. Ter promotie van haar lipsticks introduceerde ze de Kylie Cosmetics Lip Kit Face Filter. Als gebruiker kun je met een Instagram filter verschillende kleuren lippenstift proberen en krijg je er ook nog eens een make-upje bij op. Hoppa. Net een echte Kardashian.
Slim trucje: je activeert de filter pas wanneer je @kyliejenner volgt op Instagram. Is het ook nog eens goed voor de extra volgers.
Adidas
Voor de sneakerfanaten onder ons: houd je hart maar vast. Want Adidas heeft vorig jaar een enorm gave 3D AR-experience ontworpen ter promotie van de nieuwe Ultraboost 19. Adidas leidt je naar een virtuele winkel én laat je ze ook nog even aan proberen. Hier loop je van warm.
En nu kan je deze filters dus ook gebruiken op je favoriete social media. Hoe werkt dat?
Hoe maak je AR-filters?
Met speciale programma’s van Facebook en Snapchat maak je AR-filters. Te weten: Spark AR en Lens Studio. De essentie van een filter is Face Tracking. Door het plaatsen van een onzichtbaar masker herkent de software het gezicht en blijft deze volgen. Met behulp van JavaScript kun je hier acties aan koppelen, bijvoorbeeld wanneer je je mond open doet of je wenkbrauwen omhoog tilt.
Zo werken Spark AR en Lens Studio
Zowel Facebook, Instagram en Snapchat hebben allebei een tool ontwikkeld waar je zelf AR-filters kunt maken. Het programma Spark AR is onderdeel van Facebook en dus ook van Instagram. Snapchat beschikt over Lens Studio. Tussen de beide programma’s zitten geen grote verschillen.
Voor a.s.r. Vitality zijn we alvast aan de slag gegaan. Check dit:

Deze programma’s moet je wel even doorhebben. Dus wanneer je er niet uitkomt, maar wel helemaal ready wilt zijn voor 2022, mail me dan gewoon even!
Lees ook: